Fedon.no - logo

Oppskriften på sunnhet og nytelse!

Velkommen til min blogg!

Kunne du ønske deg å leve sunnere, holde deg biologisk yngre og naturlig slank? I bloggen min kombinerer jeg sunnhet og nytelse. Prinsippene bak oppmerksom spising, sammen med nydelige oppskrifter, kan hjelpe deg til å:
•holde vekta eller gå ned i vekt – aldri mer slankekur
•unngå overspising fordi du kjenner når du er mett
•få slutt på trøstespising
•få bedre næringsopptak og fordøyelse
•få hormoner og blodsukker i balanse
•få bedre søvn og mer energi
•Oppnå mer ro, mindre stress
•Forebygge viktige livsstilssykdommer
•Få bedre opplevelser med dem du er glad i

Her skriver jeg for deg som er interessert i din helse, men også i velsmakende mat. Bloggen er ment for deg som tror på kostens helsefremmende effekter og ønsker å endre kosthold og livsstil for å beholde eller få tilbake din gode helse. Her vil jeg presentere deg for metoder for å tilberede mat som bevarer og ikke ødelegger næringsstoffene eller smaken. Jeg vil vise deg teknikker som kan gi deg sunn matglede og mat som gir energi som varer, uavhengig av din helsemessige status. Du vil unngå den største feilen forbundet med «dietter»: ensformig og kjedelig mat, og at du aldri kan spise deg god og mett. Du kan nå lage mat på høyde med det du får på de beste restauranter.

Samtidig er jeg klar over tidsbegrensningene i vår travle hverdag. Med litt planlegging vil du slippe å bruke mange timer på kjøkkenet. Jeg vil gå gjennom de viktigste råvarene i forhold til Kost i balanse-konseptet. Jeg vil lære deg de viktigste matlagingsprinsippene slik at du kan lage en mengde retter ved å kombinere matvarer og grunnoppskrifter. Du vil stifte kjennskap med spennende krydder, urter, oljer, eddiker etc. som setter ekstra god smak på maten. Bare fantasien kan sette grenser. Du får også massevis av gode oppskrifter. Men enda viktigere, du lærer å mestre et ernærings- og livsstilskonsept som du kan ha glede av resten av livet.

Ikke to mennesker er like. Vi har alle en unik biokjemi, og det finnes ikke noe fasitsvar som passer like godt for alle. Du bør derfor prøve deg fram og finne det som passer deg best. Du må rett og slett finne din egen balanse. Lytt til kroppen din: Hva slags mat gir deg økt energi, bedre utholdenhet, mer velbehag, større motstand mot infeksjoner, lavere vekt, bedre blodtrykk? I denne prosessen vil jeg hjelpe deg med faglig kompetanse og lang  erfaring med kostholdsendring.

salat

Denne bloggen er resultatet av en lang personlig reise og den overveldende responsen jeg har fått de siste femten år etter at min første bok kom ut og kostholdsdebatten den utløste. Jeg har opplevd en flom av henvendelser, brev, e-postmeldinger, spørsmål og kommentarer fra folk i Norge og de 21 land hvor mine bøker har blitt utgitt. Jeg har hatt gleden av å treffe mange under foredrag, kurs og seminarer, eller gjennom individuelle konsultasjoner på klinikken vår i Oslo. Bloggen er også et resultat av mitt lidenskapelige forhold til god, men samtidig sunn mat. Den er preget av mine mange og lange reiser rundt om i verden og alle de spennende måltidene jeg har spist i landene rundt Middelhavet, Latin-Amerika, det fjerne Østen og … selvfølgelig Norden.

Maten vi lager skal være smakfull og god. Men det er mange gode grunner til å tenke helt nytt (eller veldig gammelt) når det gjelder mat. Fordi vår helse er et resultat av hva vi spiser.

Paxos 2014 Longos Cheesecake

Middelhavskosten – best i test!

Havets bris, de hvite sandstrendene, og den historiske rikdommen er ikke de eneste grunnene til at svært mange av oss er tiltrukket av den sunne livsstil fra Middelhavet. Saftige solmodne tomater, kremet fetaost, olivenolje med sin kraftige peppersmak, duften av vill oregano og forfriskende krydder frister våre smaksløker og tilfredsstiller vårt begjær.

«Smartkarbo» Middelhavskosten er det best dokumenterte kosthold i forhold til sine helsefremmende og livsforlengende egenskaper.  Forskningsdata fra de siste 50 årene viser at mennesker som bor i landene rundt Middelhavet har tradisjonelt hatt lengre livslengde, lavere nivåer av hjerte-og karsykdommer, overvekt og visse typer kreft. Tradisjonelle matvaner fra middelhavsland, superheltene som du nå lett kan finne i vanlige matbutikker i Norge, kan finne veien til hjertet av det sunne hjem, kjøkkenet. Bygdefolket i Middelhavet opprettholder imidlertid også en dyp forbindelse med naturen. De spiser fortsatt familiemåltider sammen rundt bordet og deres livsstil er enkel og upretensiøs.

I min blogg streber jeg etter å fange essensen av Middelhavets ferskhet og smak, men også kombinert med elementer fra det asiatiske kjøkkenet. Jeg følger prinsippet om mye smak og friskhet uten usunn sterk bearbeidelse. Med basis i olivenolje, hvitløk, vin, fisk, nøtter, frø, yoghurt, ost, hele korn, frukt, bær, sesongens sopp, grønnsaker, belgfrukter, urter og krydder, vil smakfulle, sunne retter glede hver gane uten å belaste vekten eller helsen.

Jeg håper at mine oppskrifter vil være en godbit for alle fem sanser, og revolusjonere måten du tenker på hvordan du spiser ved å være oppmerksomt tilstede.

Helt Gresk Man with Donkey in Santorini

Den greske middelhavskosten, slik den var på Kreta i 1950- og 1960-årene, har den absolutt beste vitenskapelige dokumentasjon i forhold til å forlenge livet og forebygge hjertesykdom, kreft og mange andre kroniske sykdommer. Min kostholdfilosofi er forankret i både våre kunnskaper om menneskets evolusjonshistorie og ny internasjonalt anerkjent medisinsk viten. Den er en moderne utgave av det tradisjonelle greske middelhavskostholdet tilpasset dagens nordmenn. Det er et kosthold med bedre og færre karbohydrater, sunne fettyper, nok protein og mer fiber og plantenæringsstoffer.

Svært mange har testet mine råd og funnet at de fungerer godt i praksis, ved at man får en sunnere vekt, stabilt blodsukker, færre plager og mer overskudd. Bloggen min er for deg som elsker god mat og som samtidig ønsker å ha din Kost i Balanse. Jeg vil forklare både hvorfor og hvordan du kan sette sammen kostholdet ditt for å oppnå god helse og et godt og langt liv.  Her vil du finne ny og nyttig kunnskap og ikke minst inspirasjon for å få et sunnere kosthold og liv. Her vil jeg dele noen av mine oppskrifter med deg, og håper at du vil ha like stor glede av å lage dem, som jeg har hatt i mitt kjøkken.

God mat- og livslyst!

Fedon-signatur_Hilsen-Fedon

Kategori: Innlegg
Publisert 2015-11-25. Endret 2016-01-08
Kontakt oss