Fedon.no - logo

Nugatti Zero eller hjemmelaget på Fedons vis?

Mange nye mat- og drikkeprodukter kommer i butikkhyllene hele tiden. En av dem er den nye Nugatti Zero, uten tilsatt sukker. Her kommer min vurdering av produktet og min oppskrift for en supergod, supersunn og superenkel variant av sjokolade- og hasselnøttpålegg uten sukker og med ekstra jomfru olivenolje, som du kan veldig enkelt lage hjemme og som du og dine barn kan spise med meget god samvittighet!

Jeg har ikke smakt Nugatti og vil således kun mene noe om dens næringssammensetning og sunnhet: Nugatti zero er utvilsomt sunnere enn vanlig Nugatti, som jo er en sukkerbombe av dimensjoner. Nugatti Zero er fiberrikt og inneholder en type fiber (inulin) som er bra for tarmfloraen, blodsukkeret og blodkolesterolet.

Videre inneholder Nugatti Zero nesten 45% mer hasselnøtter og disse bidrar både med mer protein, sunt fett og fiber. Selv om proteininnholdet i Nugatti zero er høyere enn i vanlig Nugatti, er produktet fortsatt ikke proteinrikt.

Ikke ideelt valg av fett
Valget av solsikkeolje som tilsatt fettkilde er ikke ideelt, fordi oljen er for høy i omega 6 flerumettet fett. Det hadde vært bedre med en kombinasjon av rapsolje eller olivenolje og linfrøolje.

Ikke ideelt valg av søtstoff
Det mest positive med Nugatti Zero er selvsagt at tilsatt sukker er borte og at karbohydratmengden er mer enn halvert. Egentlig er det enda mindre, fordi mesteparten av karbohydrat egentlig kommer fra sukkeralkoholen maltitol, ikke sukker eller stivelse.

Maltitol kan imidlertid gi økt luft i magen og løs mage hos noen, hvis man spiser mer enn 10 gram per dag. Noen er mer ømfintlig enn andre. Videre gir maltitol mest blodsukkerstigning av alle sukkeralkoholer, men halvparten så mye sammenlignet med sukker. Sånt sett ville det vært bedre om produktet hadde blitt søtet med erytritol, også et naturlig søtstoff, som gir null kalorier og null blodsukkerstigning. Noen ville også heller ønsket seg stevia (naturlig søtstoff) i stedet for sukralose (kunstig), men det er en mindre detalj, uten sikker ernæringsmessig betydning.

Slik er innholdet i de to Nugatti variantene:

Nugatti Zero uten tilsatt sukker
Ingredienser: Kostfiber (inulin), solsikkeolje, hasselnøttkjerner 13 %, søtstoffer (maltitol), sukralose, skummetmelkpulver, kakaopulver 6%, stivelse, mysepulver (melk), emulgator (soyalecitin, E741), aroma. Med et naturlig innhold av sukker. Inneholder søtstoff.

Næringsinnhold per 100 gram: 487 kcal 35 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 4,6 gram 27 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 11 gram 7 gram protein 26 gram kostfiber

Næringsinnhold per porsjon (15 gram): 73 kcal 5,3 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 0,7 gram 4,1 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 1,7 gram 1,1 gram protein 3,9 gram kostfiber

Nugatti
Ingredienser: sukker, solsikkeolje, hasselnøttkjerner 9 %, mysepulver/vasslepulver ( melk), kakaopulver 4 %, skummetmelkpulver/skummjölkspulver, emulgator ( soyalecitin, E471), aroma.

Næringsinnhold per 100 gram: 522 kcal 28 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 3,4 gram 63 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 62 gram 4,2 gram protein Ingen informasjon om kostfiber

Per porsjon (15 gram): 78 kcal 4,2 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 0,5 gram 9,5 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 9,3 gram 0,6 gram protein Ingen informasjon om kostfiber

Min konklusjon
Alt i alt, forutsatt at smaken leverer, er Nugatti Zero sunnere enn vanlig Nugatti, men ikke helt «Rolls Royce» ernæringsmessig. Men kanskje kan den bli forbedret etter hvert?

«Nugatti» à la Fedon
Jeg har utviklet en alternativ oppskrift som jeg vil kalle «Rolls Royce», både smaksmessig og helsemessig. Sukker er erstattet med naturlig lavglykemisk søtning og kaldpresset olivenolje er kilden til tilsatt fett. Superenkelt å lage, denne vil du og dine barn garantert elske! Oppskriften finner du her Bon Appetitt!

Hilsen Fedon
Følg bloggen min på

 

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-02-24. Endret 2016-02-24
Kontakt oss