Søk

close search

Lekk tarm

Hva er lekk tarm?

Tynntarmen fungerer som fordøyelses/absorbsjons-organ for næringsstoffer, men også som immunforsvarets første vokter- og mekaniske barriere mot absorpsjon av bakterier, matproteiner (antigener), og andre store molekyler. Både malabsorpsjon og økt tarm-permeabilitet er assosiert med kroniske ubalanser i mage- og tarmsystemet, samt mange lidelser fra andre organer og kroppsfunksjoner.

Ved lekk tarm blir slimhinnen i tarmkanalen skadet og det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene (se bilde). Det betyr at store molekyler som har kommet inn i tarmen via mat og drikke og som normalt ikke kan passere tarmveggen nå har fri flyt. Eksempler på slike molekyler som kan passere gjennom en lekk tarm er proteiner som gluten, helseskadelige bakterier, viruser og ufullstendig fordøyede matproteiner samt giftige slaggstoffer fra innsiden av tarmkanalen. Alle disse partiklene slippes inn i blodet gjennom  en lekk tarmslimhinne og forårsaker en immunreaksjon.

Økt andel fremmedstoffer og bakterier i blodet samt opptak av toksiner (giftstoffer) og slaggstoffer fra tarmveggen kan overvelde leverens avgiftningssystem, som over tid kan føre til bl.a. et ekstremt sensitivt immunsystem. Immunreaksjoner på matproteiner som passerer gjennom en lekk tarmslimhinne fører til dannelse av store  antistoff molekyler (IgG4) som deretter faller ned i ulike vev i kroppen, hvor de skaper betennelsesreaksjoner. Slike reaksjoner kan komme fra alle vev, inkl. muskler, ledd og hjerne.

Økt permeabilitet fremstår som en grunnleggende årsak til malabsorpsjon med påfølgende underernæring. I visse sykdomstilstander i tynntarmen for eksempel ved glutensensitivitet/cøliaki, kan permeabiliteten til store molekyler øke mens permeabilitet til små molekyler reduseres på grunn av skade på tarmoverflatens mikrotarmtotter (mikrovilli).

Som et resultat blir mikronæringsstoffene(vitaminer/mineraler) mindre tilgjengelige for kroppen og for å hjelpe til med avgiftning av proteinantigener som nå oversvømmer systemet. Videre fører malabsorpsjon til forstyrrelser i tykktarmens tarmflora med flere konsekvenser, inkl. negative effekter på forbrenningsevne og immunforsvar.

Symptomer på lekk tarm

 • Oppblåsthet
 • Matintoleranse
 • Stoffskifteproblemer
 • Utmattelse, nedsatt hukommelse, uro/angst
 • Smerter i muskler og ledd
 • Hodepine
 • Hudproblemer
 • Fordøyelsesbesvær (løs/hard mage, mageknip)
 • Vektoppgang
 • Metabolsk syndrom

Et av de viktigste symptomene som indikerer at du kan ha lekk tarm er en immunreaksjon på mange matvarer (matintoleranse). Delvis fordøyd protein og fett kan sive gjennom tarmslimhinnen og videre inn i blodet som vil utløse en immunreaksjon (en type forsinket allergisk reaksjon, men med mer diffuse symptomer enn vanlig allergi). En slik allergisk reaksjon kan føre til et eller flere av symptomene nevnt ovenfor. Ubehandlet kan det føre til mer alvorlige helseproblemer som inflammatorisk tarmsykdom, IBS, leddgikt, eksem, psoriasis, depresjon, angst, migrene/hodepine, muskelsmerter og kronisk tretthet. I tillegg vil den betente tarmen ha et nedsatt opptak av viktige vitaminer og mineraler som inkluderer sink, jern og vitamin B12. Mye tyder også på at lekk tarm kan være en viktig medvirkende årsak til autoimmun sykdom som inkluderer diabetes type 1, revmatoid artritt, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, MS mm.

Hva skyldes lekk tarm?

Lekk tarm oppstår ved en eller flere ubalanser i fordøyelsesfunksjonen. De viktigste årsakene er:

 • Uheldig kosthold
 • Kronisk stress
 • Toksisk overbelastning
 • Bakteriell ubalanse i tarmens flora.
 • Akutt eller kronisk tarminfeksjon
 • Enkelte medikamenter
 • Hyppig og større alkoholinntak

Les mer om disse årsakene

Hva skal vi gjøre?

Det er lett å bli overveldet av alt dette, men ikke gi opp. Den gode nyheten er nemlig at det finnes en løsning for å helbrede lekk tarm. Vi bruker på vår klinikk 5 hovedpunkter i behandlingen for gjenopprettelse av en sunn og funksjonell fordøyelse:

 1. Eliminere mat som er problematisk. (her er det gjerne tatt tester for å kartlegge hvilke matvarer som er problematiske)
 2. Erstatte med mat som leger.
 3. Reparere med spesifikke remedier.
 4. Balansere med gode bakterier.
 5. Evemtuell provokasjon med matvarer som man mistenker er problematisk.

 

Har du prøvd alt i det offentlige helsevesen uten å få hjelp?

Med utgangspunkt i modellen nevnt over har vi har hjulpet svært mange mennesker ved vår klinikk med frapperende resultater. Velkommen til oss!

6272

Skrevet Anna Ingwardo
B.Sc. i Ernæringsfysiologi