Fedon.no - logo

Så stresset er du: ta selvtesten!

 

Livets stress: Kjemper du imot eller flykter du?

Stress er dessverre meget vanlig, hele 36 pst. av nordboere oppgir å være stresset i hverdagen. Stress er også svært skadelig for helsen. En av de viktigste årsakene til at vi ikke er oppmerksomt til stede generelt i våre liv, er stress og uro.

Stress er i utgangspunkt ment som en mekanisme for å gjøre dyr (og mennesker) i stand til å kjempe eller flykte. I naturen vil dyr bli stresset enten når de er truet, eller når de skal være årvåkne og parat til å jakte for å få tak i mat.

Stresshormonene forbereder kroppen til handling. Pulsen og blodtrykket øker, blodsukker blir frigjort fra lagrene, slik at de kan løpe fortest mulig. Å løpe etter en akutt stressituasjon fører til at stresshormonene fort fjernes fra blodbanen. Når faren er over, sitter ikke en antilope og tenker på hva som kunne ha skjedd, eller bekymrer seg for hva som kan komme til å skje i fremtiden, en ny løve? Den går rolig tilbake til sitt vante liv, spiser gress og har det fint.

Heldigvis trenger de fleste av oss ikke frykte for livet, og vi trenger heller ikke å gå på jakt for å få tak i mat. Vi stresser likevel, kanskje fordi vi har takket ja til for mye og har frister å overholde, eller fordi vi bekymrer oss for barna, jobben eller økonomien. Samtidig løper vi heller ingen steder. Vi sitter bak PC-ene våre, og stresshormonene fortsetter å være kronisk forhøyet, de fjernes ikke fra blodbanen. Det virker ødeleggende for både psyke og kropp.

Hvordan stress kan gjøre deg syk

Les mer om dette viktige tema og hvordan stress kan gjøre deg syk på nettsiden vår. Der kan du lese om  hvilke negative effekter kronisk eller hyppig stress har på kroppen og hjernen. Ikke minst kan du lese hvordan stress kan påvirke fordøyelsen negativt, hvordan hjernen og tarmen kommuniserer kontinuerlig med hverandre. Du vil også lese hvordan du kan overvinne stress.

Test deg selv: Hvor stresset er du egentlig?

Det behøver ikke å være slik at man må se stresset ut for å være det. Indre uro er en av de største årsakene til stress.

Ta denne enkle testen for å finne ut hvor stresset du er. På klinikken vår har vi også mer avanserte metoder å måle stress og gi veiledning for å klare å dempe det.

Besvar hvert av spørsmålene, og gi:

0 poeng for ”nei/aldri”
1 poeng for ”av og til”
2 poeng for ”ja/ofte”

Hvor ofte fører du deg:

engstelig eller deprimert?

aggressiv eller sint?

forvirret eller overmannet?

utilstrekkelig?

trett uten påviselig grunn?

 

Hvor ofte pleier du å:

havne i stressende situasjoner (på jobben, hjemme eller andre steder)?

ha problemer med å sovne?

ikke klare å sove i åtte timer?

oppleve lav kjønnsdrift?

slanke deg for å ha kontroll med vekten?

føle trang til søtsaker, raffinerte karbohydrater og ferdig-/hurtigmat?

ha dårlig hukommelse og/eller konsentrasjon?

oppleve verking og vondt i hode, nakke eller skuldre?

lide av halsbrann, luft i magen, oppblåsthet, løs avføring eller forstoppelse?

få infeksjoner som influensa, forkjølelse, bihuleproblemer, hudinfeksjoner?

 

Har du fått påvist:

høyt blodsukker?

høyt blodtrykk?

høye triglyserider?

høyt totalt kolesterol og lavt HDL-kolesterol?

 

En samlet skåre på 0–6 tyder på lavt/normalt stressnivå.

7–12 tyder på moderat stressnivå som krever endringer i livsstilen.

12 poeng eller mer gjør deg utsatt for kronisk sykdom på grunn av høyt stressnivå. Du bør søke hjelp for å få bukt med dette problemet.

Stress og for lite søvn kan ødelegge din helse, dine nære relasjoner og din jobb. Derfor er det viktig å få gjort noe med det. Har du hatt problemet lenge, kan det være viktig å be om hjelp.

Lykke til!

Hilsen Fedon
Følg bloggen min på

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-04-15. Endret 2016-04-15
Kontakt oss