Ingredienser

200 g bønner, hvite
2 og en halv liter Hønsekraft
2 - laurbærblad
100 g løk, hakket
2 fedd hvitløk, presset
2 - gulrøtter, skrelt og delt i små terninger
1 - selleristilk, finhakket
200 g plommetomater, renset for frømasse og skåret i terninger
Saften av 1 - sitron
1 dl olivenolje, ekstra jomfru
- havsalt, kvernet
- pepper, nykvernet
1 ts linfrøolje, kaldpresset
4 ss bladpersille, hakket

Fasoláda – Cannellinibønnesuppe

120 min Middels

Fassoláda er det nærmeste man kan enes om som gresk nasjonalrett (i alle fall blant grekere). I Hellas har man et ordtak om tålmodighet: Fassouli to fassouli yemizi to sakouli. Det betyr «bønne for bønne blir sekken full».

4-6 porsjoner

Slik gjør du:

  1. Hell bløtevannet av bønnene, og la dem renne av seg. Ha dem i en stor kjele, og tilsett hønsekraften samt laurbærbladene. La det få et oppkok, og kok videre i 1 ½ time.

  2. Skru ned varmen, og tilsett løk, hvitløk, gulrøtter og selleri. La det koke videre uten lokk i 1 time.

  3. Ha i tomater, sitronsaft og halvparten av olivenoljen. Smak til med salt og pepper. La det hele koke i ytterligere 30 minutter, eller til bønnene er helt myke.

  4. Ta suppen av varmen, og smak eventuelt til med mer salt og pepper. Hell suppen i porsjonstallerkener, og ringle over den resterende olivenoljen og linfrøoljen. Dryss litt hakket persille på hver tallerken, og pynt eventuelt med selleriblader.