Fedon.no - logo

Olivenolje – helse i hver dråpe

KATEGORI: Fett, Matvarer, Matlaging, Kosthold

Oliventreet, Olea europea, er hardført og kan leve i flere hundre, ja, opptil flere tusen år. Selve ordet «oliven» stammer fra Kreta og det minoiske ordet «elaiwa», det semittiske «ulu», det gammelgreske «elaia» og det latinske «oleum». Oliventreet trives spesielt godt i middelhavsområdet. Det gir oss både spiseoliven, olivenolje og olivenblad, som brukes særlig på grunn av sine medisinske egenskaper. Treverket brukes i produksjon av møbler og husholdningsartikler. Et av de sunneste elementene i middelhavskosten er nettopp det høye forbruket av olivenolje. Hvert år bruker hver greker gjennomsnittlig 22 kilo olivenolje. Dette er det største forbruket i verden. Hver familie på Kreta bruker over fem kilo olivenolje per uke! Oljen brukes i salater, kokte grønnsak- og belgfruktretter, på brød, til steking, i kaker, ja, mer eller mindre overalt. Olivenoljen står for 80 % av alt fettforbruk i Hellas. Landet har 2800 presserier, og 350 000 familier lever av olivenoljeproduksjon.

Oliventreet kommer opprinnelig fra Syria og det østlige Middelhavet. I en papyrus fra det 12. århundret f.Kr. kan man lese at farao Ramses 3. ofret oliventreet til solguden Ra. I beretningen om Noa i 1 Mos 8,8 kom en due tilbake med et friskt «oljeblad» til Noa, og slik visste han at stormen var over.

Oliven og olivenolje har vært brukt i tusenvis av år. På Kreta dyrket man oliven allerede i bronsealderen mer enn 3000 år f.Kr. I antikkens Athen under demokratiets opphavsmann Solon fikk den som ødela et oliventre dødsstraff, så viktig var oliventreet for samfunnet. Ifølge gresk mytologi lovte Zevs å gi Attika (området rundt Athen) til den guden som kunne gi landet den beste gaven. Visdomsgudinnen Atene vant ved å gi landet oliventreet, som er et symbol på velferd og fred.

Olivenolje er en av de mest helsevennlige oljene som finnes og har opp igjennom tidene hatt svært mange bruksområder: i hår- og hudpleieprodukter, såpe, salver, dyrefôr, som brensel – og selvfølgelig til matlaging. Står det extra virgin på flasken, inneholder den kaldpresset olivenolje. Står det derimot bare olivenolje, eller «ren» (pure) på emballasjen, er ikke oljen kaldpresset. Da er den raffinert, det vil si at den er tilsatt kjemikalier og utsatt for høy varme for å få ut restene som er igjen i olivenene etter kaldpressingen. Denne oljen kan Olivenolje – helse i hver dråpe også være en blanding av kaldpresset (som gir smak) og varmpresset (som er raffinert og uten smak eller farge). Kjøp bare extra virgin olivenolje!
Olivenolje er ypperlig i salater, og også fin å bruke mot slutten av matlagingen (når maten er ferdigstekt). Olivenolje egner seg til steking på middels høy temperatur, opptil 150 oC over lengre tid, og opptil 220 oC i svært kort tid. Begynner det å ryke av oljen, må den kastes. Unngå frityrsteking med olivenolje. Hvis du freser løk og hvitløk i olivenoljen i pannen, tåler den høy varme bedre. De spesielle svovelholdige antioksidantene i løken beskytter nemlig oljen mot å harskne under oppvarmingen. Olivenolje bør oppbevares kjølig og mørkt, gjerne i kjøleskapet. Da får den et grumsete utseende. Det skyldes at ca. 25 % av oljen er mettet fett, som blir fast når temperaturen faller. Dette betyr ikke at oljen er ødelagt. Det grumsete utseendet forsvinner når oljen kommer tilbake i romtemperatur. Du kan også ha flasken stående framme på kjøkkenbenken, men da er det lurt å kjøpe en mørk flaske. Du kan også gjøre som italienerne: De pakker flasken inn i aluminiumsfolie. Kjøp helst ikke store mengder og sjeldent, men heller små mengder og oftere, selv om det kan bety at du må betale litt mer. Oljen harskner fortere når den oppbevares varmt og hvis beholderen ikke er godt lukket. Lys, varme og luft er olivenoljens (og alle oljers) verste fiender!

Oliven
Du kan være trygg på at greske oliven har topp kvalitet og smak. De fra Kalamata-området på det sørlige Peloponnes er verdensberømte. Noen typer oliven brukes i produksjon av olivenolje, mens andre egner seg mer som spiseoliven. Oliven kan ikke spises direkte fra treet, men må syltes i en blanding av vann, eddik eller sitron og salt, eventuelt olje. Det finnes både grønne og sorte oliven. Størrelse og smak varierer. Du finner et godt utvalg av greske oliven samt ekstra jomfru olivenoljer av høy kvalitet her i nettbutikken vår. Spiseoliven har alle de gode helseegenskapene som olivenolje, men kan inneholde relativt mye salt. Er du ømfintlig for salt og har høyt blodtrykk, bør du være forsiktig med for mye oliven om gangen.

Mvh Fedon

Relaterte oppskrifter

Bønner og olivensalat

Her har du en herlig forfriskende salat som kombinerer de mest typiske [...]

60 min
Lett
Breiflabb med svarte oliven og tomat

Breiflabb er en av mine absolutte fiskefavoritter med sin hummerlignende [...]

30 min
Lett
Tradisjonell salat fra Cycladene

En typisk gresk, deilig salat som kan serveres både som forrett og [...]

20 min
Lett
Linsesuppe ala Fedon

Det finnes mange varianter av linser: brune, grønne, gule, røde og til og med [...]

60 min
Lett
Sennepssaus uten sukker

Sunnere sennepssaus uten sukker - men akkurat like god som du kjenner [...]

10 min
Lett
Søt purreløk-suppe med hvit geitost

En deilig vinter suppe, ideell som en lett middag, men også som en forrett til [...]

90 min
Middels