Fedon.no - logo

Gresk ikon i ny drakt

Havets bris, de hvite sandstrendene, og den historiske rikdommen er ikke de eneste grunnene til at millioner er tiltrukket av den sunne livsstil fra Middelhavet og nesten hbver tiende nordmann besøker Hellas år etter år. Saftige tomater, kremet feta ost, olivenolje med sin kraftige peppersmak, duften av vill oregano og forfriskende krydder frister våre smaksløker og tilfredsstiller vårt begjær.

Gresk salat- et gresk ikon

Gresk salat trenger vel ikke særlig introduksjon. Du kommer neppe nærmere et gresk ikon og noe som vekker minner om lange sløve dager i solen og gresk salat til lunsj med et glass iskald hvitvin. Retten har fått navnet ”gresk salat” i utlandet, så typisk er den.

Den vanlige varianten vil du finne på menyen til alle tavernaer og på spisebordet i de tusen (eller var det flere) greske hjem. Riktig nok heter den ”horiátiki saláta” på gresk, som betyr bondesalat.

Men her kommer en spennende annerledes versjon av denne ikoniske retten, hvor agurk spiller førstefiolin, da i form av agurknudler som du kan lage ved hjelp av Spirelli grønnsaksstrimler.

(3)

Like bra som en lunsj eller når du vil imponere dine gjester. Du kan tilsette ekstra protein i form av kyllingbiter, kokte egg, tunfisk, røkelaks, sardiner, peppermakrell og reker. Du kan også bruke kikerter. Bruker du fisk eller sjømat, vil det være bedre å bruke dill enn oregano.

Deilig Moschofilero hvitvin passer ypperlig til

Oppskrift til en porsjon som hovedrett eller to porsjoner som forrett finner du her og jeg kan varmt anbefale en iskald Moschofilero vin fra Nemea området på Peloponnes som du kan finne på Polet. En frisk og aromatisk, tørr og balansert vin med en lang ettersmak, med aromaer av sitrus og blomster som roser og appelsinblomster.

Moschofilero druen er en av de over 300 ulike vindruetyper som finnes utelukkende i Hellas og at disse har vært uendret fra antikken. Hellas slapp nemlig unna fylloksera epidemien (parasitt som ødela vinplantene) i Europa og som raserte de fleste europeiske vingårdene, såpass at man senere måtte importere vinplanter fra Amerika, hvor de heldigvis ikke hadde dette problemet.

Dette er en kjempefordel for gresk vin, og fra midten på 1980-tallet har entusiastiske unge vinprodusenter bidratt til å realisere det enorme potensialet som landet har som en fremtidig stor vinproduserende nasjon. Nyt denne greske salaten og kanskje blir det en ny Hellas tur til sommeren?

Bon Appetit!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-02-26. Endret 2016-02-26
Kontakt oss