Dato: 18.09.2023
Skrevet av: Siri Schultz

Tarmen, hjernen og «Gut-brain forbindelsen»

I mange århundrer har forskere og medisinske fagfolk studert hjernen som kroppens kommandosentral. Den er ansvarlig for kognitive funksjoner som tenkning, hukommelse og beslutningstaking. Imidlertid har det de siste tiårene dukket opp en ny og spennende gren av vitenskapen som kaster lys over en annen viktig aktør i vår mentale og fysiske helse, nemlig tarmen. Denne forbindelsen, ofte referert til som «Gut-Brain-forbindelsen,» har revolusjonert vår forståelse av hvordan våre mage- og tarmfunksjoner påvirker vår mentale og følelsesmessige tilstand.

Gut-Brain-forbindelsen er et komplekst nettverk av kommunikasjon mellom våre fordøyelsessystem og sentralnervesystem. Denne kommunikasjonen skjer gjennom flere kanaler, inkludert nevrologisk, hormonell og immunsystemet. Dette nettverket inkluderer også tarmens eget nervesystem, kjent som det enteriske nervesystemet eller tarmhjernen, som fungerer uavhengig av den sentrale hjernen.

Dette forholdet mellom tarmen og hjernen er avgjørende for en rekke fysiologiske prosesser, inkludert fordøyelse, immunforsvar, metabolsk (stoffskifte) regulering og kroppsegen stressrespons. Imidlertid har nyere forskning også vist at det spiller en avgjørende rolle i vår mentale helse og velvære.

Tarmen, din «andre hjerne»

Tarmen er ofte blitt referert til som «den andre hjernen» på grunn av sin bemerkelsesverdige evne til å påvirke vår mentale tilstand. Dette skyldes til dels det store antallet nerveceller som finnes i tarmens vegger, som er mer enn det som finnes i ryggmargen. Disse nervecellene, sammen med et komplekst system av neurotransmittere, tillater tarmen å kommunisere direkte med hjernen.

En viktig komponent i denne kommunikasjonen er vagusnerven, som kobler tarmen til hjernen. Vagusnerven sender signaler som påvirker vår følelsesmessige tilstand og kan regulere stressresponsen. Dette gir et direkte eksempel på hvordan tarmen kan påvirke vår mentale helse.

Tarmfloraens rolle

I tillegg til nervesystemet spiller tarmens tarmflora, den faglige termen er mikrobiota, samlingen av milliarder av mikroorganismer som bor i tarmen vår, en avgjørende rolle i Gut-Brain-forbindelsen. Disse mikroorganismene, inkludert bakterier, virus og sopp, utgjør en kompleks økologi som påvirker tarmens funksjon og helse.

Forskning har vist at mikrobiotaen kan påvirke produksjonen av nevrotransmittere (signaloverføringsstoffer) som serotonin, som er kjent for å regulere humør og følelsesmessig velvære. Ubalanse i tarmens mikrobiota har blitt knyttet til tilstander som depresjon, angst og autismespekterforstyrrelser. Faktisk produseres 80 pst av nevrotransmittere i tarmen, som serotonin, noradrenalin, GABA, dopamin og melatonin (kjent som søvnhormonet, men som har viktige funksjoner i tarmen).

Tarmen og mental helse

Studier har også vist at forstyrrelser i Gut-Brain-forbindelsen kan spille en rolle i utviklingen av en rekke psykiske lidelser. Dette har ført til interesse for å bruke tarmbaserte behandlinger som probiotika og kostholdsendringer som et supplement til tradisjonelle terapier for psykiske lidelser.

I tillegg kan tarmhelsen også påvirke vårt generelle velvære og ytelse. En sunn tarm er nøkkelen til et best mulig næringsopptak og energiproduksjon, noe som igjen kan påvirke kognitive funksjoner som konsentrasjon og hukommelse.

Gratis webinar!

Gratis webinar!

Tirsdag 26. september kl 20:00

I denne sendingen ser Fedon og Gry Hammer på hvordan forbindelsen mellom tarm og hjerne fungerer, og hvordan kosthold og livsstil kan påvirke tarmflora og derigjennom fysisk og mental helse.

Dette er et ekstremt spennende tema, og du vil få konkrete tips til hvor du kan starte.

Har du irritabel tarm, og/eller sliter med konsentrasjonsvansker, hjernetåke, hukommelsen, uro, tungsinn, angst….da bør du få med deg dette.

 

Meld deg på her!

Psykobiotika: Tarm i balanse for hjerne i balanse

«Forskere har undersøkt hvordan probiotiske bakterier og prebiotiske fibre kan påvirke personer med psykiske plager. Inntak av probiotika kan redusere stress, uro og angst, og forbedre humøret til personer med kronisk tretthetssyndrom og irritabelt tarmsyndrom (IBS).  De kan også redusere nivået av stresshormonet cortisol.»

Såpass innflytelsesrike er våre tarmbakterier på vår mentale helse at den irske psykiateren Ted Dinan mener at probiotiske bakterier vil spille en stor rolle i framtidens behandling av depresjon. Dinan har innført et begrep for mikrobene i tarmen, som har potensielle fordeler for dem som lider av psykiske plager, nemlig psychobiotics, eller psykobiotika på norsk. Ikke bare kan forskere nå identifisere hvilke stammer av tarmbakterier som påvirker nervesystemet mest, men de kan også kartlegge nøyaktig gjennom hvilke mekanismer disse spesifikke tarmbakterier påvirker hjernen. Det har lenge vært kjent at stress-systemet er nært involvert i utvikling av depresjon. Personer som lider av alvorlig depresjon har ofte forhøyede nivåer av hormonet kortisol, som skilles ut som svar på stress. I en undersøkelse, fant man at en probiotisk cocktail av Lactobacillus helveticus og Bifidobacterium Longum kunne redusere kortisolnivåene.

Øke signaloverføringsstoffer (nevrotransmittere)

Mange fysiologiske og psykologiske prosesser forbundet med depresjon kan spores tilbake til en mangel på signalstoffet GABA. Mangel på GABA i hjernen kan forårsake de gjentakende negative tankene knyttet til depresjon. GABA er også signalstoffet som virker beroligende, det er det som øker når man får behandling med benzodiazepiner (slik som i Valium, Vival, Sobril, Xanor mm).  Forskere har identifisert tarmbakterier som skiller ut aktivt GABA.  De viktigste er undergrupper av laktobasiller og bifidobakterier. Interessant nok fører inntak av mørk sjokolade til en økning i begge bakteriefamilier. Polyfenoler (stoffer med bl.a. antioksidant-effekt) i sjokolade fungerer prebiotisk, de fremmer veksten av gunstige bakterier som allerede er i tarmen.

En rekke mikrober er i stand til å produsere andre signaloverføringsstoffer, slik som noradrenalin, serotonin og dopamin. Tilskudd av for eksempel Bifidobacterium infantis endrer nivået av serotonin, akkurat som medikamentet fluoxetin (Prozac) gjør.


«Ved MIT-universitetet i Boston har et team av biologer vist at en bestemt stamme av Lactobacillus reuteri, enten i yoghurt eller som kosttilskudd, forbedrer humøret og generell psykisk helse ved å øke nivåene av oxytocin – hormonet som skilles ut når man koser, klemmer eller har sex.»

Forbedrer nervecellereseptorer

Andre mikrober virker direkte på nervecellereseptorer og påvirker hjernefunksjoner. Lactobacillus acidophilus , som finnes i yoghurt, kefir, kulturmelk, surkål og kimchi, forbedrer funksjonaliteten til cannabinoid-reseptorene i ryggmargen. Reseptorene er helt essensielle for å regulere smerteopplevelse. Bifidobacterium infantis, Lactobacillus reuteri og flere andre stammer av tarmbakterier virker på hele immunsystemet ved å redusere inflammasjon, som er til stede ved depresjon. Mikrobene påvirker også matlyst, sender metthetssignaler til hjernen ved å øke nivåene av hormonet leptin og redusere ghrelin, som er et hormon som øker appetitten.

Vagusnerven

Psykobiotika påvirker hjernen på flere ulike måter. Den viktigste er via vagusnerven, en av de sentrale nervene som formidler beskjeder fra tarmen til hjernen og omvendt og som påvirker funksjonen til de fleste indre organene. Signalstoffer fra mikrober aktiverer vagusnerven på bestemte måter, blant annet ved å stimulere belønningssenteret i hjernen.

Lactobacillus rhamnosus, en stamme av bakterier som reduserer angst og depresjon, virker på hjernen bare via vagusnerven. I hjernen øker dermed antallet av GABA-reseptorer.

Flere stammer av tarmfloraen bedrer humøret ved hjelp av hormonsystemet, som styrer vår reaksjon på stress. Andre, som bifidobacterium infantis og lactobacillus reuteri, virker på immunsystemet, hvor de undertrykker inflammasjonsfremmende cytokiner.

En blanding av bakteriene lactobacillus helveticus og bifidobacterium longum virker gjennom det nevrohormonelle systemet for å senke stesshormonet kortisol. Noen bakterier er avgjørende for å fordøye kostfiber. Denne prosessen produserer kortkjedede fettsyrer som kommer inn i blodbanen og videre i hjernen, hvor de regulerer (demper) appetitt. Omvendt har forskning vist at noen psykofarmaka (legemidler som brukes i behandlingen av psykiske lidelser), litt på samme måte som antibiotika, kan redusere de gunstige bifidobakterier og proteobakterier, mens de samtidig øker antallet av firmicutes, de fetende bakteriene. Det er kjent at flere psykofarmaka kan ha betydelig vektoppgang som bivirkning.

Det er en god stund før de første psykobiotika blir tilgjengelig som medikamenter, men det kommer, og når det skjer vil det ha enorm betydning for folkehelsen. I mellomtiden kan du få mange av deres fordeler ved å tilføre tarmen din både probiotika og prebiotika.

Oppsummering

Gut-Brain-forbindelsen er et spennende område innen medisinsk forskning som har endret måten vi forstår sammenhengen mellom vår fysiske helse og mentale velvære. Tarmen, med sitt eget nervesystem og mikrobiota, spiller en avgjørende rolle i vår mentale helse og følelsesmessige velvære.

Etter hvert som forskningen fortsetter å avdekke detaljer om denne komplekse forbindelsen, kan det gi nye muligheter for behandling og forebygging av psykiske lidelser og forbedre vår generelle livskvalitet. Å ta vare på tarmhelsen gjennom riktig kosthold, probiotika og andre livsstilsvalg kan derfor være en viktig strategi for å fremme både fysisk og mental helse.

 

NETTKURS – sett deg inn i de viktige faktorene som påvirker tarmhelsen din

Tarmhelse er et svært komplekst tema. Ønsker du å lære konkrete tiltak for å bedre din tarmhelse, og dermed din generelle helse og din livskvalitet, kan du sjekke ut nettkurset «Veien til god magefølelse», av og med Fedon og Gry Hammer.

Kampanje i september: