Fedon.no - logo

Derfor er denne kaffe sunnest og smaker best!

Hver eneste kopp kaffe du drikker kan ha en positiv effekt på helsen din.
Kaffe kan redusere risikoen ved en rekke sykdommer og gi deg bedre hukommelse. Nå kan en ny måte å trakte kaffe gi både bedre smak og bedre helse!

Nordmenn er et kaffedrikkende folk og det er noe vi kan bare fortsette med. Drikker du syv kopper kaffe om dagen kan du halvere risikoen for diabetes type 2. Det viser seg at jo mer en drikker, dess mer reduseres risikoen for blant annet gallesten, Alzheimers og demens også.

Kaffe inneholder kreftforebyggende stoffer som også har vist seg å redusere risikoen for tykktarm- og leverkreft. Det er også påvist en sammenheng mellom kaffe og redusert risiko for kreft i munnhule og spiserør. Annen forskning viser at kaffe har en positiv effekt i forhold til tannråte og reduserer risikoen for skrumplever. Kaffedrikkere har i tillegg mindre risiko for å få astma og de som allerede er rammet av astma opplever færre plager hvis de drikker kaffe.

Bedre hukommelse
Mange drikker kaffe på grunn av dens oppkvikkende egenskaper, men forskning viser også at drikken i tillegg forbedrer en rekke kognitive funksjoner som raskere reaksjonstid og bedre hukommelse. Effekten har vist seg å være spesielt god hos eldre mennesker.

Viktigste kilde til antioksidanter
For nordmenn flest er kaffe vår viktigste kilde til antioksidanter. – Det er ikke fordi kaffe er rikest på antioksidanter, men fordi vi drikker så mye av det. Antioksidanter kan redusere nivået av de ødeleggende frie radikalene i kroppen, og dermed virke beskyttende mot kreft, hjertesykdommer og for tidlig aldring.

Helst kaldtraktet og gjerne koffeinfri
De positive effektene tilskrives som regel ikke hovedingrediensen koffein, så de helsemessige fordelene kan også oppnås ved å drikke koffeinfri kaffe. Det har vært skrevet en del negativt om kokekaffe, fordi noen undersøkelser har vist at kokekaffe kan øke det såkalte uheldige LDL- kolesterolet, men man har ikke funnet at det nødvendigvis gir økt risiko for hjertesykdom. Såkalt ”instant” kaffe, også kalt pulverkaffe, er sannsynligvis minst helsefremmende på grunn av måten den er behandlet og fremstilt.

Hittil har man derfor ment at espresso og filterkaffe er sunnest. Men nå har en ny måte å lage kaffe tatt USA og Storbritannia med storm, og kaffen skal både smake mye bedre og være sunnere. Det er snakk om kaldtraktet kaffe eller «cold brewed» på engelsk. Det er ikke det samme som iskaffe, som er varm kaffe kjølt ned med isbiter eller pulverkaffe løst opp i kaldt vann.

Slik lager du kaldtraktet kaffe
Kaldtraktet kaffe lages ved å blande 1/8 del grovmalt (kokemalt) kaffe i 7/8 kald vann i en beholder, som man da lar stå enten i romtemperatur eller i kjøleskap i 18-20 timer. Deretter siles den gjennom finmasket sil og kan enten nytes kald eller varmes opp. Forskjellen i smaken skal være enorm. Iskaffe er en veldig rask prosess, man brygger sterk kaffe i og med at den blir fortynnet med is og vann. Denne metoden har en tendens til å gi en mer bitter kaffe, på grunn av den intense og raske ekstraksjon av smaksstoffer fra kaffebønnene. Kaldtraktet kaffe derimot er en langt mildere prosess, som gir kaffe med lavere surhetsgrad. Kaffen blir dermed naturlig søtere og mildere for følsomme mager.

Server med melk og søtning, eller over is, hvis du foretrekker det. Dekk til og oppbevar i kjøleskap i opp til en måned (du kan dermed lage større mengder om gangen).  Årsaken til at den tåler såpass bra oppbevaring er den lave surhet. Brygger du kaffen sterk nok (f.eks. 2/8 -3/8 kaffe og resten vann), kan du deretter blande den kaldtraktede kaffe med kokende vann og servere den varm. Kaldtraktet kaffe bidrar med mindre syre, noe som er bra for kroppen, som har godt av mer basiske (alkaliske) stoffer. Oljene i varmtraktet kaffe kan oksidere (harskne) raskere ved høye temperaturer, noe som også gjør at kaffen da smaker surt og bittert, fordi syrene i kaffe brytes ned. Den mest kjente av dem er den sunne klorogensyren.

Få ulemper
Selv om det er flest positive sider ved å drikke kaffe er det er ikke alle som bør drikke kaffe til enhver tid. Mye kaffe kan utløse magesår hos de som er disponert for det og kan redusere fertiliteten hos kvinner som ikke røyker. Kvinner bør også være spesielt oppmerksomme på at kaffe kan redusere opptaket av jern og derfor bidra til lavere jerninnhold, som er spesielt viktig for kvinner under svangerskap.

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

 

 

 

 

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-04-02. Endret 2016-04-02
Kontakt oss