Fedon.no - logo

Grønnsaker

KATEGORI: Matvarer, Grønnsaker

Grønnsaker er noe av det aller viktigste for helsen din og en garanti for vektreduksjon. De løselige fibrene i grønnsakene bidrar til en langsom oppsuging av karbohydrater og derved en gradvis omdannelse til blodsukker. Dette fører til et lavere og jevnere insulinnivå i blodet. De uløselige fibrene i grønnsakene gir maten større volum og øker metthetsfølelsen. Denne kombinasjonen av løselig og uløselig fiber gir deg god blodsukkerkontroll og demper sultfølelsen.

Grønnsaker er imidlertid mye mer enn fiber. De inneholder det meste kroppen trenger av antioksidanter og plantenæringsstoffer (fytokjemikalier) som beskytter deg mot de fleste sykdommer. Både tomater og grønnsaker som brokkoli, blomkål, kål og rosenkål har vist seg å ha klar kreftforebyggende virkning. Løkgruppen (hvitløk, løk, vårløk, fennikel, gressløk) beskytter mot kreft, senker kolesterolet og blodtrykket og virker blodfortynnende. Sopp har også blodfortynnende egenskaper og beskytter mot forkalkning av kransårene. De fleste grønnsaker er en viktig kilde til kalium, som senker blodtrykket. Din beste forsikring mot sykdom er et kjøleskap fylt med friske grønnsaker, men frosne grønnsaker i fryseren er heller ikke å forakte.

Du kan koke, steke, dampe eller wok’e grønnsaker, og tilsette spennende urter, krydder og annet fra smaksbatteriet. Koking er nok ikke den mest hensiktsmessige tilberedningsmetoden, fordi så mange vannløselige vitaminer og sporstoffer skylles vekk med kokevannet. Da er det best å dampe, og det er smart å investere i en god grønnsaksdamper. Husk at grønnsakene smaker best og har høyest næringsverdi når de fortsatt gir noe tyggemotstand. En god idé er å dampe mer grønnsaker enn du trenger til retten du holder på med og bruke dem i andre retter senere. Det er både enkelt og tidsbesparende. Det er også viktig å spise rå grønnsaker så ofte som mulig. Bruk mange ulike sorter og lag spennende salater med sunne og velsmakende dressinger basert på god olivenolje, eddik og urter/krydder.