Søk

close search

SIBO er en godt dokumentert, men lite kjent forstyrrelse i tarmen, og en årsak til uforklarlige mage- og tarmproblemer. Forkortelsen står for «Small Intestine Bacterial Overgrowth» – bakteriell overvekst i tynntarmen.

Dette er en tilstand der bakterier fra tykktarmen finner veien opp i tynntarmen, som et resultat av refluks av tarminnhold. Det skal normalt være nesten bakteriefritt i tynntarmen, mens det skal være enorme tall med bakterier i tykktarmen. Når tykktarmbakterier flytter seg fra sitt vanlige hjem oppover i tynntarmen, vil disse fermentere kostfiber og andre matrester og forårsake gassdannelse.
Tynntarmen skal vanligvis være flat og klappet sammen, og kun små mengder flytende mat passerer. Gassdannelsen i tynntarmen, grunnet SIBO, vil gi oppblåsthet og mageknip. Sjekk her om du bør ta en SIBO pusteprøve!

Sibo fører til nedsatt fordøyelse og redusert opptak av næringsstoffer og økt produksjon av hygrogen- og/eller metangass som resultat av fermentering.

Mellom 50-80 % av personer med irritabel tarmsyndrom (IBS) lider av SIBO som den eneste eller medvirkende årsak til plagene. Når omtrent 20% av befolkningen har IBS, betyr det at minst en av fem nordmenn lider av SIBO.

Det er også funnet at SIBO er vanligere ved bl.a. Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt, men også ved rekke sykdommer som i utgangspunktet ikke relateres til tarmsykdommer, som leddgikt (reumatoid artritt), hypotyreose (Hashimoto’s tyreoiditt), psoriasis, sklerodermi og flere andre autoimmune sykdommer m.m.

En pusteprøve avdekker om du har SIBO
SIBO kan påvises ved hjelp av en spesiell pusteprøve som måler hydrogen- og metangass på ulike tidspunkter etter inntak av en laktuloseløsning.
Man mottar et SIBO testkitt og utfører så testen selv hjemme. Testen sendes til analyse ved vårt samarbeidende laboratorium i USA.

> Bestilling, pris og praktisk gjennomføring                  > Behandling av SIBO

Vanlige symptomer forbundet med SIBO 

1. Unormalt mye flatulens/gass
2. Oppblåst
3. Diarré
4. Magesmerter/kramper
5. Forstoppelse
6. Irritabel tarm diagnose
7. Matoverfølsomhet mot f.eks. gluten,
kasein, laktose, fruktose
8. B12 mangel, eller mangel på andre
vitaminer og mineraler
9. Nedsatt fettopptak (fettmalabsorpsjon)

MENY