Fedon.no - logo
hd videos redtube

Myter & fakta om overvekt

At vi spiser mer enn vi forbruker, er en forenklet forklaring på fedmebølgen i den vestlige verden. Dette er et komplisert puslespill, og det finnes like mange årsaker som det finnes overvektige mennesker.

Bølgen av overvekt som de siste 20-30 årene har rullet inn over den vestlige verden, har både historiske, genetiske og miljømessige forklaringer. Mens den industrielle og teknologiske utviklingen har virvlet frem som en karusell, har menneskets genmateriale holdt seg konstant. Gjennom de siste 40.000 årene har genene endret seg med mikroskopiske 0,1 prosent. Disse genene er i dag tvunget til å hanskes med helt andre miljøfaktorer enn det de er skapt til. Ikke minst er det en utfordring at vi ikke lenger trenger å bevege oss for å få tak i mat.  For steinaldermennesket gikk de fleste av døgnets våkne timer med til å skaffe føde. Den maten var til gjengjeld næringstett – og energifattig. I dag er tilfellet det motsatte: maten er energitett, men næringsfattig.

Vi lever i et miljø hvor vi ikke trenger å være fysisk aktive for å overleve, og har nærmest ubegrenset tilgang på feil mat.

Både genene våre, men også bakterieflora i tarmen vår spiller stor rolle for vekten og forbrenningen. Vår mentale og psykiske tilstand er også avgjørende, ofte spiser vi ikke fordi vi er sultne, men fordi vi er stresset eller nedfor. Og hvilken rolle spiller røyking og røykeslutt for vekten? Kan man gå ned i vekt bare ved å trene? Hva med søvn og overvekt? Hvilken rolle spiller hormoner og insulinresistens?

Les hele artikkelen her.  Der får du også mine beste råd for en sunn vekt og god helse!

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-06-22. Endret 2016-06-28