Medisinens effekt er individuell
Det pågår heftig diskusjon om kolesterolsenkende medisiner, statiner. Individuelle forskjeller blir dessverre ignorert, også angående bruk av medikamenter.
En gruppe mennesker som i forskningen anses å være homogen, er ikke det. Nødvendigvis vil gruppen bestå av individer med ulike gener, tarmflora og epigenetiske uttrykk – og dermed ulik risiko og respons. Altså kan én medisin være virksom hos den ene, men ikke den andre.
– Vi vet ikke hvem som kan ha effekt av statiner og ikke uten å teste bredere, inkl. gentest. Trolig får mange som ikke trenger det statiner, og andre som kan trenge det, får det ikke.
Halvparten av de som blir innlagt for hjertesykdom, har lavt kolesterol. Statiner er kjent som kolesterolsenkende, men har flere andre effekter, som kan forklare hvorfor de kan forebygge hjerte- og karsykdom, men ikke hos alle.
Inflammasjon er kroppens reparasjon
- Til syvende og sist er det tette årer som gir hjerte- og karsykdom. Innsnevringen skjer gradvis, og starter alltid med skade på innsiden av pulsårene (endotel) og som utløser inflammasjon
- Inflammasjon er kroppens forsøk på å reparere en skade. En del av reparasjonen er å sende LDL-kolesterol fra leveren
- LDL er kroppens «plaster»
- Når ditt LDL er uskadet, og ikke oksidert, er det ufarlig. Men en del av ditt LDL vil alltid være oksidert, altså ”harsknet”.
Hos noen er større andel av LDL oksidert. - Oksidert LDL kan måles, men det gjøres ikke rutinemessig hos fastlegen.
«Nok søvn er undervurdert. Søvnapne alene kan være den viktigste årsak til hjerte- og karsykdom hos mange. Spør du meg, er søvn i mange tilfeller viktigere enn kosthold.»
Mitt beste hjerteråd: Unngå inflammasjon og oksidering
- Du forebygger oksidering ved å bedre balansen mellom det som oksiderer, og antioksidanter
- God balanse mellom omega 3 og 6 kan bremse oksidasjon
- De viktigste antioksidantene lager kroppen selv
- Vi består av det fettet vi spiser og om det som lages i fettsyrene er oksidert, blir de en del av oss
- Flerumettet fett som solsikke- og soyaolje harskner (oksiderer) lettere, og tåler oppvarming dårligst
- Olivenolje, kokosfett og klarnet smør tåler høyere temperatur best
- Mettet fett kan øke kolesterolet, men økt kolesterol gir ikke nødvendigvis økt risiko for hjerte- og karsykdom. Forskning viser at mettet fett verken øker eller senker slik risiko
- Tenk matvare, ikke bare type fett. Eksempel: Ost og olivenolje har mettet fett, men reduserer risiko for hjertesykdom
- Sukker og stivelse øker forsukring (glykosylering) i kroppen, inflammasjon og oksidasjon