Fedon.no - logo

Noen matvarer som senker blodsukkeret

KATEGORI: Matvarer

Kostholdet vårt er en nøkkelfaktor for å holde blodsukkeret under kontroll, og enkelte matvarer er spesielt gunstig for god blodsukkerkontroll.  Se gode tips under:

Kanel

Forskning har vist at 1-1.5 gram kanel(ca. 1/3) teskje daglig i 40 dager senker blodsukkeret og også triglyserider(fettstoffer i blodet) hos dem som har type 2-diabetes med opptil 30 prosent. Denne reduksjonen kan sammenlignes med den du får om du bruker blodsukkersenkende medikamenter.

Kanel senker også kolesterol i blodet, er rik på antioksidanter samt virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer.

Strø gjerne litt kanel på maten du spiser til daglig. Det er deilig i både te, kaffe og kjøttretter. Ikke spis mer kanel enn anbefalt og barn skal ha mindre.

Eddik

Årsaken til at eddik har en blodsukkersenkende effekt, er at syreholdig mat senker PH-verdien i magesekken. Lavere PH i magesekken fører til saktere tømming av denne og mer stabilt blodsukker, noe som igjen gir mer langvarig metthetsfølelse. En god vane er at du starter alle måltider med en stor salat med vinaigrette eller hvitvinseddik. Kombinasjon av olje og eddik fører til enda mer stabilt blodsukker, og at fettet i oljen bidrar til at næringsstoffene fra grønnsakene tas opp bedre.

Belgfrukter

Kikerter, erter, bønner og linser går alle under betegnelsen belgfrukter, og er egentlig modne frø fra belgvekster. Det er det høye innholdet av spesielt kostfiber men også protein og naturlig fett, som gjør at belgfrukter virker positivt inn på blodsukkeret. Vannløselig kostfiber gjør at karbohydrater tas langsommere opp fra tarmen, og at blodsukkeret ikke stiger så raskt og mye. Belgfrukter har en lav glykemisk indeks (GI) som gjør at de gir et stabilt blodsukker og jevnt energinivå. Dette er gunstig for alle, men spesielt viktig for diabetikere og overvektige.

Belgfrukter har også vist seg å senke kolesterol og triglyserider(fettsoffer ) i blodet og øke det gode kolesterolet ( HDL), slik at de blant annet redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Det ser også ut til at belgfrukter kan redusere risikoen for kreft, anemi, overvekt og diabetes type 2. Belgfrukter er også svært rike på mineraler og vitaminer.

At de inneholder så mye fiber gjør dessuten at belgfrukter er bra for fordøyelsen og motvirker forstoppelse.

Nøtter

Som matvarene over i belgfamilien, er nøtter svært rike på fiber og derfor blodsukkerregulerende.

Forskning viser også at nøtter og kjerner kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer. Fettet i nøtter er spesielt sunt, og består hovedsakelig av umettet fett og små mengder mettet fett. I motsetning til animalske kilder til fett, er nøtter fri for transfett og kolesterol.

Nøtter, kjerner og frø er gode kilder til viktige næringsstoffer som protein, fiber, kalsium, jern, sink, essensielle fettsyrer, magnesium o.a. Nøtter og frø er derfor en god erstatning for animalske produkter. Nøtter har lav glykemisk indeks. Vil du utnytte de sunne næringsstoffene i nøtter optimalt, oppbevar nøtter og frø kjølig og bløtlegg dem før matlaging.

Stevia

Planten Stevia viser seg å kunne være et effektivt middel for type 2-diabetes. Forskere har gjort en rekke undersøkelser på rotter, som viser at urten kan redusere blodsukkeret med 20 prosent. Denm reduserer også blodtrykket og fettstoffer i blodet. Dessuten er den helt uten bivirkninger. Det er foreløpig ikke helt klart hvilke mengder som er mest effektive for oss mennesker, men det kan virke lurt å velge Stevia som din kilde til søtning i matlagingen.

Blåbær

Blåbær kan foruten å være blodsukkersenkende, forebygge øye-og blodkarlidelser som følge med diabetes. Bærene har også vist seg øke insulinfølsomheten med opptil 22 prosent. Det er trolig flavonoidet quercetin som i så måte er det viktige stoffet i blåbær. Blåbær er også svært rike på andre antioksidanter.  Velg derfor gjerne 150 g blåbær som din fruktporsjon daglig.

Løk og hvitløk

Det er det rike innholdet av svovel i løkfamilien som man tror bidrar til den blodsukkersenkende effekten. Forskerne mener årsaken er at løken påvirker leverens omsetning av glukose eller utskillelsen av insulin. De gamle egypterne brukte løk som sovemiddel, og det var nok ikke så dumt. Nyere forskning bekrefter at løk kan virke mildt beroligende på grunn av sitt innhold av antioksidanten quercetin.

Løk er en usedvanlig kraftig antioksidant som også inneholder mange kreftbekjempende stoffer. Den fortynner blodet, senker det farlige LDL-kolesterolet, øker det gode HDL-kolesterolet, motvirker blodpropp, astma, kronisk bronkitt, høysnue, infeksjoner og betennelser. Løk dreper også bakterier og ødelegger virus.

Grønnsakene i kålfamilen er også rike på svovel.

Middelhavskostholdet

Kostholdet rundt Middelhavet har vist seg å være det mest helsebringende. Dette kostholdet inneholder mange av matvarene nevnt over som belgfrukter, grønnsaker, nøtter olivenolje, fisk- og sjømat, hvitt kjøtt, urter og krydder.

Det er spesielt risikoen for insulinresistens, diabetes type-2, overvekt, høyt blodtrykk, og uheldig kolesterol som kan bli redusert med dette kostholdet.

Ned i vekt?

La oss hjelpe deg, så har du mye større muligheter for å lykkes!
Personlig oppfølging og spesielt utviklede matvarer sikrer deg en effektiv, trygg og varig vektreduksjon, uten tap av muskelmasse.

Klikk her og ta kontakt for en gratis vurdering!

Hentet fra Diabetesboka av Hege Hasler Barhaughøgda.