Søk

close search

Allergier

Allergier er gruppert i fire typer basert på hvilken del av immunsystemet som er aktivert, og hvor lang tid det tar før en reaksjon oppstår. Det er to typer allergi som er oftest assosiert med negative reaksjoner på mat:

Type 1 allergi

Også kjent som IgE-mediert allergi / Type I hypersensitivitet/ ekte allergi

Disse reaksjonene er karakterisert ved produksjonen av IgE antistoff og en frigjøring av histamin og andre kjemiske stoffer, når det utsettes for et allergen (f.eks. peanøtter eller skalldyr). Disse stoffene er ansvarlige for “umiddelbar-utbrudd” av symptomer som kan oppstå i løpet av sekunder eller minutter etter inntak av visse matvarer. Symptomer som ofte forbindes med en klassisk “allergisk reaksjon” inkluderer: utslett, nysing, pustevansker og anafylaktisk sjokk. Det er vanligvis opplagt / veldig tydelig, hvilke matvarer som er ansvarlig for en matallergi, og disse må unngås for resten avlivet. Testing for type 1 allergi kan testes på ulike måter (IgE blodprøver, hudprikktester etc.).

Type 3 Allergi – også kjent som IgG-mediert allergi / matintoleranse / matoverfølsomhet

Disse reaksjonene er karakterisert ved produksjonen av IgG-antistoffer, og den gradvise dannelsen av store proteinmolekyler (bestående av matproteiner og IgG antistoffer) som blir avlagt i ulike vev og som forårsaker en kronisk inflammasjon (ikke infeksiøs betennelse).

De er ansvarlige for “forsinket-utbrudd” av symptomer som kan oppstå flere timer eller dager etter at mat er inntatt. Symptomer inkluderer: angst, depresjon, IBS, hodepine / migrene, tretthet, høyt blodtrykk, eksem, astma, leddsmerter, kronisk bihulebetennelse, leddgikt, fedme og fibromyalgi. Det er mulig å eliminere den uakseptable maten/produktene man reagerer på, fra dietten for en kort periode (2-3 måneder), og deretter gradvis innføre den igjen når symptomene har bedret seg.

Det er denne type 3 allergisk reaksjon på mat som du kan få testet med en blodprøve ved vår klinikk i Oslo. 

MENY