Dato: 22.11.2015
Skrevet av: Janne Scherer

Urter og krydder

Hvis man skal velge bare én urt og likevel klare seg bra med å lage gresk mat, må det bli oregano, eller rígani, som den heter på gresk. Det finnes over 35 ulike sorter oregano i Hellas, og det er desidert den mest anvendte urten. Grekerne bruker også mye bladpersille, dill, mynte (meget godt i kjøttboller), basilikum, salvie, koriander og rosmarin, for å nevne noen. Jeg vet ikke om jeg skal kalle hvitløk for en urt, men den blir brukt flittig. Alle disse urtene har eksistert siden oldtiden og er svært viktig i gresk matlaging. I antikken ble urtene også brukt for sine medisinske egenskaper. Nå vet vi at det ikke var så dumt, for de er blant annet svært rike på antioksidanter, vitaminer og mineraler. Pepper kom noe senere til Hellas fra Østen, på samme måte som kanel, allehånde og spisskummen, og er svært mye brukt i maten i dag. Gresk mat er nesten aldri sterk, selv om man bruker mye urter og krydder. Chili og sterke peppertyper er ikke vanlig i gresk matlaging.

Gode kombinasjoner av krydder, urter og andre smaksstoffer

Til fisk 
Dill, persille, estragon, gressløk, laurbærblad, muskat, koriander, timian, oregano, salvie, eddik, sennep, sitron, lime, hvitvin, sherry.

Til skalldyr 
Basilikum, persille, merian, dill, gressløk, karri, korian – der, laurbærblad, estragon, oregano, salvie, timian, chili, hvitløk, sitron, lime, sennep, hvitvin, sherry.

Til fjærfe 
Basilikum, oregano, hvitløk, gressløk, karri, estragon, laurbærblad, ingefær, merian, timian, chili, eddik, lime, appelsin, sennep, rødvin, hvitvin, sherry, portvin.

Til kalv 
Hvitløk, oregano, koriander, timian, laurbærblad, rosmarin, dill, salvie, sennep, rødvin, sherry, portvin.

Til svin 
Hvitløk, dill, karri, koriander, spisskummen, rosmarin, ka – jennepepper, timian, salvie, ingefær, sitron, lime, sennep, sherry.

Til vilt 
Hvitløk, kajennepepper, einerbær, timian, oregano, laur – bærblad, allehånde, rosmarin, steinsopp, tyttebær, rødvin.

Til okse 
Hvitløk, spisskummen, allehånde, oregano, timian, merian, karri, basilikum, kajennepepper, chili, laurbærblad, sennep, rødvin, sherry, portvin.

Til lam 
Hvitløk, oregano, basilikum, dill, rosmarin, timian, mynte, allehånde, spisskummen, rødvin, sherry, portvin. Til asparges Basilikum, dill, estragon, gressløk, muskat.

Til paprika 
Hvitløk, koriander, gressløk, oregano, timian, merian.

Til egg 
Estragon, spisskummen, gressløk, kajennepepper, basilikum, karri.

Til brokkoli, blomkål, rosenkål, kål 
Hvitløk, spisskummen, basilikum, estragon, karri, merian, ingefær, oregano, timian.

Til spinat 
Dill, gressløk, vårløk, hvitløk, basilikum, estragon, muskat, kokosmelk, sennep.

Til aubergine 
Hvitløk, persille, oregano, merian, basilikum, mynte, salvie, timian, chili.

Til squash 
Hvitløk, persille, oregano, dill, gressløk, estragon, merian, basilikum, mynte, salvie, timian.

Til grønne bønner/aspargesbønner 
Dill, persille, basilikum, hvitløk, estragon, merian, rosmarin, laurbærblad.

Til sopp 
Dill, oregano, merian, basilikum, gressløk, hvitløk, es – tragon.

Til tørre bønner og linser 
Hvitløk, gressløk, koriander, spisskummen, karri, estragon, merian, rosmarin, timian, salvie, chili, kajennepepper, sitron, persille.

Til erter 
Oregano, basilikum, estragon, gressløk, dill, merian, timian.

Til tomater 
Hvitløk, gressløk, vårløk, koriander, estragon, oregano, merian, timian, salvie, estragon, chili, kajennepepper, sennep, spisskummen.