Fedon.no - logo
hd videos redtube

76 pst mindre hjertesykdom med denne maten

Polypille?

Det hele startet med ideen om å lage en såkalt polypille. «Poly» er et gresk ord som betyr «mye» eller «flere». En polypille er dermed en pille som består av flere medikamenter. I 2003 foreslo britiske leger å bake fem virkestoffer inn i én pille.

De utførte en metaanalyse (analyse av tidligere studier av et fenomen) av 750 studier som omfattet 400 000 forsøkspersoner, og kom til at en kombinasjonspille med en mindre dose av hjertemedisinene betablokker og ACE-hemmere (blodtrykkssenkende), acetylsalisyl (blodfortynnende), statiner (kolesterolsenkende) og vitaminet folat (homocysteinsenkende) ville kunne redusere hjerteinfarkt og slag og annen hjerte- og karsykdom med rundt 80 prosent! En tredjedel av dem som tok polypillen, ville ifølge legene få i gjennomsnitt elleve år lengre levetid, men da måtte hele befolkningen ta pillen.

 

Eller polymåltid?

Det ble mye diskusjon rundt polypillen, så mye at engelske aviser reagerte med overskriften «Should it be in the water?», med andre ord – burde dette tilsettes drikkevannet? For det ville utvilsomt «lønne seg» rent samfunnsøkonomisk at folk tok denne pillen og levde lenger med færre tilfeller av hjertesykdom.

Det store spørsmålet man blir nødt til å stille seg, er om vi vil ha det slik. Om vi vil være avhengig av et stort antall medikamenter for å holde oss friske …

Heldigvis reagerte en gruppe forskere fra Nederland, Belgia og Australia og gikk frem på samme måte i sin søken etter virkestoffer, men denne gangen i matvarer som inngår i et vanlig kosthold. De lette etter et alternativ som ikke var kjemisk fremstilt, som smakte godt, og som gjorde samme nytte for livslengde og et liv uten hjerte- og karsykdom.

Hjertegod mat med den beste dokumentasjon

Forskerne stilte krav om at ingrediensene hver for seg måtte ha påviselig og godt dokumentert effekt når det gjaldt reduksjon av hjerte- og karsykdom, og konkluderte med at den ideelle sammensetningen var vin, fisk, mørk sjokolade, frukt, grønnsaker, mandler og hvitløk. Så vurderte de mengder og virkninger basert på tidligere undersøkelser. Denne sammensetningen kalte de «polymeal», eller på norsk polymåltid.

Forskerne beregnet kombinasjonseffekten på samme måte som for polypillen. De gransket befolkningsundersøkelser på samme måte, de analyserte sykdomsforekomster og spisevaner, og kom til at et kosthold som inneholdt en viss mengde av de syv hovedingrediensene, kunne gi omtrent samme effekt som forebyggende medisin mot hjerte- og karsykdommer, nemlig å redusere risikoen med hele 76 prosent. Kostholdet kunne altså forlenge livet nesten like lenge som polypillen.

Få opp til 6,6 flere leveår med denne maten

Man skulle tro at polymåltidet krevde svært spesielle ingredienser, kanskje supermat fra fjerne himmelstrøk og mye fullkorn, men nei. Polymåltidet er enkelt og ikke minst veldig smakfullt, og absolutt ikke asketisk! Vær så god. Nyt det og øk dine sjanser til et lengre liv!

  • 400 gram blandede grønnsaker og frukt per dag
  • 110 gram fisk fire ganger i uken
  • 60 gram mandler daglig
  • 100 gram mørk sjokolade daglig (tro det eller ei!)
  • 2,8 gram (1 fedd) hvitløk daglig
  • 1 glass vin daglig (150 ml)

Det er usikkert om resultatet av polymåltidet ville bli enda bedre hvis man økte inntaket av de enkelte bestanddelene, men det var sikkert at den positive effekten ville bli mindre med lavere daglig inntak. Hvis man valgte å utelate vin, ville det gi den største effekten på risikoreduksjon for hjertesykdom (fra 76 til 65 prosent).

Uten hvitløk ville reduksjonen i sykdomsrisiko gå ned til 68 prosent. Menn som fikk sitt daglige polymåltid, ville kunne øke sin totale levetid med 6,6 år, og ha 9 flere leveår uten hjerte- og karsykdommer.

 

For kvinner var tallene henholdsvis 4,8 år og 8,1 år. Helt uten bivirkninger! Det ble nemlig ikke funnet sammenheng mellom denne daglige mengden vin (innen polymåltidets anbefalinger) og økt sykdomrisiko. Mat skal man tross alt ha, så hvorfor ikke velge det beste?

Som dere kan se er alle matvarer i polymåltidet en del av Middelhavskosten, som er det best dokumenterte kosthold for mindre hjertesykdom og et lengre liv.  Les her for å finne ut hvordan du kan få satt middelhavskosten på menyen din!

Les mer om dette temaet og hvordan du kan få hjelp til god hjertehelse og et bedre og lengre liv i min bok «Smartkarbo…ikke ett fett».

 

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-02-10. Endret 2016-02-10