Dato: 16.02.2024
Skrevet av: Arild Juul

Inntak av planteprotein «midt i livet» knyttes til sunn aldring

Vi vet at proteininntak spiller en viktig rolle for å opprettholde helsetilstanden til eldre voksne. Ny forskning viser nå også en klar sammenheng mellom inntak av protein som energikilde midt i livet og sannsynligheten for en sunn aldring! Det er også klare forskjeller på hva slags protein man spiser, hvor protein fra planter (som nøtter, bønner, linser) skiller seg ut som spesielt gunstig.

American Journal of Clinical Nutrition publiserte nylig en analyse av data fra Nurses’ Health Study (NHS) som viser at inntak av protein, spesielt fra planter, midt i livet er forbundet med større sjanser for sunn aldring og positiv mental og fysisk helsestatus hos eldre kvinner (alderen 70-93 år).

Studiens kriterier for «sunn aldring»

Sunn aldring ble i studien definert basert på følgende kriterier:

1 – Vurdering av kroniske sykdommer:

  • Fravær av kroniske sykdommer: Målt ved manglende diagnose på 11 kroniske sykdommer, som utgjør primære årsaker til dødelighet og nedsatt livskvalitet i USA, deriblant kreft, type-2 diabetes, hjerteinfarkt, hjerneslag, nyresvikt, Parkinsons sykdom, multippel sklerose, m.fl.

2 – Subjektiv hukommelse:

  • Fravær av nedsatt subjektiv hukommelse: Maksimalt 1 hukommelsesplage, definert som endret evne til å huske ting, problemer med å huske nylige hendelser, korte lister og muntlige beskjeder, problemer med å følge samtaler eller plott og å finne veien til kjente steder.

3 – Fysisk funksjon:

  • Fravær av nedsatt fysisk funksjon: Ingen begrensninger i moderate aktiviteter (som å gå noen kvartaler eller å bade) og ikke mer enn moderate begrensninger i kraftige aktiviteter (som løping, tunge løft eller anstrengende sport).

4 – Vurdering av psykisk helsetilstand:

  • Fravær av nedsatt psykisk helsetilstand: Oppnådd GDS-15 score på ≤1.
    GDS (Geriatric Depression Scale) er basert på besvarelse av 15 spørsmål som gir indikasjon på depresjon / mental helse. Normalt vil en score på mer enn 5 (av 15) på GDS-15 være en indikasjon på depresjon.

Konklusjon:

Studien tok altså for seg målinger av energiinntaket til 48 762 sykepleiere under 60 år i 1984, og nylige målinger av disse (pensjonerte) sykepleiernes helsetilstand som eldre (70-93 år gamle). Bare 7 % av disse (3 721 personer) svarte til forskernes fulle definisjon av «sunn aldring». Forskerne kunne konkludere med med følgende signifikante sannsynligheter for en sunn aldring, basert på hvor mye – og hva slags – protein folk spiser «midt i livet»:

  • For hver 3% økning i energi folk får fra protein totalt sammenlignet med andre energikilder (karbohydrater, fett), øker sjansen for sunn aldring med 5%.
  • Øker man energien fra animalsk protein med 3 %, stiger sjansen for sunn aldring til 7%.
  • 3% økning i inntak av meieriprotein (som ost og youghurt) øker sjansen med 14%.
  • Og mest imponerende, en 3% økning i inntak av planteprotein (som nøtter, bønner og linser) øker sjansen for sunn aldring med hele 38%!

Videre fant forskerne ut at ved å innta planteprotein fremfor enhver annen energikilde (animalsk protein, meieriprotein, karbohydrat eller fett) øker sannsynligheten for god mental helse og fravær av fysiske funksjonsbegrensninger med mellom 22-58% for hver 3% energi du erstatter!

Anbefaling:

Denne studien foreslår at å spise mer protein fra planter midt i livet kan gi betydelige fordeler for hvordan vi eldes, både mentalt og fysisk. Tenk på det som å bytte ut potetgull med en håndfull nøtter eller legge til flere bønner, erter og fullkorn i måltidene dine for å hjelpe kroppen å eldes på en sunnere måte.

Erstatningsprodukter fra Fedon Helse (ProtiLean by Fedon) er i de fleste tilfeller beriket med nettopp planteprotein (fra Soya), og i visse tilfeller med meieriprotein. I tillegg til å være et viktig hjelpemiddel for folk som skal ned i vekt vil derfor inntak av disse produktene i seg selv også være gunstig for utsiktene til en sunn aldring.

 

Referanse: