Dato: 11.10.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Gunstig tarmflora er immunforsvarets beste venn

Det er allment akseptert at tarmhelsen er tett knyttet til immunforsvaret vårt. Faktisk hevdes det at 80 % av immunforsvaret sitter i- og rundt tarmen! Har du utfordringer med tarmhelsen, kan det være lurt å ta tak i dette for å styrke kroppens forsvar mot virus og sykdom. Men hvorfor er det egentlig en så sterk sammenheng mellom tarmen og immunforsvaret vårt?

Tarmen og immunforsvaret

Tynntarmen vår (gjennom sine totter og mikrototter) har en enorm overflate på størrelse med en tennisbane. Dette er nødvendig for å maksimere kontakt med maten og klare å oppta mest mulig næringsstoffer. Dette forutsetter selvsagt at maten har blitt spaltet opp tilstrekkelig innen den når tynntarmen. Tynntarmen er også kroppsorganet som har den største kontaktflaten til omverdenen, langt større enn både huden og lungene.  I og med at det kan komme skadelige stoffer gjennom maten vi spiser, og på grunn av tynntarmens enorme overflate, er rundt 80 prosent av vårt immunsystem lokalisert nettopp rundt både tynntarm og tykktarm.

Immunsystemet har da som oppgave å sende følere inn i tarmen for å kjenne etter om det som er der er en venn eller en fiende.

Immunsystemet

Immunsystemet vårt består av to hoveddeler: det medfødte immunsystemet og det ervervede immunsystemet. Det medfødte immunsystemet kan sammenlignes med førstelinjens forsvar, våre «fotsoldater». Hver gang det står overfor en ny trussel, enten det er mikrober, matproteiner eller kreftceller, kan det angripe for å nøytralisere det som oppfattes som potensielt skadelig.

For å spare energi neste gang samme trussel dukker opp, gir det medfødte immunsystemet instrukser til det ervervede immunsystemet om å produsere kjemiske våpen, kjent som antistoffer. Disse antistoffene er klare til å angripe ved neste anledning. Dette prinsippet ligger også til grunn for vaksiner. Ved å introdusere en liten mengde av mikrober, enten hele eller deler av dem, kan det medfødte immunsystemet reagere og instruere det ervervede immunsystemet om å produsere antistoffer, uten at vi blir syke samtidig. Neste gang vi støter på samme mikrobe, vil immunforsvaret vårt være rustet med antistoffer for å bekjempe den.

Et fantastisk – men ikke helt perfekt system

Det er ikke mindre enn helt fantastisk at vårt immunsystem klarer denne oppgaven så bra og med få feil, hvis du tenker på hvor formidabel oppgaven er gjennom hele livet. Vi kommer jo i kontakt med ulike stoffer gjennom luft vi innånder, mat og drikke, og gjennom kontakt med huden vår.  Men helt feilfritt er det likevel ikke. Noen ganger klarer ikke det medfødte immunsystemet oppgaven med å drepe fienden, og vi blir syke. Andre ganger klarer ikke det ervervede immunforsvaret å produsere nok antistoffer, hvis angrepet er for voldsomt. I noen tilfeller kan immunsystemet ta feil og angripe ufarlige stoffer, slik tilfellet er ved allergi, eller våre egne celler, slik som ved autoimmune sykdommer.

Grip fatt i din egen tarmhelse!

Grip fatt i din egen tarmhelse!

Nettkurs: Veien til god magefølelse

Tilegn deg kunnskapen i dette kurset, og du vil få en helt annen innsikt i egen helse. Hva påvirker hva, og hvorfor?
Fedon har i samarbeid med Gry Hammer satt sammen et fantastisk nettkurs – som tar for seg tarmhelse og helhetlig helse i teori og praksis. Dette vil hjelpe deg langt på vei, og gi deg kunnskap som satt ut i praksis kan gi det en betydelig bedre hverdag, og verktøy som du vil ha glede av livet ut.
Kurset er nettbasert og delt inn i 6 moduler som du får tilgang til uke for uke.
Full tilgang til kurset i et helt år via kursportalen og egen app.

Les mer om kurset her!

Nå til kampanjepris!

Tilskudd som styrker immunforsvaret

ImmunFix

Pris kr. 399

Det optimale tilskudd for et effektivt immunforsvar!

Flytende vitamin D

Pris kr. 399

Styrker immunforsvaret og beskytter mot luftveisinfeksjoner.