Fedon.no - logo

Grav din egen….laks: sunnere, rimeligere

I disse tider hvor anbefalingen er å spise mindre rødt kjøtt (og spesielt pølser, bacon, men også pålegg som skinke og salami) og erstatte med fisk/sjømat og hvitt kjøtt, er det ekstra viktig å finne gode smakfulle, sunne og rimelige alternativer som kan brukes både som pålegg, i salater, men også som del av hovedretter.

Gravlaks er absolutt en slik løsning. Eller? Joda, gravlaks som du kan kjøpe ferdig i butikken er et godt valg. Med 21 gram protein per 100 gram, 9 gram fett, mye av den gunstige omega-3 typen og bare 3 gram karbohydrat, er dette et sunt valg. Gravlaks er en nordisk rett bestående av rå laks som har blitt marinert i salt, sukker og dill. Prismessig varierer laksen du kjøper i butikken fra 300-500 kroner per kilo.

Ved å lage din egen hjemmelagde gravet laks, kan du selv bestemme om du skal bruke sukker eller et sunnere naturlig søtningsalternativ og du kan velge å bruke natriumredusert salt. Det er nesten latterlig lett å lage, tar svært liten tid og koster alt fra 100% til 350% mindre, ikke uvesentlig, spesielt for barnefamilier. Og når den er klar, kan du også fordele i mindre mengder og fryse til senere.

Mange oppskrifter anbefaler å kjøpe en halv side laks, fjerne alle bein og skjære vekk bukranden. Det er helt i orden, men så blir det både mer jobb og du må lage ganske mye gravlaks på en gang. Et alternativ er å kjøpe ren laksefilet, enten fra ferskvaredisken, eller den som er spesialpakket og som kan kjøpes i mer eller mindre alle matvarebutikker, slik som salma.  Den siste tiden har det kommet flere vakuumpakkede laksefileter i butikken. Frøyas heter en av nykommerne. Begge er av høy kvalitet og garanterer ferskhet på grunn av måten fisken er behandlet og pakket. Det er også viktig for helsen, fordi fettet i fisken, de sunne omega 3 fettsyrene, harskner fort (oksiderer) og danner da skadelige stoffer. Det er da også det som gir den karakteristiske ubehagelig fiskelukten, når fisken ikke lukter bare hav. Du vet hva jeg snakker om.

I min oppskrift har jeg brukt slik vakuumpakket laksefilet. Sukkeret er erstattet med Smartsweet. Den gir 40% færre kalorier, syv ganger mindre blodsukkerstigning enn sukker og bidrar med 15% vannløselig kostfiber. Så har jeg brukt Seltin, men du kan også bruke LoSalt, begge har betydelig redusert innhold av natrium og økt innhold av kalium. Du kan lese hvorfor dette er et smart valg .

Her finner du oppskriften  til hvordan du enkelt lager din egen, enda sunnere, gravlaks!

Og – her er oppskrift til en sukkerfri sennepssaus, som er kjempegod sammen med gravet laks. Skjær gravlaksen i tynne skiver på skrå. Pynt med salat og server sennepsausen ved siden av.

Vel bekomme!

 

Kategori: Innlegg
Publisert 2015-12-04. Endret 2016-01-08
Kontakt oss