Dato: 19.01.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Viktige grep for holde Coronaviruset på avstand – og hva du bør unngå!

Det er lett å gå seg vill i jungelen av råd og retningslinjer som florerer i ulike kanaler. Vi har derfor samlet et knippe råd som vi finner viktige for å holde kroppen sterk.

Dette bør du gjøre:

  • Vask hendene grundig.
    Dette har vi lært, men det kan ikke gjentas ofte nok. En god håndvask reduserer sjansen for å spre virus til nesen, munnen eller andre mennesker. Det er ikke nødvendig å bruke antibakteriell såpe, vanlig såpe er nok.
  • Få nok hvile
    Er du sliten vil det være vanskeligere å bekjempe influensa. Når vi sover, reparerer kroppen seg selv, og de fleste viktige antioksidantene og antistress-hormonene produseres om natten. En god natts søvn kan holde deg frisk og forskning viser at selv mindre søvnmangel minsker vårt immunforsvar.
  • Ha effektive verktøy for å håndtere stress
    Kronisk stress kan påvirke immunsystemet negativt. Fysisk og følelsesmessig stress kan frigjøre skadelige kjemikalier kalt cytokiner, som tapper oss for det naturlige forsvaret vi trenger for å kunne bekjempe sykdom. Avspenningsteknikker og kognitiv terapi kan være til god hjelp.
  • Mosjon
    Når du trener, øker du blodsirkulasjonen i kroppen. Regelmessig aktivitet gjør at hvite blodlegemer og antistoffer beveger seg raskere gjennom kroppen. Mosjon hjelper også til med å fjerne stress og øker immunsystemets funksjon. Fysisk aktivitet hjelper dessuten lungene å kvitte seg med bakterier. To til tre 10-minutters turer med rask gange hver dag er nok.

Hva du IKKE bør gjøre:

  • Unngå unødvendig kontakt med andre
    Spesielt steder der mange mennesker samles. Hvis du kan, unngå sykehus (men kontakt alltid din fastlege eller legevakt hvis du har økende symptomer). Alle slags infeksjoner florerer på sykehus, er det sannsynlighet for at du blir utsatt for corona-viruset der. Hvis du selv er smittet med corona-virus, men har ikke større plager, kan du smitte andre pasienter på sykehus som ofte har nedsatt immunforsvar.
  • Unngå unødig bruk av antibiotika
    Tar du antibiotika før en influensa, øker du risikoen for å dø av nettopp influensa. Grunnen til dette er at antibiotika dreper den gode bakteriefloraen som nettopp styrker kroppens forsvar mot influensa. Selv om antibiotika kan være til stor nytte under lungebetennelsesfasen av en virusinfeksjon, kan det være dødelig om det gis til pasientene for tidlig eller unødvendig. Det er dessuten viktig å ta pre- og probiotika både under og en uke etter en antibiotikakur. Spis yoghurt eller drikk kefir med levende bakteriekulturer, eller ta tilskudd, som for eksempel Lepicol.
  • Søvnmangel
    Får du under seks timer søvn per natt, øker du risikoen for å få forkjølelse og influensa med 300 %. Åtte timers søvn per natt vill forbedre immunsystemet ditt betydelig ved å gi deg det metabolske verktøyet du trenger for å bekjempe potensielt dødelige infeksjoner.
  • Magesyredempende legemidler som Losec, Somac, Lanzo og Nexium
    Under en pandemi kan slike legemidler få uheldige konsekvenser, da de er forbundet med en 30 % økning i risikoen for å få lungebetennelse. Dersom du går på magesyrehemmende legemidler, snakk med legen om du bør slutte med dem eller ta en pause.