Fedon.no - logo

Storbritannia innfører sukkerskatt på brus

Storbritannias finansminister George Osborne innfører sukkerskatt på brusindustrien som en del av 2016 budsjettet. Avgiften vil bli pålagt direkte på brusprodusenter i stedet for på forbrukerne. Brusprodusenter vil bli beskattet i henhold til volumet av den sukkerholdige drikker de produserer eller importerer. Sukkerskatten vil beregnes basert på drikkenes sukkerinnhold og både ren fruktjuice og melkebasert drikke vil ikke få slik sukkerskatt. Brus med totalt sukkerinnhold over 5g per 100 ml vil få en lavere avgift, mens brus med mer enn 8g sukker per 100ml vil få høyere avgift. Skatten vil tre i kraft om to år for å gi selskapene tid til å endre ingrediensene i sine produkter.

Avgiftsinntektene øremerkes
Tiltaket vil gi anslagsvis £ 520 millioner eller ca. 6,2 milliarder norske kroner i året til statskassen, og vil bli brukt på å øke idrett i grunnskolen. Da han presenterte tiltaket Osborne sa at fem år gamle barn spiser sin kroppsvekt i sukker hvert år, og eksperter spår at innen en generasjon kan mer enn halvparten av alle gutter og 70 prosent av jenter i landet være overvektig eller overvektige. Han sa: «Jeg er ikke forberedt på å se tilbake på min tid her i Parlamentet og si til mine barns generasjon « Jeg beklager. Vi visste at det var et problem med sukkerholdige drikker. Vi visste at det forårsaket sykdom. Men vi unnlot å ta de vanskelige beslutningene, og vi gjorde ingenting ».

Barn arver også vaner
Jeg synes dette er en gledelig dag. Ikke fordi jeg synes at det er flott med mer skatter og avgifter, men fordi dette er en meget fornuftig skatt som i tillegg øremerkes til noe positivt og ikke forsvinner som en til ekstra inntekt for Staten.

Barn som blir født i vår verden arver ikke bare foreldrenes gener. De arver også miljøet, mobiltelefoner, dataspill og et formidabelt sukkerinntak. Det er da også barna som viser i dag den grusomme effekten av det høye sukkerforbruket, både i industriland og ikke minst i utviklingsland. Sukkerinntaket blant barn er vesentlig høyere enn hos voksne også i Norge og barneovervekt er betydelig og bekymringsfull. Den engelske upopulære beslutningen er en veldig viktig seier for barns helse. Ikke bare vil denne avgiften på sukkerholdige drikker oppfordre folk til å velge sunnere drikker, men den sender ut et bredere budskap om behov for å kutte ned på sukker, og for bedrifter å redusere sukker i sine produkter. Sukkerforbruket i Norge er vesentlig høyere enn ti pst av daglig energiinntak det som myndighetene anbefaler som øvre grense og enda høyere enn det WHO nå anbefaler, nemlig fem pst.

Mer skal til
Vil denne skatten alene løse problemet? Trolig ikke, det vil være behov for ytterligere tiltak, ikke minst hvordan usunn mat markedsføres både på nett, medier og i butikk. Vi har nettopp opplevd en fullstendig meningsløs og kritikkverdig påskegodteri priskrig i Norge, med resultat hamstring av svære mengder godteri fra butikkhyllene. Meny var den eneste kjede som sto imot fristelsen å delta i krigen, en klok og prisverdig beslutning.

Det er fullt mulig å omformulere matvarer slik at sunne naturlige alternativer til sukker anvendes, som verken bidrar med kalorier eller med stor blodsukkerstigning. Alle disse søtningsalternativer er i dag vesentlig dyrere enn sukker og eneste måte de kan bli brukt i større grad, er hvis sukker blir vesentlig dyrere. Ikke minst blir merking og bredere distribusjon av sunnere og mer bærekraftig mat viktig framover.

Femti prosent generell sukkerskatt må til
Den britiske sukkerskatten er et resultat av press fra flere samfunnsgrupper. Fagfolk fra The National Obesity Forum mente at en 50 prosent skatt på sukker kunne endre dramatisk hva folk spiser og drikker. Tilsvarende har Britisk Folkehelseinstitutt foreslått en 20 prosent sukkerskatt. Norske fagfolk har også anbefalt en sukkerskatt på brus i en årrekke og vist til forskning som bekrefter sikre positive effekter på folkehelsen, men det har ikke vært politisk vilje til å innføre den. Kanskje blir det lettere nå å følge Storbritannias eksempel? Egentlig bør det innføres en bred sukkerskatt på alle matvarer og drikkevarer med høyt innhold av tilsatt sukker, ikke bare brus, mener jeg.

Det vil være et svært viktig og virkningsfullt tiltak for å bedre folkehelsen generelt og barnas helse spesielt.

 

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

 

 

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-03-16. Endret 2016-03-16
Kontakt oss