Fedon.no - logo

D-Vitamin mot kreft og diabetes

KATEGORI: Næringsstoffer, Livsstil og helse

D-vitamin kan spille en viktig rolle for å forhindre utvikling av diabetes og kreft. Det viser en undersøkelse gjort av biokjemikeren P. Lips ved Vrije Universitetet i Amsterdam. Vi mennesker samler D-vitaminer i løpet av sommeren når vi utsetter oss for de ultrafiolette strålene fra sola. Vi får også D-vitamin gjennom maten, særlig tran og fet fisk.

Innholdet av D-vitamin i kroppen er avhengig av hvor mye vi utsetter huden for sol. I Europa viser det seg merkelig nok, at folk i Nord-Europa har høyere D-vitaminnivå i blod enn i Sør-Europa. Det er trolig fordi folk i varmere strøk snarere flykter fra sola enn oppsøker den.

D-vitamin som produseres i huden omdannes videre i leveren og nyrene og regulerer kalsium balansen i cellene. Det gjør at risikoen for osteoporose også minsker. D-vitamin har også vist seg å ha god innflytelse på bukspyttkjertelen, musklene, hvite blodlegemer og forebyggelse av infeksjoner. Det er grunnen til at de kan virke positivt mot utvikling av autoimmune sykdommer, som multippel sclerose (MS), diabetes type 1 og kreft.

Mangel på D-vitamin fører til for tidlige fødsler, pigmentflekker i huden, overfølsomhet mot solstråler, overvekt, dårlig opptak av næringsstoffer og tidlig aldring. Svært mange har vitamin D mangel i Norge, særlig på vinterhalvåret. Spesielle risikogrupper er immigranter, eldre og overvektige.