Fedon.no - logo

Slik får du kontroll på pollenallergien

KATEGORI: Livsstil og helse

EMNER:, ,

Våren kan være en fryd for mange, men for en av fem nordmenn er det en stor plage. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å dempe eller bli kvitt allergisymptomene som resultat av pollensesongen.

Nysing, rennende nese, røde, kløende og rennende øyne. Tett i hodet og bihulene, hodepine, kløe i halsen, du kan ikke konsentrere deg og føler deg trett.

Pollenallergi kan gi lignende symptomer på forkjølelse som kommer igjen og igjen, så mange tenker ikke at de har allergi.

Allergi oppstår når immunforsvaret reagerer kraftig på tilsynelatende harmløse faktorer som støv, pollen og enkelte matvarer.  Pollenallergi er en betennelsesreaksjon i slimhinnene i nese og/eller øyne, men noen kan få også symptomer fra tarmen og huden.

Å ha pollenallergi er ikke bare plagsomt, det kan også utvikle seg til astma hvis den er alvorlig og ikke behandles med legemidler, ifølge Norges Astma- og allergiforbund. Over 20 prosent av Norges befolkning har pollenallergi, rundt 1 million personer. Den vanligste aldersgruppen er mellom 5 og 40 år, men stadig flere voksne får sykdommen.

Hvis du kjenner deg igjen, kan fastlegen din henvise deg til såkalt IgE-blodprøve og evt. hudprikktest hos en hud- og allergispesialist. Du kan fortsatt ha pollenallergi selv om disse prøvene er negative fordi du kanskje ikke er allergisk mot de vanligste pollentypene, men kan reagere på de mindre vanlige som ikke inngår i en IgE-test.

Det kan dreie seg om en forsinket immunreaksjon mot pollen, IgG-type, som kan avdekkes med blodprøve, som du bl.a. kan få bestilt på Fedon Helse klinikken i Oslo. Denne prøven kan vise om du har immunreaksjoner mot opptil 90 ulike matproteiner (prøven heter Imupro 90) og du kan få tilsendt en test kit og ta blodprøven (fingerprikktest) hjemme og sende inn til laboratoriet i posten til analyse. Det er også mulig å teste for IgG type allergis reaksjon mot pollen, tilsetningsstoffer i mat, muggsopp, midd, husdyr og lignende, men da må vanlig blodprøve sendes til utenlandsk laboratorium for analyse. Lege ved Fedon Helse klinikken kan henvise. IgG-tester analyseres i utlandet og betales av pasienten selv.

Utover IgE og IgG allergiske reaksjoner, kan andre tilstander forårsake samme symptomer, som f.eks. histaminintoleranse eller utskillelse av tryptase fra mastceller. Dette er også mulig å utrede med spesielle blodprøver.

FRISK TARM = MINDRE ALLERGI

Hvis fordøyelsen din ikke er helt på topp, kan det virke inn på pollenallergien. Tarmhelse og allergier henger tett sammen fordi 80 prosent av immunforsvaret ligger i og rundt tarmen. Flere matvarer kan også gi kryssallergiske reaksjoner med pollen, som for eksempel rå frukt, grønnsaker eller nøtter. Om du reagerer på forskjellige typer pollen, kan du ha kryssreaksjoner med forskjellige typer matvarer, som du lese om på Allergiguiden.no.

Mange har hørt om tilstanden «lekk tarm», økt tarmpermeabilitet, hvor ufordøyde proteiner passerer gjennom tarmveggen og ut i vevet og skaper betennelsesreaksjoner i kroppen. Lekk tarm kan forårsake allergier, også pollenallergi eller symptomer som minner om dette.

Lekk tarm kan forårsakes av alkohol, gluten hos disponerte personer, immunreaksjoner fra matvarer, for lite magesyre, for lite produksjon av fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen, for lite gallesafter, forstyrret tarmflora og medikamenter, som betennelsesdempende midler. Økt belastning med tungmetaller og organiske miljøgifter spiller en rolle, så spis helst usprøytet mat.

Du kan faktisk bli kvitt pollenallergi eller få mye mindre reaksjoner ved å reparere fordøyelsen og tarmhelsen. Hos oss i Fedon Helse klinikken i Oslo, har vi høy kompetanse og lang erfaring med å utrede fordøyelsesfunksjonen med passende tester, noen som analyseres i Norge og dekkes av folketrygden og andre som må sendes til utlandet og bekostes av pasienten. Det er mulig du må legge om kostholdet, og probiotika og prebiotika styrker tarmens bakterieflora. og evt. ta konkrete tilskudd. En veldig god blanding av prebiotika og probiotika tilskudd er Lepicol, som finnes både i kapsler og pulver. Du kan lese mer om tarmhelse også i forhold til allergier i mine to bøker «Naturlig slank med tarm i balansen» og «Kokeboken Naturlig slank med tarm i balanse»

HVA KAN HJELPE?

Antihistaminer er allergimedisin som virker ved å hemme det allergifremkallende stoffet histamin i kroppen. Utover at histamin produseres av hvite blodlegemer som resultat av allergisk reaksjon, inneholder særlig rødvin, men også øl og sprit og flere matvarer histamin. Noen har histaminintoleranse som fører til reaksjon mot histamin i ulike matvarer og drikke, spesielt rødvin, men også fermentert mat, ost, spinat, nøtter, tunfisk, tomater og alkohol.

Har du histaminintoleranse, kan det igjen forsterke symptomene på pollenallergi. Tilstanden kan avdekkes med spesiell prøve som sendes til analyse i utlandet.

Jeg anbefaler allergikere å installere en effektiv luftrenser hjemme, særlig på soverommet, for å hindre at pollen og støv kommer inn og at det filtreres vekk fra luften. Slik luftrenser av høy kvalitet kan du finne her .

Hva med allergivaksine???

Mine råd:

-Oppsøk fastlegen din for allergitester (IgE) som nevnt og for eventuelt å få utskrevet allergimedisiner. Hvis disse er negative og du fortsatt mistenker at du har allergi, kontakt oss på Fedon Helse for en bredere testing og utredning. Vi kan hjelpe deg uansett hvor i landet du bor gjennom nettkonsultasjon .

-Installere en effektiv luftrenser, helst på soverommet.

-Omega 3-tilskudd fra marine kilder, som virker antiinflammatorisk og demper allergisymptomene. Ta det året rundt og doble dosen før pollensesongen begynner.

– Vitamin D3 tilskudd, stor nok dose til å ligge mellom 100-120nmol/l i blodprøve (Sjekkes ved en blodprøve som heter 25OH Vitamin D)

-Probiotika  og prebiotika for å styrke tarmhelsen.

-Multivitamin og ekstra Magnesium (f.eks. Magnesiumsitrat)

-Frukt- og urteekstrakter som flavonoider Quercetin, Hesperidin, Rosmarinsyre.

-Spirulina (algepulver)

 

Beste hilsen

Fedon Lindberg

Ønsker du hjelp av Fedon Helse klinikk?

Ring oss på 22 92 60 00 eller fyll innskjema under, så kontakter vi deg snarlig.