Ingredienser

100 g pistasjnøtter uten skall
100 g mandler, skoldede
75 g Finesse Bakesukker
2 stk eggehvite
- sjokolade, mørk uten sukker

Pistasj- og mandelmarsipan – uten tilsatt sukker

30 min Lett

I mange år har du kanskje fått høre at nøtter er usunt fordi de inneholder en del fett. Peanøtter og potetgull har fått like stygt stempel som «nei» mat. Dette er nok langt fra riktig. Rå nøtter er rett og slett noe av det sunneste du kan spise, riktig nok med måtehold, men dette gjelder jo alt!

De fleste nøtter og frø fungerer som et egg for den blivende planten. De inneholder derfor nok energi og næringsstoffer til at en plante kan få sitt første blad og sin første rot, helt til den nye planten blir uavhengig og kan hente energi selv fra jord, sol og vann. I og med at protein og fett som kjent er livsviktige, inneholder nøtter og frø nokså mye av begge deler.

Mandler, avokado, brasilnøtter, cashewnøtter, macadamia nøtter, oliven, pecannøtter, pistasjenøtter og peanøtter er særlig rik på omega-9 enumettet fett. Det er denne typen fett som bør utgjøre mesteparten av fettet du spiser. Det er også samme type som du finner mest av i olivenolje og rapsolje. Det er viktig å huske at alle fettkilder inneholder både mettet, enumettet og flerumettet fett, det er bare andelen som varierer. Det er et variert inntak av kaldpressede oljer av høy kvalitet og rå nøtter og frø, samt fet fisk som kan sikre deg et allsidig inntak av livsviktig fett.

Som søtninger bruker vi Finesse Bakesukker, som du finner i helsekostbutikker.

Finesse er dobbelt så søt som sukker, og skal brukes i halv mengde. 100 g sukker erstattes med 50 g Finesse. Når du bruker Finesse i en oppskrift som opprinnelig er laget for sukker (eller annen søtning som brukes i samme mengde som sukker), anbefaler vi at du reduserer steketiden. Følg med på det du baker mot slutten av steketiden, og ta det ut så snart den ser ut til å være ferdig.

Slik gjør du:

  1. Mal pistasj- og mandler i kjøkkenmaskinen til en grov masse.

  2. Kjør Finesse Bakesukker til melis i kjøkkenmaskin, bland i nøttemassen og kjør det hele sammen i maskinen.

  3. Tilsett eggehvite og bland det hele godt sammen. Den må ikke arbeides for mye, da kan den lett bli grå og den kan også skille ut fett.

  4. Trill kuler eller lag figurer som dyppes i smeltet, mørk sjokolade eller annen pynt du liker. Marsipanen er best nylaget og må oppbevares kjølig i tett boks.