Fedon.no - logo

Slankere med frokost?

Du har sikkert hørt det før at dagens viktigste måltid er frokost. Men det er svært mange som hopper over dette viktige måltidet, eller spiser veldig lite og feil.

Vanlige unnskyldninger
Til tross for at de fleste av oss vet frokostens betydning, her er noen av de vanligste ”unnskyldninger”:

  • Det er kjedelig
  • Jeg er ikke sulten tidlig på dagen
  • Jeg har ikke tid

La oss se på disse unnskyldningene:

Frokost er bare kjedelig hvis du begrenser dine valg til brødskive med gul- eller brunost. Du kan jo velge blant et hav av ulike pålegg både kjøtt, fisk, kylling/kalkun, egg, grønnsaker og frukt, nøtter, hele gryn, fiberrike sukkerfrie frokostblandinger, yoghurt, Kesam, Skyr og surmelk, cottage cheese.

Hvis du virkelig ikke er sulten når du står opp kl. 7, bør du spise frokost et par timer senere, men for all del hopp ikke over frokosten.

Planlegging er løsningen
Tid er nok mangelvare for alle, men det er hvordan du planlegger og prioriterer, som avgjør hva du faktisk får tid til i løpet av 24 timer. En god idé er å tilrettelegge frokosten og lunsjen fra kvelden før, så slipper du å gjøre dette rett etter at du står opp. Da går nemlig alt på ”slow motion”.

Breakfast- Bryt fasten
Når du står opp, har du faktisk allerede fastet i nesten åtte timer. Husk at frokost på engelsk ”breakfast”, betyr å bryte fasten. Det er nemlig slik at selv under den nattlige fasten, så bruker kroppen energi. Hjernen spesielt lever på blodsukker og da blir sukkerlageret i leveren (glykogen) nesten tømt etter 8 timers faste. Hopper du over frokost, så begynner kroppen å tære på musklene for å lage blodsukker av dem. Og det fører over tid til lavere muskelmasse og dermed lavere forbrenning.

Ikke dropp frokosten, også for vektas skyld
Det er også bevist at man spiser mer resten av dagen hvis man hopper over frokost og at man har tendens til å spise ofte usunne snacks. Flere studier har vist at det hjelper å spise frokost for å gå ned i vekt, hvis man trenger det. En studie sammenlignet to grupper overvektige kvinner som gikk på kaloriredusert kost: De som vanligvis hoppet over frokost og de som spiste frokost. De som hoppet over frokost gikk ned i vekt, men når de begynte å spise frokost, gikk de fortere ned i vekt. I en annen studie fant forskere at deltakere som spiste deres største måltid i form av frokost, gikk mer ned i vekt enn de som spiste middag som hovedmåltidet.

En ny studie undersøkte nesten 3000 personer, flest kvinner, som hadde gått ned i vekt minst 13,6 Kg og klart å holde vekten nede i minst 1 år, mens gjennomsnittet hadde gått ned hele 36 Kg og beholdt vekttapet i 6 år, meget vellyket vektreduksjon med andre ord. Hele 78 pst. av disse spiste frokost hver dag. Bare 4 pst. hoppet over frokost.

Det er med andre ord kjempeviktig å spise frokost hver dag og dette bør du prioritere høyt.

Lettvinte og sunne frokosteksempler
Her får du et par eksempler på sunn, blodsukkervennlig og lettvint frokost:

3 ss Fedon Musli (proteinrik, fiberrik og karbohydratredusert)

3 ss bær (friske eller fryste)

2 dl Skyr eller Kesam eller gresk yoghurt naturell

1 pære eller eple eller appelsin

1 ts Fedon Smartsweet

———————-

2 egg (omelett eller kokt) med 2skiver kalkunskinke, paprika og tomat

1 appelsin

——————–

1 skive karbohydratredusert eller meget grovt Fedon Musli-brød

1 boks makrell i tomat

1 eple eller pære eller appelsin

Lyst på flere frokostoppskrifter?
Her kan du finne flere, spennende frokostoppskrifter inkl. sunne brød- og knekkebrødoppskrifter.

Bon Appetitt!

Hilsen Fedon

 

Følg bloggen min på

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-02-02. Endret 2016-02-02
Kontakt oss