Fedon.no - logo

Dette tilskuddet kan hjelpe deg ned i vekt

KATEGORI:

En klinisk studie ved Oregon State University og Oregon Health & Science University viste at et kroppsegent antioksidant gitt som tilskudd virker slankende. Det naturlige stoffet, som produseres i kroppen vår og som er en viktig del av vårt eget antioksidantforsvar, ble gitt som et kosttilskudd til overvektige men ellers friske mennesker, førte til at mange av pasientene gikk ned i vekt.

Forskningen, publisert i Journal of Nutrition, analyserte effekten av 24 ukers daglig tilskudd av 600-milligram alfa-liponsyre (alpha liponic acid) på 31 personer, med en like stor kontrollgruppe som fikk placebo.

Studien fant tydelig nedgang i kroppsfett hos mennesker som tok liponsyre-tilskudd, spesielt hos kvinner (de gikk ned 9,4% ned i fettmasse) og hos de tyngste deltakerne (gikk ned 8,6% i fettmasse). En såkalt meta-analyse av studier på samme tema ble publisert i 2018 og viste at alfa-liponsyre gir en tilleggseffekt under slanking.

Hva er alfa-liponsyre?
Alfa-liponsyre er et stoff som produseres i celler hos både planter og dyr, inkl. mennesker. Det er et vitaminlignende stoff med kraftig antioksidant effekt. Bakegjær, lever, nyre, spinat, brokkoli og poteter er gode kilder til Alfa-liponsyre i kosten. Det blir også produsert som tilskudd og medikament. I dose på 600mg er alfa-liponsyre meget effektiv i både forebygging og behandling av diabetes nerveskade (nevropati). I Norge må det fås på spesialresept fra lege, selv om det er et naturlig stoff. Årsaken er at det er nettopp bevist at det har betydelig effekt som tilskudd. Både i EU land og USA kan det imidlertid kjøpes uten resept.

Ved Fedon Helse Klinikk har vi lang erfaring med bruk av alfa-liponsyre på spesialresept. Ønsker du å snakke med oss om dette kan du ringe oss på tlf 22 92 60 00 eller bruke kontaktskjema nederst på siden så tar vi kontakt med deg.

Det er publisert over 6.000 vitenskapelige artikler på alfa-liponsyre generelt, hvorav ca. 750 artikler på dets effekt relatert til diabetes nevropati.  I Tyskland er alfa liponsyre til intravenøs injeksjon, godkjent som medikament i behandling av diabetes nerveskade (nevropati). Alfa-liponsyre spiller en viktig rolle i beskyttelse av våre celler, spesielt nervesystemet og i avgiftning av tungmetaller, slik som kvikksølv, bly, kadmium mm.

Hvordan virker det?
Alfa-liponsyre ser ut til å bidra til å forhindre visse typer celleskader i kroppen, og gjenoppretter også antioksidant-virkningen av vitamin E og vitamin C. Det er også bevis på at Alfa-liponsyre kan forbedre funksjonen og ledningen av nerveceller ved diabetes.

Alfa-liponsyre brukes ellers i kroppen for å bryte ned karbohydrater og til å frigjøre energi til de ulike organene i kroppen.

Alfa-liponsyre fungerer som en antioksidant, noe som betyr at den kan gi beskyttelse til alle celler, ikke minst i hjernen både relatert til aldring, betennelse og skader. Antioksidantvirkningen kan også være nyttige i visse leversykdommer.

Kroppen produserer generelt nok alfa-liponsyre til å forsyne enzymer som trenger det. Når det tas som kosttilskudd, har alfa-liponsyre ytterligere egenskaper, herunder stimulering av blodsukkerstoffskifte, antioksidantforsvar og betennelsesdempende effekt – noe som gjør det egnet til komplementær behandling for personer med diabetes, hjertesykdommer og aldersrelatert kognitiv svikt.

Mange tidligere studier har brukt S-formen av alpha-liponsyre, som er et produkt av industriell produksjon og ikke funnet i naturen. Den aktuelle studie brukte bare R-formen av liponsyre – formen som finnes i kroppen naturlig.  Derfor er det viktig å bruke R-alfa liponsyre som tilskudd. Det er nok dyrere, men har bedre effekt.

Forsøkspersoner som gikk ned i vekt på alfa liponsyretilskudd, reduserte også triglyseridnivået i blodet (fettstoffer).

Andre effekter av liposyretilskuddene var også målbare. Noen markører for betennelse (inflammasjon) ble redusert.

 

Vennlig hilsen Fedon Lindberg

Referanser:
Gerd Bobe, Alexander J Michels, Wei-Jian Zhang, Jonathan Q Purnell, Clive Woffendin, Cliff Pereira, Joseph A Vita, Nicholas O Thomas, Maret G Traber, Balz Frei, Tory M Hagen. A Randomized Controlled Trial of Long-Term (R)-α-Lipoic Acid Supplementation Promotes Weight Loss in Overweight or Obese Adults without Altering Baseline Elevated Plasma Triglyceride ConcentrationsThe Journal of Nutrition, 2020; DOI: 10.1093/jn/nxaa203Alpha-Lipoic Acid (ALA) as a supplementation for weight loss: Results from a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
Suat Kucukgoncu, Elton Zhou, Katherine B Lucas, Cenk Tek
Obes Rev. Author manuscript; available in PMC 2018 May 1.
Published in final edited form as: Obes Rev. 2017 May; 18(5): 594–601. Published online 2017 Mar 13. doi: 10.1111/obr.12528

Ring meg