Fedon.no - logo

Viktige baseingredienser på kjøkkenet

KATEGORI: Matlaging

Jeg vokste opp i Hellas, og min familie satte stor pris på god og sunn mat. Særlig var min bestemor usedvanlig flink til å lage mat. Og når jeg tenker på det, kan jeg ikke huske at hun noensinne brukte en oppskrift eller at hun slo opp i en kokebok. Ja, egentlig tror jeg ikke at hun hadde noen kokebøker. Mye av det jeg kan i dag om matlaging, kan jeg takke min bestemor for. Jeg fikk lov til å være lærling på kjøkkenet, og det har ført til at jeg nå kan lage mat eller komponere nye oppskrifter uten å måtte ty til kokebøker.

I motsetning til min bestemor har jeg imidlertid en betydelig samling spennende kokebøker fra hele verden. Jeg leser mye i dem og får både gode ideer og ny kunnskap.

Viktig med et velfylt spiskammer

Skal du ha mulighet til å lage spennende mat til enhver tid, med eller uten oppskrifter, må du ha mesteparten av det du trenger hjemme. Det nytter ikke å gå ut og handle hver gang du skal lage mat. Hvor mange ganger har du ikke kommet hjem trett og sulten, tenkt at det ville vært deilig med noe godt og spennende å spise, åpnet og lest i en kokebok og funnet ut at du mangler både det ene og det andre. Så ble det frossen pizza igjen!

Det sies at det som kjennetegner en vellykket forretningsmann eller forretningskvinne er hvor mange ganger han/hun må behandle det samme brevet. Det som kjennetegner en vellykket kokk, er hvor mange ganger han/hun må gå ut og handle mat. Livet vårt er blitt komplisert og uforutsigbart, noe som ofte gjør planleggingen av måltidene vanskelig og tidkrevende. Men det kan ta enda mer tid å løpe til supermarkedet hver dag for å handle mat.

Det første trinn på vei mot vellykket matlaging er å ha mange og gode råvarer lett tilgjengelig hjemme. Det er ikke sikkert at du trenger og skaffe til veie alt, men jo flere ulike ingredienser du har for hånden, jo større valgmuligheter har du. Da er det mindre sannsynlig at du må droppe og prøve en ny og spennende oppskrift fordi du mangler både det ene og det andre.

Dette bør du alltid ha på kjøkkenet

– Urter som oregano, basilikum, timian, rosmarin, merian, salvie, estragon og mynte o.l.
– Hvitløk, løk, chili
– Sennep, pepperrot, ingefær
– Oliven og olivenpasta
– Tomat i boks og tomatpuré
– Krydder som ulike typer pepper, karve, allehånde, nellik, kanel, karri, muskat, gurkemeie, safran o.l. og natriumredusert salt som LoSalt eller Seltin
– Karripasta (blanding av olje og krydder, belgfrukter). Kan kjøpes i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvareforretninger
– Oljer: velg en god kaldpresset jomfruolivenolje, helst kaldpresset rapsolje og peanøttolje i tillegg
– Eddiker (hvit og rød balsamico o.l.)
– Innkokt kraft eller ferdigkjøpt fond og demiglace (konsentrert kraft)
– Ferdige sauser som soyasaus, ketjapsaus (søt indonesisk saus), Worcestershiresaus, asiatisk østerssaus og fiskesaus, tabasco
– Ansjos og ansjospasta
– Pesto
– Jevninger (maisenna, arrowroot)
– Hvite og røde viner til matlaging, portvin, sherry

Her får du tips til gode smakskombinasjoner.

Klikk her for noen gode matlagingsprinsipper som vil hjelpe deg til å få et godt resultat på kjøkkenet.

Mvh Fedon