Fedon.no - logo

Vekttap og bedre helse med middelhavsdiett, faste- og Paleo-dietter

KATEGORI:

EMNER:, ,

Ny forskning publisert 23 jan 2020, fant vekttap og helsemessige fordeler for overvektige voksne som fulgte Middelhavsdiett, intermitterende faste og Paleo-dietter. Trofasthet til diettene falt betydelig av under ettårsstudien.

Klikk her for å lese hele studien:

Forskningen viser også at vi ti-dobler sjansen for vellykket livsstilsendring ved jevnlig oppfølging av kyndig veileder til vekt og vaner er stabilisert. Det finnes ingen snarveier til vektreduksjon, i det lange løp er det bare omlegging av kostholdet som gjelder. 

Middelhavskost er blitt kåret til verdens sunneste kosthold en rekke ganger. Kosten består av mye, og fargerik plantemat, belgfrukter, fisk og sjømat, fjærkre, lite rødt kjøtt, olivenolje, avokado, nøtter og frø. Det er viktig at du finner din balanse i dette kostholdet. Hvor mye karbohydrater (KH) tåler du før vekten peker feil vei. Det er ikke bare KH som bør reduseres.. Hva du faktisk spiser må settes i system.

Faste er en av de eldste formene for diett som har blitt praktisert i menneskets historie, og moderne forskning bekrefter at det kan ha en sterk og fordelaktig innflytelse på helsen din som bla inkluderer effektivt vekttap, reversering av type 2 diabetes og mye mer. I dag finnes det flere tilnærminger til faste; 5:2- diett, 3:4-diett, periodisk faste 8/16 også kalt intermitterende faste.

Paleo-dietten består for det meste av mindre bearbeidede matvarer med vekt på å spise frukt og grønnsaker, animalske proteiner, nøtter, kokosnøtt-produkter og ekstra jomfru olivenolje. Mens «originale» Paleo-dietter strengt utelukker alle belgfrukter, meieriprodukter og korn, brukte denne studien en modifisert versjon inkludert noe meieri samt opptil en servering daglig med belgfrukter og kornbasert mat, altså ikke helt ulik Middelhavsdiett.

Felles for diettene nevnt over er at det er betydelig lettere å lykkes med regelmessig oppfølging av kyndig veileder til ønsket vekt er oppnådd, og til livsstilsendringen har festet seg i både kropp og sjel. Studien understreker betydningen av oppfølging og det er nettopp det vi kan tilby på klinikken.

Vår tverrfaglige klinikk har verktøy og lang erfaring i å kartlegge sammenheng mellom livsstil og ulike helseplager. Våre behandlinger benytter primært «mat som medisin», med kostholdsendring og livsstilsråd.
Vi har hjulpet mer enn 15.000 nordmenn på klinikken vår i Oslo siden 2000.

Velkommen til oss – vi hjelper deg til en friskere hverdag!

www.fedon.noresepsjon@fedon.no – 22 92 60 00