Ingredienser

4 stk egg
6 ss kokossukker
50 g smør
1 dl fløte
1 dl Sesammel
2 ts bakepulver
3 ss fiberhusk
1 ts Kardemomme
Pensle med 1 - egg
Fyll - -
1 dl kremfløte
1 ss Erytritol, Sukrin
Syltetøy - sukkerfritt - -
Dryss til pynt - Sukrin melis

Sunnere fastelavnsboller – uten mel, gjær og sukker

60 min Middels

Hva det skal være i fastelavnsboller hersker det litt uenighet om. Noen lager vannbakkels, andre sverger til vanlige boller, og noen igjen smultboller eller berlinerboller. Uansett så skal det være fyll, for eksempel, syltetøy, mandelfyll, vaniljekrem eller vanlig krem. Det er også vanlig å drysse melis på toppen. Det å bake fastelavnsboller var til å begynne med et fenomen blant der rike i byene her i landet. Fastelavnsboller ble ikke vanlig over hele landet før i på begynnelsen av 1900-tallet.

Vi hiver oss med på denne fine tradisjonen og gir dere en litt sunnere oppskrift på disse deilige bollene.

Ca 9 små boller

Oppskriften er laget av ernæringsfysiolog Anna Ingwardo

Slik gjør du:

  1. Visp egg og kokossukker til eggedosis. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Trekk kjelen av platen og tilsett fløte.

  2. Hell smør-/fløteblandingen i eggedosisen, og bland godt.

  3. Mål opp sesammel, bakepulver, fiberhusk og kardemomme og ha det tørre i det våte. Rør godt og la det svelle i ca 10 minutter. Sett ovnen på 160 grader slik at den når ønsket varme mens deigen sveller og du baker ut bollene.

  4. Etter 10 minutter former du deigen til passe store boller som du setter på et bakepapir. Ha gjerne litt olje på hendene først, så blir du ikke så klissete.

  5. Pensle bollene med et sammenvispet egg og sett dem inn i den varme ovnen. La det steke i 18 – 20 minutter.

  6. Server med jordbærsyltetøy og pisket krem. Dryss over Sukrin melis til slutt.