Fedon.no - logo

Opp i vekt og mer søtsug av dårlig søvn

KATEGORI: Livsstil og helse

At det er usunt å sove lite eller dårlig er vel godt kjent fra før. Men nå har altså en forsker i USA funnet ut at de som sover dårlig har økt risiko for å bli overvektige.

Det er Eve Van Cauter fra Univeristy of Chicago som undersøkte elleve friske menn i et søvnlaboratorium og fant ut at når de bare fikk sove i fire timer om natten, fikk de mer lyst på søtsaker enn når de fikk sove i åtte timer. Van Cauter mener at søtsuget skyldes at dårlig eller for kort søvn forstyrrer kroppens hormonbalanse og fører til appetittforstyrrelser.

Det er sikkert at den økende forekomst av fedme skyldes mange faktorer, både genetiske og miljømessige. At vi spiser feil og beveger oss for lite er innlysende, og vi vet at stress øker hormonet kortisol og adrenalin i blod, som igjen fører til økt blodsukker, insulin og fettstoffer. Men det kan godt tenkes at dårlig søvnkvalitet spiller en større rolle enn tidligere antatt.

Når vi sover faller forbrenningen vår på naturlig vis, det er slik vår biorytme er. Mens vi sover foregår alle kroppens reparasjonsfunksjoner og avgiftning. Et par timer etter at vi går i såkalt REM søvn, eller dyp søvn, øker utskillelsen av veksthormon, som er vår fremste antialdringshormon og som bl.a. sørger for at muskelmassen bevares eller økes og fettmassen reduseres. I løpet av natten faller stresshormonet kortisol og kroppen slapper av. Videre skiller kroppen ut hormonet melatonin som har mange ulike funksjoner og som styres av lyset. Sover vi i et lyst rom blir søvnkvaliteten ikke like god. Forskning fra Universitetet i Tromsø har tidligere vist at lavt melatonin pga at vi utsettes for lenge for kunstig lys (elektrisitet) har sammenheng med økt forekomst av brystkreft. Fra samme Universitet viste annen forskning at nattespisere har forstyrret melatoninstoffskifte.

I og med at alle kroppens hormoner påvirker hverandre, kan man lett forstå at dårlig søvn med de hormonelle forstyrrelser dette medfører påvirker alt fra appetitt, vekt og kroppsammensetning, libido, stressnivå og til og med fertilitet og menstruasjonsmøsnter hos kvinner.

Det er meget viktig å unngå å spise de siste 2-3 timer før man legger seg. Forbrenningen faller uansett mens vi sover, fordi kroppen trenger mindre energi. Maten vi spiser kort tid før vi legger oss blir dermed gjort om til fett i mye større grad. Mange erfarer at de fyser på noe søtt særlig sent på kvelden. Dette skyldes som regel enten feil middagsmat med mange raske karbohydrater som fører til lavt blodsukker 2-3 timer senere, eller for lite middagsmat. Hvis man spiser tidlig middag, f.eks. rundt kl. 16-17 bør man spise et lite kveldsmåltid rundt kl. 20 og da helst velge proteinrike matvarer. Det er nemlig slik at karbohydrater, særlig høy-glykemiske typer øker insulinet og motvirker at kroppen kan skille ut nok veksthormon de første søvntimene. Og det fører til at kroppens reparasjon forstyrres og for tidlig aldring.

Sørg derfor for en god natts søvn for helsens og vektens skyld!

Hilsen Fedon

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone