Dato: 16.05.2023
Skrevet av: Siri Schultz

WHO ute med ny retningslinje for sukkerfrie søtningsmidler og vektkontroll

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga 15.5.23 ut en ny retningslinje som ikke anbefaler bruk av søtningsmidler uten sukker (non-sugar sweeteners NSS) for å kontrollere kroppsvekten eller redusere risikoen for ikke-smittsomme sykdommer (NCD).

Anbefalingen er basert på funnene fra en systematisk gjennomgang av tilgjengelig dokumentasjon som tyder på at bruk av NSS ikke gir noen langsiktig fordel i forhold til å redusere kroppsfett hos voksne eller barn. Resultatene av gjennomgangen tyder også på at det kan være potensielle uønskede effekter ved langtidsbruk av NSS, slik som økt risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og dødelighet hos voksne.

«Å erstatte fritt sukker (det betyr tilsatte sukkerarter) med NSS hjelper ikke med vektkontroll på lang sikt. Folk må vurdere andre måter å redusere fritt sukkerinntak på, for eksempel å spise mat med naturlig forekommende sukker, som frukt, eller usøtet mat og drikke,» sier Francesco Branca, WHO-direktør for ernæring og mattrygghet. «NSS er ikke essensielle kostholdsfaktorer og har ingen ernæringsmessig verdi. Folk bør redusere søtheten i kostholdet helt, med start tidlig i livet, for å forbedre helsen.»

Anbefalingen gjelder for alle mennesker, unntatt personer med eksisterende diabetes, og inkluderer alle syntetiske og naturlig forekommende eller modifiserte ikke-energigivende søtningsmidler som ikke er klassifisert som sukker og som finnes i produsert mat og drikke, eller som selges alene for å tilsettes mat og drikkevarer fra forbrukere. Vanlige NSS inkluderer acesulfam K, aspartam, advantam, cyklamater, neotam, sakkarin, sukralose, stevia og steviaderivater.

Anbefalingen gjelder ikke for personlig pleie- og hygieneprodukter som inneholder NSS, som tannkrem, hudkrem og medisiner, eller lavkalorisukker og sukkeralkoholer (polyoler), som er sukker eller sukkerderivater som inneholder kalorier og derfor ikke anses som kalorier. NSS.

WHOs retningslinjer for NSS er en del av en rekke eksisterende og kommende retningslinjer for sunne dietter som tar sikte på å etablere livslange sunne matvaner, forbedre kostholdskvaliteten og redusere risikoen for NCD over hele verden.

Les den opprinnelige artikkelen her:

https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline

Min kommentar:

La oss se hva WHO oppgir som evidens bak retningslinjen med mine uthevelser:

“The evidence Evidence from a recent systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials (RCTs) and prospective observational studies found that higher NSS consumption by adults led to lower body weight and body mass index (BMI), compared with not consuming NSS or consuming lower amounts of NSS, when assessed in short-term RCTs, but was associated with increased BMI and risk of incident obesity in long term prospective observational studies. Effects on body weight and BMI from RCTs are observed only when intake of NSS is compared with intake of free sugars, and are likely mediated at least in part by a reduction in energy intake. No other significant effects or associations on measures of body fatness were observed in either RCTs or prospective cohort studies. Long-term NSS use was associated with increased risk of type 2 diabetes, cardiovascular diseases (CVDs) and mortality in prospective cohort studies conducted in adults. However, significant effects were not observed on intermediate markers of disease such as fasting glucose, fasting insulin or blood lipids when assessed in short-term RCTs. Evidence from studies conducted in children and pregnant women was more limited than that identified for adults. One RCT conducted in children reported a reduction in several measures of body fatness when sugar-sweetened beverages were replaced with beverages containing NSS; however, no effect was observed when results for BMI z-score2 were combined with those from a second trial. Results from prospective observational studies did not suggest any significant associations between NSS use and measures of body fatness. Two RCTs conducted in children reported lower indicators of dental caries with use of the NSS stevia. All other identified studies reported no significant associations between NSS use and prioritized health outcomes in children. Meta-analysis of three prospective observational studies found an increased risk of preterm birth with higher NSS use during pregnancy, but associations observed between birth weight or weight of offspring later in life and NSS use during pregnancy were inconsistent. Single prospective observational studies reported associations between NSS use during pregnancy and outcomes in offspring, including increased risk of asthma and allergies, and poorer cognitive function.”

Det er altså slik at i kontrollerte kliniske studier, der alternative, kalorifrie søtstoffer erstattet sukker, så man faktisk lavere kroppsvekt sammenlignet med inntak av sukker.
Når man så på befolkningsstudier (epidemiologiske, som ikke kan bevise, men danne grunnlag for hypoteser), så man at økt bruk av kalorifrie søtstoffer var forbundet med økt vekt, risiko for type 2 diabetes, hjertesykdom. Men her kan man stille mange spørsmål: hvor godt ble inntak av søtstoffer dokumentert, hvilket resultat tilsvarende inntak av tilsatt sukker ville gitt (som i kliniske randomiserte studier gir både økt vekt, økt blodsukker, økt insulin, øte triglyserider og der økt blodsukker etter måltider er forbundet med økt risiko for type 2 diabetes og hjerte- og kar risiko).
Det er selvsagt lett å være enig med WHO at det er best å ikke bruke ofte søt mat og drikke og tilfredsstille søtsmaken med frukt og bær. Men realiteten er at mange vil fortsatt ha cravings etter søtt, som egentlig skyldes stress og ubalanser i hjernen og da vil alternativet være tilsatt sukker, som neppe er en sunnere løsning.

Det er ikke vanskelig å forklare at personer med økt behov for søtt,  ofte er overvektig og velger drikke og mat med kaloriefrie søtstoffer som et forsøk på å unngå de ekstra kaloriene. Imidlertid ender de oftere med å likevel innta for mye «trøstemat» som i mange tilfeller er rik på stivelse og fett, fordi det gir lignende tilfredsstillelse til hjernen. Utover dette har de ofte mye stress, er lite fysisk aktive og sover dårlig, også som et resultat av overvekt/fedme.

Altså: hvis man erstatter sukker med kalorifrie alternativer OG sørger for å sove bedre, håndtere bedre stress, ha et ellers fornuftig kosthold som ikke belaster blodsukker og kroppen og er fysisk aktiv, slik det var i de kliniske studier, kan det bidra til bedre vektkontroll og helse. Men hvis det eneste man gjør er å erstatte sukker med kalorifrie søtstoffer og eller ha en uheldig livsstil, da går nok fort vinningen opp i spinningen!

La oss hjelpe deg ned i vekt!

Nettkurs – Ned i vekt med middelhavskost

Kampanjepris kr 690,-

Nettkurs – Ned i vekt med ketogent kosthold

Kampanjepris kr 690,-

Er Eurodiet-metoden noe for deg?

Bestill en gratis prøvetime, og finn ut om Eurodiet er noe for deg.