Fedon.no - logo

Maten ranes for fiber, vitaminer og mineraler

KATEGORI: Næringsstoffer, Matvarer

Har du hørt om berikede matvarer? De er tilsatt vitaminer, mineraler, aminosyrer (proteinbestanddeler) eller essensielle fettsyrer. Men virkeligheten er ofte det motsatte!

Neste gang du går til nærmeste dagligvarebutikk skal du ikke forvente for mye sunn berikelse. Den ytre delen av butikken består av ”ferskvareavdelingen». Der finner du de fleste ferskvarene som er lite bearbeidet – fisk og skalldyr, kjøtt og fjærkre, melkeprodukter, grønnsaker og frukt. Men disse matvarene er ikke produsert på en optimal måte med din helse i fokus. I kjøtt og melk kan du risikere å finne både antibiotika og insektdrepende midler brukt i produksjon av dyrefôr. Beveger du deg mot butikkens sentrum, finner du de fargerike, tiltalende innpakningene med all slags spennende og nesten alltid bearbeidet mat. Det meste er industrielt fremstilt, og det er tatt utgangspunkt i markedets billigste råvarer: Hvitt mel og raffinert stivelse, poteter, sukker samt billige hydrogenerte oljer. Det er tilsatt krydder og urter som øker smaksopplevelsen, samt konserveringsmidler, fargestoffer osv., for at produktene skal se friske og delikate ut og tåle lang lagringstid.

Stjeler fra kroppen

Slike raffinerte ingredienser har til felles at de mangler de fleste av mikronæringsstoffene og fiber. Disse stoffene er fjernet. Men kroppen din trenger mikronæringsstoffer for å omsette og forbrenne maten. Raffinerte produkter må stjele vitaminer, mineraler og antioksidanter fra kroppen for at de selv kan forbrennes. Det fine, hvite hvetemelet – som de fleste av oss får i seg daglig i en eller annen form – inneholder 60 prosent mindre kalsium, 40 % mindre krom, 89 % mindre kobolt, 68 % mindre kopper, 76 % mindre jern, 85 % mindre magnesium, 86 % mindre mangan, 77 % mindre kalium, 16 % mindre selen, 78 % mindre sink, 72-81 % mindre vitamin B1, B2,B3 og B6, 86 % mindre vitamin E, 95 % mindre linolsyre (omega-6), 95 % mindre alfa-linolensyre (omega-3), 33 % mindre protein og 95 % mindre fiber enn hele hvetekorn.

Forstå det den som kan, men i Norge er det forbudt å sette tilbake noen av disse mikronæringsstoffene til hvitt mel. Da blir matvarene nemlig ”beriket”! I Danmark, derimot, er det lov å berike hvitt mel med viktige mikronæringsstoffer som opprinnelig var i hveten. I USA er det forbudt å selge hvitt mel som ikke er beriket med jern og en rekke vitaminer.

Kari og Ola Nordmann skal få i seg mer enn nok vitaminer, mineraler og fiber gjennom et såkalt ”sunt allsidig norsk kosthold” – ifølge Statens Råd for Ernæring. Men hvor mange nordmenn har et slikt kosthold når ”fem om dagen” fortsatt er et lite realistisk mål for de fleste…?

Hilsen Fedon