Fedon.no - logo

Hva slags frukt og grønt bør man kjøpe økologisk?

KATEGORI: Grønnsaker, Kosthold

Det er ikke all frukt og grønt man behøver å kjøpe økologisk, rent helsemessig sett. Her får du oversikt over hvilke matvarer det lønner seg mest for helsen å kjøpe økologisk.

Økologisk frukt og grønt inneholder ikke automatisk mer vitaminer og mineraler enn ikke-økologiske produkter. Det avhenger blant annet av jordsmonn og solforhold der de dyrkes. Men økologisk dyrkede produkter inneholder generelt mer antioksidanter fordi de vokser saktere og derfor må kjempe mer for å overleve og de inneholder generelt færre giftstoffer, og er derfor også snillere mot miljøet.

Det er stor forskjell på hvor mye sprøytemiddelrester man får i seg fra frukt og grønnsaker som er dyrket på vanlig måte, både fra produkt til produkt og fra land til land. Generelt finner vi færrest rester i norske produkter, litt mer i dem som er dyrket i EU-land, og mer enn dette igjen i dem som er dyrket i resten av verden. Det kan være lurt å begrense mengden man får i seg av slike sprøytemiddelrester.

Hvilke konvensjonelle produkter inneholder mest og minst plantevernrester?
En uavhengig organisasjon i USA har testet de vanligste typer frukt og grønt og målt deres innhold av miljøgiftrester. Også de norske myndighetene har gjort undersøkelser, som stort sett samsvarer med de amerikanske resultatene.

De 10 verste (disse bør du absolutt handle økologisk):

Fersken
Epler
Nektariner
Paprika
Stangselleri
Jordbær
Moreller
Grønnkål
Salat
Druer

Disse kommer også dårlig ut (bør med fordel handles økologisk):

Gulrot
Pære
Spinat
Potet
Brekkbønner
Agurk
Bringebær
Plommer
Appelsiner

De 10 beste (lite å hente helsemessig ved å handle økologisk):

Løk
Avokado
Mais
Ananas
Mango
Asparges
Grønne erter
Kiwi
Hodekål
Aubergine

Disse kommer ikke så verst ut (mindre å hente helsemessig ved å handle økologisk):

Vannmelon
Brokkoli
Tomat
Søtpotet
Grapefrukt
Gul melon
Banan (NB: Skallet inneholder ofte mye sprøytemidler)

I tabellen nedenfor kan du se en liste over de matvarene som betyr mest for det totale inntaket av sprøytemidler i løpet av en dag. Undersøkelsen er gjort av Fødevarestyrelsen i Danmark (tilsvarer Mattilsynet i Norge). I Norge er i tillegg jordbær blant de matvarene som innholder mest sprøytemiddelrester, 85 % av prøvene inneholdt sprøytemiddelrester i 2005.

Kilde: http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=11163

Råvare: Inntak pr. dag*
Epler 23,6
Hvetebrød 15,4
Potet 7,2
Pære 4,8
Tomat 4,2
Agurk 3,8
Vin 3,5
Salat 2,5
Druer 2,2
Appelsin 2,0
Sitron 1,9
Klementin 1,8
Kiwi 1,8
Havregryn 1,7
Paprika 1,0