Dato: 04.05.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Slik får du kontroll på pollenallergien

Våren kan være en fryd for mange, men for en av fem nordmenn er det en stor plage. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å dempe eller bli kvitt allergisymptomene som resultat av pollensesongen.

Nysing, rennende nese, røde, kløende og rennende øyne. Tett i hodet og bihulene, hodepine, kløe i halsen, du kan ikke konsentrere deg og føler deg trett. Pollenallergi kan gi lignende symptomer på forkjølelse som kommer igjen og igjen, så mange tenker ikke at de har allergi.

Allergi oppstår når immunforsvaret reagerer kraftig på tilsynelatende harmløse faktorer som støv, pollen og enkelte matvarer.  Pollenallergi er en betennelsesreaksjon i slimhinnene i nese og/eller øyne, men noen kan få også symptomer fra tarmen og huden.
Å ha pollenallergi er ikke bare plagsomt, det kan også utvikle seg til astma hvis den er alvorlig og ikke behandles med legemidler, ifølge Norges Astma- og allergiforbund. Over 20 prosent av Norges befolkning har pollenallergi, rundt 1 million personer. Den vanligste aldersgruppen er mellom 5 og 40 år, men stadig flere voksne får sykdommen.

Testing for allergi

Hvis du kjenner deg igjen, kan fastlegen din henvise deg til såkalt IgE-blodprøve og evt. hudprikktest hos en hud- og allergispesialist. Du kan fortsatt ha pollenallergi selv om disse prøvene er negative fordi du kanskje ikke er allergisk mot de vanligste pollentypene, men kan reagere på de mindre vanlige som ikke inngår i en IgE-test. Videre er det slik at dersom du har pollenallergi, kan du også ha kryssallergi mot ulike matvarer. Norges astma og allergiforbund skriver en del om dette.

Kryssallergi

Kryssallergi skyldes at enkelte av proteinene i pollen ligner på proteinene i maten. Immunforsvaret vårt leser derfor proteinene fra maten feil, og tror at det er pollen. Dette kan gi allergiske reaksjoner. Det kan forekomme ulike typer kryssallergi, men pollen-mat syndrom er mest utbredt og er den vanligste formen for matallergi blant den voksne befolkningen. Det er ofte de som er hardest rammet av pollenallergi som er mest utsatt for å få kryssallergier. Bjørkepollenallergikere er særlig utsatt. Opp mot 80 prosent av alle med allergi mot bjørk oppgir at de også reagerer på en eller flere matvarer som er beslektet med bjørkepollenproteinet. Hvilken pollenallergi du har er avgjørende for hvilke kryssreaksjoner du er disponert for.

Det er ikke alle allergikere som har kryssallergi, og om du reagerer på en eller flere matvarer er individuelt. Husk derfor at det er ingen grunn til å utelate andre matvarer enn de som faktisk gir ubehag!

Vanligste kryssallergier ved pollenallergi (pollen-mat syndrom):

  • Bjørk, Hassel, Or, Salix (Veier, Selje, Pil):
    Eple (rå)*, pære (rå), stenfrukter som fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel og mango, potet (rå), gulrot (rå), hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya
  • Timotei og andre gressarter:
    Belgfrukt som bønner, erter, linser og peanøtter, hvete, bygg, rug og havre, tomat
  • Burot:
    Selleri**, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander med flere), paprika, solsikkefrø og honning

*Undersøkelser fra Tyskland viser at ved provokasjon av ulike eplesorter, kunne enkelte sorter tolereres. Det kan derfor være en idé å forsøke ulike sorter. Røde epler tåles ofte bedre en grønne. Man kan også skrelle eplet og la det ligge og lufte seg en stund for å minske graden av symptomer.
**En burotallergiker med overfølsomhet for selleri tåler som regel ikke verken fersk eller kokt selleri, i motsetning til bjørkepollenallergikeren som ofte tåler kokt selleri.


Andre kjente kryssreaksjoner:

  •  Det kan oppstå kryssallergi mellom matvarer, eksempelvis peanøtt og soya
  • Mennesker med allergi mot lateks kan oppleve reaksjoner på kiwi, avokado og banan
  • Ved midd-allergi kan det forekomme reaksjoner på skalldyr og bløtdyr

 

Andre allergiske reaksjoner

Det finnes imidlertid andre allergiske reaksjoner enn de som kan avdekkes med IgE test eller hudprikktest. Det kan bl.a. dreie seg om en forsinket immunreaksjon mot matproteiner eller mot pollen, av IgG-type.

En studie har tidligere vist at personer med symptomer på pollenallergi og som hadde testet negativt for IgE antistoffer og hudprikktest, hadde IgG antistoffer mot pollen i for eksempel tårevæske.

Hvorvidt immunsystemet ditt reagerer mot enkelte proteiner og danner IgG antistoffer, kan avdekkes med blodprøve, som du bl.a. kan få bestilt på Fedon Helse . Denne prøven kan vise om du har immunreaksjoner mot opptil 90 ulike matproteiner (prøven heter Imupro 90) og du kan få tilsendt en test kit og ta blodprøven (fingerprikktest) hjemme og sende inn til laboratoriet i posten til analyse.

Det er også mulig å teste for IgG- og IgE type allergisk reaksjon mot tilsetningsstoffer i mat, muggsopp, midd, husdyr og lignende, men da må vanlig blodprøve sendes til utenlandsk laboratorium for analyse. Lege ved Fedon Helse klinikken kan henvise. IgG-tester analyseres i utlandet og betales av pasienten selv.

Det er også en del kontrovers angående hva økte IgG antistoffer betyr, noen mener at det egentlig viser at man tåler noe, men vi ser ofte i praksis at eliminasjon av matvarer man reagerer på kan gi symptombedring og da snakker vi ikke bare om allergiske reaksjoner.

Utover IgE og IgG allergiske reaksjoner, kan andre tilstander forårsake samme symptomer, som f.eks. histaminintoleranse eller utskillelse av tryptase fra mastceller. Videre kan salicylat- eller sulfittintoleranse mm. forklare symptomene.

Dette er også mulig å utrede med spesielle blodprøver. Ta gjerne kontakt med oss i Fedon Helse om du ønsker en slik utredning.

Dette kan du gjøre dersom du mistenker at du har pollenallergi

Hvis fordøyelsen din ikke er helt på topp, kan det virke inn på pollenallergien. Tarmhelse og allergier henger tett sammen fordi 80 prosent av immunforsvaret ligger i og rundt tarmen. Flere matvarer kan også gi kryssallergiske reaksjoner med pollen, som for eksempel rå frukt, grønnsaker eller nøtter. Om du reagerer på forskjellige typer pollen, kan du ha kryssreaksjoner med forskjellige typer matvarer, som du lese om på Allergiguiden.no eller Norges astma og allergiforbundets sider.

Mange har hørt om tilstanden «lekk tarm», økt tarmpermeabilitet, hvor ufordøyde proteiner passerer gjennom tarmveggen og ut i vevet og skaper betennelsesreaksjoner i kroppen. Lekk tarm kan forårsake allergier, også pollenallergi eller symptomer som minner om dette.

Lekk tarm kan forårsakes av alkohol, gluten hos disponerte personer, immunreaksjoner fra matvarer, for lite magesyre, for lite produksjon av fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen, for lite gallesafter, forstyrret tarmflora og medikamenter, som betennelsesdempende midler. Økt belastning med tungmetaller og organiske miljøgifter spiller en rolle, så spis helst usprøytet mat.

Les mer om lekk tarm her

Du kan faktisk bli kvitt pollenallergi-symptomer eller få mye mindre reaksjoner ved å reparere fordøyelsen og tarmhelsen ,og ved å spise et betennelsesdempende kosthold, der bl.a. omega 3 viktig. I Fedon Helse har vi høy kompetanse og lang erfaring med å utrede fordøyelsesfunksjonen med passende tester, noen som analyseres i Norge og dekkes av folketrygden og andre som må sendes til utlandet og bekostes av pasienten. Det er mulig du må justere kostholdet, styrke  tarmens bakterieflora med probiotika og prebiotika og evt. ta konkrete tilskudd. En veldig god blanding av prebiotika og probiotika tilskudd er Lepicol, som finnes både i kapsler og pulver. Du kan lese mer om tarmhelse også i forhold til allergier i mine to bøker «Naturlig slank med tarm i balansen» og «Kokeboken Naturlig slank med tarm i balanse». Du kan også få bedre forståelse av immunsystemet, både i forhold til infeksjoner, allergier og kreft ved å se på mitt e-foredrag om immunsystem. Tilsvarende kan du få nyttig kunnskap om tarmhelse ved å se på mitt e-foredrag om fordøyelse.

Hva kan hjelpe mot pollenallergi?

Antihistaminer er allergimedisin som virker ved å hemme det allergifremkallende stoffet histamin i kroppen. Utover at histamin produseres av hvite blodlegemer som resultat av allergisk reaksjon, inneholder særlig rødvin, men også øl og sprit og flere matvarer histamin. Noen har histaminintoleranse som fører til reaksjon mot histamin i ulike matvarer og drikke, spesielt rødvin, men også fermentert mat, ost, spinat, nøtter, tunfisk, tomater og alkohol. Har du histaminintoleranse, kan det igjen forsterke symptomene på pollenallergi. Tilstanden kan avdekkes med spesiell prøve som sendes til analyse i utlandet.

Er du hardt rammet kan vaksine være en mulighet. Ta kontakt med din fastlege og be om henvisning til en allergispesialist.

Mine råd mot pollenallergi:

  • Oppsøk fastlegen din for allergitester (IgE) som nevnt og for eventuelt å få utskrevet allergimedisiner.
    Hvis disse er negative og du fortsatt mistenker at du har allergi, kan du om ønskelig kontakte oss i Fedon Helse for en bredere testing og utredning.
    Vi kan hjelpe deg uansett hvor i landet du bor ved hjelp av nettkonsultasjon. Kontakt oss på resepsjon@fedon.no.
  • Jeg anbefaler allergikere å installere en effektiv luftrenser hjemme, særlig på soverommet, for å hindre at pollen og støv kommer inn og at det filtreres vekk fra luften.
  • Omega3-tilskudd fra marine kilder, som virker antiinflammatorisk og demper allergisymptomene. Ta det året rundt og doble dosen før pollensesongen begynner.
  • Vitamin D3 tilskudd, stor nok dose til å ligge mellom 100-120nmol/l i blodprøve (Sjekkes ved en blodprøve som heter 25OH Vitamin D)
  • Probiotika  og prebiotika for å styrke tarmhelsen.
  • Multivitamin og ekstra Magnesium (f.eks. Magnesiumsitrat)
  • Frukt- og urteekstrakter som flavonoider Quercetin, Hesperidin, Rosmarinsyre.
  • Spirulina (algepulver)

 

Beste hilsen

Fedon Lindberg

 

Relevante produkter

Se alle produkter

  • Tilbud! Kokeboken Naturlig slank med tarm i balanse

    Kokeboken Naturlig slank med tarm i balanse

    kr 239
    Kjøp
  • Lepikol kapsler

    Lepicol kapsler, 180 kapsler

    kr 459
    Kjøp
  • Tilbud! Test 90 matvarer

    Matoverfølsomhets test 90 matvarer, Imupro 90

    kr 3.900
    Kjøp
  • Tilbud! Naturlig slank med tarm i balanse

    Naturlig slank med tarm i balanse

    kr 239
    Kjøp
  • Two-per-day, 120 kapsler

    kr 549
    Kjøp