Fedon.no - logo

En friskere hverdag for alle

KATEGORI: Kosthold, Livsstil og helse

Folks helse er ofte knyttet opp til deres kosthold og levesett. Omfattende internasjonal forskning har vist at et riktig sammensatt kosthold kan gjøre livet bedre for svært mange mennesker.

Ved å reorganisere litt på tallerkenen din – på en enkel måte, kan du leve bedre. Det er ingen diett, men et ernæringskonsept som skal forebygge og behandle sykdom gjennom egeninnsats og sunnere livsstil.

Det er viktig å ta utgangspunkt i den enkelte, det finnes ikke ett kosthold som passer for absolutt alle. Men det er viktig å gjøre deg i stand til å ta valgene selv, og sette sammen et mangfoldig kosthold som passer helsen din, livsstilen din for øvrig, lommeboken din, samtidig som du koser deg med maten – uten dårlig samvittighet!

Vektkontroll – slutt på kampen mot kroppen!

Tidligere så man på overvekt primært som en karaktersvakhet, selv innen helsevesenet. Hvor mange har ikke blitt møtt med ord som «du må spise mindre og trene mer?»

Heldigvis er denne oppfatningen i ferd med å endre seg. Akkurat som blodtrykk, kalsiuminnholdet i blodet og hudens brunfarge vanskelig kan endres med viljen, er tilfellet det samme med vekten. Kroppen regulerer alle disse faktorene selv!

Nå er det jo selvfølgelig slik at man over en periode kan kjempe mot kroppens regulering ved å spise mindre og dermed gå ned i vekt. Imidlertid blir det feil å klandre den overvektige for at vedkommende har for liten viljestyrke hvis han ikke klarer å holde vekten nede på denne måten. Det blir som å si til en med uutholdelige smerter i foten at grunnen til at han ikke orker å gå er at han er en pyse som ikke tåler smerte. Hvis grunnen til smerten er et brukket ben må man selvfølgelig sette benet på plass, gipse det og la det gro. Det er det samme med overvekt. Man må finne ut av hvorfor kroppen etterspør mer mat enn den trenger og tilpasse livsstil og kosthold etter det.

Dr Fedon Lindbergs kost i praksis

Mange muligheter! Få restriksjoner!

  1. Spis ofte og ikke så store måltider, ikke la det gå mer enn 4 timer mellom hvert måltid.

– Sørger for jevnt og stabilt blodsukker og gjør at du opprettholder en god forbrenning.

  1. Spis mye grønnsaker, frukt og bær.

– Sørger for rikelig med vitaminer, mineraler og antioksidanter som beskytter kroppens celler og stimulerer en rekke livsviktige prosesser i cellen. Grønnsaker gir stabilt blodsukker.

  1. Inkluder en god kilde til protein til hvert måltid.

– Sørger for opprettholdelse av muskelmassen, gir økt metthetsfølelse og jevnere blodsukker.

  1. Velg fett fra kaldpressede oljer, avocado, oliven, nøtter, frø og fet fisk, ikke margariner, soyaolje og andre varmpressede oljer.

– Stimulerer immunforsvaret og demper betennelsesprosesser i kroppen.

  1. Spis lite sukker, melprodukter og poteter.

– Sørger for jevnere blodsukker, lavere insulinproduksjon og dermed redusert fettlagring og bedret fettforbrenning, demper betennelsesprosesser i kroppen.
I et sunt og balansert kosthold er det plass til alle typer matvarer. Det avgjørende er mengden som spises av de ulike matvarene og til hvilke tider de ulike matvarene spises.

Steg for steg kan du lære deg hvordan du kan sette sammen et kosthold etter Dr. Lindbergs prinsipper, – det er faktisk ikke så vanskelig! Etter en tid vil dine nye kostvaner bli like naturlige som andre vaner du har.

Hilsen Fedon

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone