Ingredienser

100 g smør
3 dl lett-melk
1 stk egg
1 pakker gjær
400 g speltmel, fint
100 g Sesammel
60 g Fiberfin
45 g Finesse Bakesukker
1 halv ts Kardemomme
- -
Pensling: - -
Sammenvispet egg - -
- -
Fyll: - -
3 dl kremfløte
2 ss Fedon Smartsweet
Syltetøy - gjerne sukkerfritt - -
eller tin frosne bær som kjøres i blender - -

Sunnere fastelavnsboller

90 min Middels

Fastelavn, også kalt fastelaven, betyr egentlig kvelden før fasten og er dagen som tradisjonelt åpnet den kristne fasten. I Norge blir fastelavn markert med pyntede bjørkeris og fastelavensboller med krem og syltetøy. Normenn elsker tradisjoner og det gjør vi også. Siden tradisjonelle hveteboller ikke er det sunneste du kan spise ønsker vi her å gi dere en litt sunnere oppskrift på fastelavnsboller som i tillegg er kjempegode!

I denne oppskriften er det brukt speltmel og sesammel i stedet for hvetemel. Begge disse meltypene har høyere proteininnhold enn hvetemel.

Oppskriften gir ca. 16 boller

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt.

  2. Ha over i en bakebolle og tilsett egg, gjær, Finesse bakesukker og kardemomme. Gjæren skal bli helt oppløst.

  3. Tilsett så FiberFin og mesteparten av melet, og elt sammen til en smidig deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig.

  4. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt sted.

  5. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate. La dem etterheve på et lunt sted i 30-40 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek bollene ved 225 grader i 12 - 15 minutter.

  6. Avkjøl bollene på rist. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølte. Skjær toppen av bollene, smør på litt syltetøy og sprøyt eller legg på vispet krem. Ønsker du en sunnere krem kan du blande med vaniljekesam. Legg på lokket og dryss over melis.