Fedon.no - logo

Påskelam med urter og hvitløk

90 min
Middels

KATEGORI: Middag, Kjøtt, Lavglykemisk, Uten gluten, Uten egg, Uten nøtter

Påsken er begynnelsen på en lysere og lettere tid, og uansett om du jobber eller er på ferie så er god mat en viktig del av påsken for oss alle. Lange og koselige måltider med nære og kjære er næring for både kropp og sjel. I Hellas er påsken den aller viktigste høytiden og blir også feiret deretter, og ganske annerledes enn det vi er vant med i Norge. Det er likevel en ting som er felles og det er at det spises lam. Oppskriftene er riktignok forskjellige, men med enkelte fellestrekk. I Norge er lammesteken tradisjon og vi serverer den med variasjoner av poteter(gjerne fløtegratinerte), fete sauser og rosenkål. Hva med å prøve en ny vri? Her får du Fedon sin nydelige og lavglykemiske versjon av det tradisjonelle norske påskelammet. Håper det smaker! God Påske!

4 porsjoner

Dette trenger du:

  • Til lammesteken: - -
  • 2 kg lammestek
  • 3-4 splittede fedd hvitløk, finhakket
  • 1 1/2 ts rosmarin, tørket
  • 1 1/2 ts timian, tørket
  • 1 1/2 ts persille, tørket
  • 1/2 dl olivenolje, ekstra jomfru
  • - havsalt
  • - pepper, nykvernet
  • Sennepsgratinert blomkål: - -
  • 1 stort - blomkålhode
  • delt i buketter - -
  • 2 dl matfløte
  • 2 dl lettmelk
  • 1 ss maisenna
  • 1 knivsodd muskat
  • 1 ss sennep, sterk
  • 2 dl gulost, revet
  • 1 dl Parmesan ost, revet
  • - havsalt
  • - pepper, nykvernet
  • Linsestuing: - -
  • 1/2 kg linser
  • 1 stor - løk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, raspet
  • 1/2 - chili, rød- finhakket
  • 1/2 dl olivenolje, ekstra jomfru
  • 1/2 glass tomatsaus
  • 1 moden - avokado
  • 2 ss bladpersille, hakket
  • - havsalt
  • - pepper, nykvernet
  • Sennep og basilikumdressing: - -
  • 2 dl olivenolje, ekstra jomfru
  • 1 stor plante basilikum, frisk finhakket
  • 3 fedd hvitløk, raspet
  • 2 ss sennep, sterk
  • Salt/pepper - -
  • 1-2 ts kokossukker

Ingredienser fra vår nettbutikk

Rosmarin 45 g
kr 15kr 29
Persille 30 g
kr 15kr 29

Slik gjør du:

  • 1Lammesteken:
    1. Forvarm ovnen til 90 C
    2. Kjøp ferdig utbeinet lår, og gjerne rundbeinet. Det vi si at steken henger helt sammen, og lårbeinet er tatt ut. Hvis steken ikke er ferdig surret så gjøres dette først.
    3. Bruk en liten spiss kniv og lag små lommer i steken som du stikker hvitløksplittene inn i.
    4. Bland olivenolje, timian, rosmarin og bladpersille sammen til en urteolje. Smak til med salt og pepper. Bruk en pensel og dekk hele steken med oljen.
    5. Legg steken i en ildfast form og stikk termometeret inn i den tykkeste delen.
    6. Sett kjernetemperaturen til 66 grader, du får da en rosa stek. Over 75 grader vil steken bli grå og trist. Steketiden vil variere litt fra ovn til ovn men du bør beregne ca 3 timer.
  • 2Sennepsgratinert blomkål:
    1. Forvarm ovnen til 220 C
    2. Kok blomkålen i lettsaltet i 3 minutter, skal fortsatt være litt ”sprø”. Siles i et dørslag og skylles i kaldt vann. Legg blomkålen i en ildfast form.
    3. Varm fløte og melk opp til kokepunktet og tilsett sennep og muskat. Rør maisenna i litt vann og visp det inn i den varme blandingen. Kokes raskt opp for å tykne. Skal ha konsistens som en hvit saus. Blir den for tynn bruk litt mer maisenna.
    4. Ta sausen fra varmen og tilsett halvparten av osten. Smak til salt og pepper og bland godt.
    5. Hell sausen over blomkålen og dryss resten av osten over. Stek blomkålen høyt i ovnen i ca 10 minutter eller til overflaten blir gyllen.
  • 3Linsestuing:
    1. Skyll linsene i kaldt vann og la de stå noen minutter med vannet. Hell av vannet og skyll linsene godt. Ha linsene over i kjele.
    2. Hell på vann og la det dekke til en fingerbredde over linsene. Kok linsene til de er nesten møre, skal ha litt tyggemotstand. Tilsett eventuelt mer væske under kokingen hvis det blir for tørt. Overflødig vann siles av når linsene er ferdige, ha linsene tilbake i kjelen.
    3. Ha i tomater, løk, hvitløk, renset avocado, olje og chili og kjør det hele lett med en stavmikser. Bland inn persille og smak til med salt og pepper.
  • 4Tips:
    Som saus er en godt innkokt lamme-sjy et glimrende alternativ. Som en enklere variant til saus, anbefales en sennep og basilikum dressing:

    1. Bland alle ingredienser i en blender.
    2. Smak til med salt, pepper og Smartsweet.
    3. La gjerne dressingen stå en stund for å trekke smak.