Fedon.no - logo
hd videos redtube

Valnøtter forbedrer blodårefunksjon hos diabetikere

KATEGORI: Matvarer

Daglig inntak av valnøtter kan forbedre blodårefunksjon (endotelfunksjon) og plasmalipider hos type 2 diabetikere, i henhold til en studie presentert på ”Preventive Medicine 2010”, som er årsmøtet til American College of Preventive Medicine.

Ettersom alle nøtter, og spesielt valnøtter, har høyt innhold av flerumettet og enumettet fett, og spesielt omega 3 fettsyrer, mente Forskere ved Yale University i New Haven, Connecticut, at valnøtter kunne ha gunstig innvirkning på hjerte- og karsystemet hos diabetikere.

24 personer (14 kvinner og 10 menn) med type 2 diabetes og en gjennomsnittsalder på 58 år deltok i forsøket. Testpersonene ble tilfeldig utvalgt til enten å gå på en diett med tilskudd av 56 g valnøtter per dag, eller en diett uten valnøtter.

Man målte primært en endring av ”flow-mediated dilatation (FMD)” etter 8 uker, dvs. effekten på hvordan årene utvider seg når blodet strømmer igjennom dem og sekundært endringer i blodfettstoffer (plasmalipider), langtidsblodsukker (HBA1c), fastende blodsukker, insulinfølsomhet og antropometriske mål (vekt, BMI, fettprosent med mer).

Det var betydelig forbedring i FMD blant de pasientene som fikk valnøtter sammenlignet med de som ikke fikk valnøtter. Det betyr bedre blodårefunksjon.

Selv om testpersonene som spiste valnøtter viste reduksjon i total kolesterol og LDL-kolesterol, var reduksjonene ikke betydelige sammenlignet med de som ikke spiste valnøtter.

Studien fant heller ingen betydelige forskjeller i antropometriske mål (vekt/fettprosent), langtidsblodsukker, fastende blodsukker eller insulinfølsomhet mellom de to diettene. Derimot var altså blodårefunksjonen av avgjørende betydning.

Hva dette forteller oss er hvordan blodårene føler seg i lys av alt som flyter forbi. Man kan måle alt som flyter forbi, som LDL-kolesterol, triglyserider og stresshormoner, eller man kan ganske enkelt ”spørre” blodårene: ”med tanke på alt som flyter forbi, hvordan har dere det i dag?” Og blodårene i denne studien sa: ”Vi har det bedre etter at vi fikk valnøtter hver dag.”

Studien undersøkte også hvorvidt valnøttene, som representerte 365 kalorier per dag, ville føre til vektøkning i en pasientgruppe som er særlig utsatt for overvekt. Resultatene viste ingen betydelig vektøkning blant de testpersonene som spiste valnøtter. Dette er ikke den første studien som viser det. Flere studier har vist det samme, for eksempel en studie som viste at en gruppe som fikk enten 1000 kalorier som shakes aller de samme shakes PLUSS ca. 200 kalorier i forma av mandler gikk mer ned i vekt når de fikk de 1200 kaloriene fra shakes og mandler!!!

Mandler har også vist seg å ha viktige fordeler, og diabetikere kan ha større nytte av å spise en blanding av nøtter, i følge Dr. Wael Al-Delaimy, som er Associate Professor i epidemiologi og avdelingsleder for global helse ved University of California, San Diego.

En kombinasjon av ulike nøtter er alltid sunt og bør anbefales som en del av en sunn livsstil, siden hver nøtt har unike komponenter. Når det er sagt, skiller valnøtter og mandler seg ut på grunn av den typen fett de inneholder. Mandler ser også ut til å ha unike fordeler for diabetikere. Omega 3 fettsyrer, som man først og fremst finner i valnøtter, er veldig bra for utvikling av nerver og hjernen, og dessuten hjertet, men forskning antyder at mandler har spesifikke blodsukkerregulerende egenskaper. Dr. Al-Delaimy bemerket at valnøtt-undersøkelsen ikke viste tilsvarende fordeler.

Jeg har i 10 år nå prøvd å forklare hvor stor helseeffekt man får av å inkludere en håndfull (ca. 50g) blandede rå nøtter i kosten. Mitt råd er å kjøpe lik mengde av alle slags nøtter, blande dem sammen og oppbevare dem i lukket glass i kjøleskap (eller fryser, hvis man ikke skal spise dem ila et par uker) og spise en neve daglig. Alternativt kan man grovhakke dem og bruke 1 toppet spiseskje sammen med yoghurt/kesam/Skyr og bær eller en frukt til frokost eller som mellommåltid.

Hilsen Fedon