Søk

close search

Årsaker til lekk tarm

Lekk tarm oppstår ved en eller flere ubalanser i fordøyelses-funksjonen. De viktigste årsakene er:

Uheldig kosthold

De vanligste komponentene i mat som kan skade tarmslimhinnen er proteiner i korn, pasteuriserte melkeprodukter, sukker og alkohol, men i prinsippet kan hvilken som helst matvare skape problemer.

Korn inneholder substanser som kalles lektiner. Lektiner er proteiner som fungerer som et naturlig forsvarssystem for planter som beskyttelse mot mugg og parasitter. Dette er viktig for planter, men kan være uheldig for menneskekroppen. Lektiner fester seg til slimhinnen hvor de i for store mengder kan forårsake betennelse, og videre lekk tarm.

Lektiner finnes i mange matvarer ikke bare i korn. Hvis de spises i mindre mengder vil kroppen håndtere det fint, men inntak av store mengder mat som inneholder mye lektiner(f.eks hvete, ris, spelt, og soya) kan være problematisk.

Ved fermentering(melkesyregjæring) eller bløtlegging av korn vil lektiner reduseres og matvaren vil bli lettere å fordøye.

Gluten er et annet protein i korn som også kan skade slimhinnen i tarmen og trigge økt permeabilitet/lekk tarm.

Konvensjonell pasteurisert og homogenisert melk kan også være en trigger til lekk tarm, via et protein i melken som heter kasein.  Pasteuriseringsprosessen vil også ødelegge viktige enzymer i melken som er avgjørende for å bryte ned bla laktosen(melkesukkeret). Laktoseintoleranse oppstår gjerne som en sekundær tilstand når tarmen er betent og kroppens egen produksjon av enzymet laktase i tillegg er nedsatt.

Sukker vil også kunne skape trøbbel i fordøyelsessystemet. Sukker bidrar med å mate oppvekst av gjær, Candida, og dårlige bakterier som koloniserer og skader tarmen ytterlige.

Kronisk stress

Kronisk stress svekker immunforsvaret over tid som igjen svekker din evne til å bekjempe fremmede inntrengere, som patogene bakterier og virus som videre kan fører til betennelse og lekk tarm.

Giftstoffer

Vi kommer i kontakt med over 80.000 kjemikalier og giftstoffer hvert eneste år, men noen av de verste fiender for utvikling av lekk tarm inkluderer antibiotika, plantevernmidler, acetylsalicylsyre og NSAIDs.

Alkohol

Alkohol øker tarmens gjennomtrengelighet for fremmedstoffer og kan derfor forverre allergiske reaksjoner og intoleranse mot mat og gjøre at slike reaksjoner forekommer hyppigere.

Dysbiose

En av de viktigste årsakene til lekk tarm er en tilstand som kalles dysbiose. Dysbiose betyr en ubalanse mellom nyttige og skadelige arter av bakterier i tarmen din. For mange kan denne ubalansen begynne allerede ved fødselen via keisersnitt, eller fordi mor ikke har en sunn tarm selv. Overforbruk av reseptbelagte antibiotika, narkotiske smertestillende, og mangelen på matvarer rike på kostfiber og probiotiske snille bakterier vil også bidra til denne ubalansen mellom gode og dårlige bakterier.

MENY