Fedon.no - logo

Å salte eller ikke å salte?

KATEGORI: Matlaging

Salt er noe de fleste forbinder med høyt blodtrykk, når det gjelder helse.

Kanskje har du fått anbefalt av din lege å redusere saltinntaket. Litt avhengig av din arvelige disposisjon kan dette virke eller ei. Mye tyder på at det er neppe for mye salt, som er selve årsaken til at mange utvikler forhøyet blodtrykk.

Ca 1/3 del av dem med høyt blodtrykk er følsom for natrium i salt. Disse får en gunstig effekt av å redusere saltinntaket. Du kan likevel ikke forvente noen enorm reduksjon i blodtrykket. Det er snakk om en gjennomsnittlig reduksjon på 7mmHg i såkalt systolisk blodtrykk (det høye tallet du får opplyst hos legen din) og 3,5 mmHg i diastolsk blodtrykk (det lave tallet).

For mye salt

For mye salt i kroppen stimulerer hormonet aldosteron og kortisol i binyrene, som så gir beskjed til nyrene å beholde mer væske. De fører også til at kroppen kvitter seg med kalium og dette kan forverre det hele og føre til at blodtrykket øker. Mesteparten av salt i kosten vår kommer fra bearbeidede matvarer, gjerne farseprodukter og salte snacks. Du vil knapt finne noen industrielt fremstilte matvarer som ikke inneholder salt.

Det moderne mennesket får i seg hele 6 ganger mer natrium via saltet mat enn steinaldermennesket. Det finnes knapt noe landbasert dyr som har samme forhold til salt som mennesker i den vestlige verden. Tilsvarende lavt er vårt kaliuminntak.

Tro det eller ei er det en sterk kobling mellom sukker og stivelse og høyt blodtrykk. Matvarer som fint brød og hvetemelprodukter, poteter, mye pasta eller ris og ikke minst mye sukker, fører til at blodsukkeret stiger kraftig. Detter fører til at hormonet insulin stiger tilsvarende. Bl.a. fører mye insulin til at nyrene holder igjen på mer salt (natrium) og dette fører til høyere blodtrykk. Såkalt insulinresistens og forhøyet insulinnivå er meget ofte forbundet med høyt blodtrykk. Hele 58 prosent av alle med høyt blodtrykk har insulinresistens/forhøyet insulinnivå i blod. Ved å redusere inntaket av sukker og stivelse, gjerne også mettet fett og ikke minst transfett, kan du forbedre din insulinfølsomhet og få lavere blodtrykk. Enda bedre er det dersom du kan mosjonere daglig. En halv times rask spasertur kan hjelpe godt.

Kalium gir lavere blodtrykk

Mens natrium kan øke blodtrykket, kan større kaliuminntak senke det. Kalium finnes rikelig i grønnsaker og frukt, samt i sjømat. Økt kalium i kosten fører utvilsomt til lavere og mer stabilt blodtrykk og forebygger hjerterytmeforstyrrelser. Motsatt vil kaliummangel føre til høyere blodtrykk, særlig hvis man samtidig spiser mye salt (natrium). Du kan trolig redusere ditt forbruk av blodtrykksmedisiner gjennom et høyt inntak av kalium i kosten. Frukt og grønnsaker er samtidig rik på antioksydanter, mens sjømat er rik på omega 3 fettsyrer, slik at du får mange gunstige effekter med på kjøpet. En studie i Italia viste at etter ett år på kaliumrik kost brukte 81 prosent av forsøkspersoner bare halvparten av deres opprinnelige medikamentdose. Hele 38 prosent klarte å slutte helt med medisinene. Et problem kan ofte være at noen medikamenter senker kaliuminnholdet i blod. Det gjelder spesielt noen typer vanndrivende midler og kortisonpreparater. Da er det viktig å evt. ta kaliumtilskudd. Bruk av kaliumrikt og natriumredusert salt som LoSalt og Seltin er gunstigere alternativer til vanlig salt. LoSalt kommer best ut, den inneholder nemlig mest kalium og minst natrium av disse to produktene.