Fedon.no - logo

Sitrusfrukter kan bidra til forebygging av fedme-relatert hjertesykdom, leversykdom og diabetes i følge ny forskning.

Appelsiner og andre sitrusfrukter er som kjent bra for deg – de inneholder en rekke vitaminer og antioksidanter, som kan bidra til å holde deg frisk. En gruppe forskere rapporterer nå at disse fruktene også bidrar til å hemme skadevirkninger av fedme hos mus som har levd på en typisk vestlig, fettrik diett.

«Våre resultater tyder på at vi i fremtiden kan bruke sitrus-flavonoider(en type antioksidanter) til å hindre eller forsinke kroniske sykdommer forårsaket av fedme hos mennesker», sier Paula S. Ferreira, hovedfagsstudent med forskerteamet.

Overvekt øker risikoen for utvikling av hjertesykdom, leversykdom og diabetes mest sannsynlig på grunn av *oksidativt stress og inflammasjon, sier Ferreira.

*Alle cellens bestanddeler kan skades av oksidasjon(surstoff). Kroppens antioksidantforsvar er derfor viktig for at ikke cellene skal danne oksiderte stoffer(frie radikaler) slik at sykdommer oppstår. 

En fett- og karbohydratrik diett fører til overvekt. Fettceller produserer store reaktive oksygenforbindelser som kan skade cellene i en prosess som kalles oksidativt stress. Kroppen kan vanligvis bekjempe molekyler med antioksidanter, men overvektige pasienter har svært forstørrede fettceller som kan føre til enda høyere nivåer av reaktive oksygenarter(frie radikaler) som overskygger kroppens evne til å motvirke dem.

Sitrusfrukter inneholder store mengder antioksidanter, en klasse som kalles flavonoider. Også tidligere studier knytter flavonoider i sitrus til reduksjon av oksidativt stress in vitro og i dyremodeller. Disse forskerne ønsket å observere effekten av sitrus flavonoider for første gang på mus uten genetiske modifikasjoner og som ble matet en fettrik diett.

Teamet ved universitetet Estadual Paulista (UNESP) i Brasil, gjennomførte et eksperiment med 50 mus, behandle dem med flavonoider som finnes i appelsiner, lime og sitroner.

«Våre studier viste ingen vekttap på grunn av sitrus flavanones», sier Tomas B. Cesar, Ph.D., som ledet teamet. «Men selv uten å hjelpe musene med gå ned i vekt, gjorde de dem sunnere med lavere oksidativt stress, mindre leverskader, lavere kolesterol og lavere blodsukker.»

Ferreira legger til: «Denne studien antyder også at inntak av sitrusfrukter sannsynligvis kunne ha gunstige effekter for folk som ikke er overvektig, men likevel har et høyglykemisk og fettrikt kosthold som kan sette dem i fare for å utvikle hjerte- og karsykdommer, insulinresistens og abdominal fedme.»

Les mer om studien her.

Mvh Fedon

Følg bloggen min på

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-09-18. Endret 2016-09-18
Kontakt oss