Fedon.no - logo

Velg disse ti matvarer økologisk for helsas skyld!

Når lønner det seg å handle økologisk frukt og grønt? Les videre for å få listen over de ti grønnsaker og frukt som du bør definitivt kjøpe økologisk for helsas skyld, de 10 som du helst bør kjøpe økologisk og de 20 slags som du kan trygt kjøpe fra konvensjonell produksjon, i alle fall når det gjelder helsen.

Salg av økologisk mat har økt betydelig det siste året, og det ser ut til at dette hovedsakelig skyldes forbrukernes ønske om sunnere mat, og ikke miljøbevisstheten. Økologisk mat er ikke nødvendigvis automatisk og alltid sunnere enn konvensjonell mat når det gjelder næringsinnhold, men ofte er økologisk mat sunnere, ikke minst gjelder det kjøtt og melk, noe jeg kommer tilbake til i et fremtidig blogginnlegg, fordi det har kommet en stor studiegjennomgang på temaet.

Når får du valuta for pengene?
Ettersom økologisk mat er såpass mye dyrere, er det en fordel å vite om vi får valuta for pengene rent helsemessig ved å velge økologisk, og hvilke økologiske matvarer det lønner seg mest å kjøpe, fordi de virkelig bidrar mye positivt for helsen. Det er stor forskjell på hvor mye sprøytemiddelrester man får i seg fra frukt og grønnsaker som er dyrket på vanlig måte, både fra produkt til produkt og fra land til land. Generelt finner vi færrest rester i norske produkter, litt mer i dem som er dyrket i EU-land, og mer enn dette igjen i dem som er dyrket i resten av verden. Det kan være lurt å begrense mengden man får i seg av slike sprøytemiddelrester. Økologisk frukt og grønt inneholder ikke automatisk mer vitaminer og mineraler enn konvensjonelle produkter, men ofte gjør de det. Dette avhenger blant annet av jordsmonn og solforhold der de dyrkes. Derimot inneholder økologisk mat generelt færre giftstoffer, og er derfor også sunnere for kroppen og snillere mot miljøet. Når det gjelder antioksidanter, produserer økologisk dyrkede produkter gjerne mer av disse fordi de vokser saktere og derfor må kjempe mer for å overleve.

Hvilke konvensjonelle produkter inneholder mest og minst plantevernrester? En uavhengig organisasjon i USA har testet de vanligste typer frukt og grønt og målt deres innhold av miljøgiftrester (http://www.foodnews.org/fulllist.php) . Også de norske myndighetene har gjort undersøkelser, som stort sett samsvarer med de amerikanske resultater.

De 10 verste (disse bør du handle økologisk):

Fersken
Epler
Nektariner
Paprika
Stangselleri
Jordbær
Moreller
Grønnkål
Salat
Druer

Disse kommer også dårlig ut (bør med fordel handles økologisk):

Gulrot
Pære
Spinat
Potet
Brekkbønner
Agurk
Bringebær
Plommer
Appelsiner

De 10 beste (lite å hente helsemessig ved å handle økologisk):

Løk
Avokado
Mais
Ananas
Mango
Asparges
Grønne erter
Kiwi
Hodekål
Aubergine

Disse kommer ikke så verst ut (mindre å hente helsemessig ved å handle økologisk):

Vannmelon
Brokkoli
Tomat
Søtpotet
Grapefrukt
Gul melon
Banan (NB: Skallet inneholder ofte mye sprøytemidler)

I tabellen nedenfor kan du se en liste over de matvarene som betyr mest for det totale inntaket av sprøytemidler i løpet av en dag. Undersøkelsen er gjort av Fødevarestyrelsen i Danmark (tilsvarer Mattilsynet i Norge). I Norge er i tillegg jordbær blant de matvarene som inneholder mest sprøytemiddelrester, 85 % av prøvene inneholdt sprøytemiddelrester i 2005.

Kilde : http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=11163

 

Råvare: Inntak pr. dag*
Epler 23,6
Hvetebrød 15,4
Potet 7,2
Pære 4,8
Tomat 4,2
Agurk 3,8
Vin 3,5
Salat 2,5
Druer 2,2
Appelsin 2,0
Sitron 1,9
Klementin 1,8
Kiwi 1,8
Havregryn 1,7
Paprika 1,0

*Angir hvor høyt sprøytemiddelinntak i mikrogram råvaren gir i gjennomsnitt ut fra hvor mye en danske gjennomsnittlig spiser av de ulike matvarene per dag.

 

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på

 

 

 

Kategori: Innlegg
Publisert 2016-02-17. Endret 2016-02-17
Kontakt oss