Hva er middelhavskost egentlig?
Selve betegnelsen Middelhavskost er en amerikansk oppfinnelse. På 1950- og 1960-tallet, da de første studiene viste at folk på Kreta og Sør-Italia hadde mye lavere forekomst av hjertesykdom og kreft og lengre forventet levetid enn i de fleste andre land, ble dette kostholdet, for enkelhets skyld, kalt middelhavskost. Kostholdet besto av mye olivenolje, fisk, grønnsaker, belgfrukter og frukt, nøtter, frø, fullkorn, ost, yoghurt og vin, men inneholdt også poteter og ris og hvitt mel.
Middelhavskostholdet fikk i 2011 status som verdensarv fra Unesco og har de siste tiårene seilt opp som den sunneste i verden.
Fedon sverger til en moderne versjon av middelhavskost. I dag er vi et betydelig mer stillesittende folk, og langt fra like aktiv som de hardtarbeidende bøndene rundt Middelhavet. Derfor er det behov for noen justeringer.
Mindre fysisk aktivitet betyr mindre behov for kalorier og da spesielt i form av raske karbohydrater. Årsaken er at karbohydrater lett omdannes til fett fordi de øker sterkt blodsukker og insulin. Lettfordøyelige karbohydrater som pasta, ris, fint brød, poteter og sukker må derfor reduseres, mens alt det andre som utgjør den tradisjonelle Middelhavskosten beholdes i fullt monn.
Skal man ned i vekt reduserer man ytterligere, slik at kosten er lavglykemisk.
Smart å spise og drikke
- Mye grønnsaker belgfrukter, frukt
- Mer fisk enn kjøtt
- Mye olivenolje, nøtter, frø
- Moderat med meieriprodukter og da mest syrnede produkter og oster
- Vann er den sunneste drikken
- Både te og kaffe har en del positive helseeffekter
Ta kontakt med oss på kurs@fedon.no dersom du har spørsmål:)
OBS!
Nå får du en meget gunstig pakkepris på kurset + Fedons 20 ukers Hold vekten-program. Denne pakken øker sjansen for at den nye vekten blir et varig resultat.
Fedon har satt sammen et 20 ukers program for deg som har nådd din trivselsvekt og ønsker å unngå at kiloene kommer tilbake. Å følge dette opplegget er en smart investering for å unngå fremtidig jojo-slanking og sikre at den krevende jobben du har lagt ned ikke var forgjeves. Bakgrunnen er at det aller meste av både forskning og erfaring viser oss tydelig én ting: Å gå ned i vekt er den «enkleste” delen. Å beholde vektnedgangen er ofte den største utfordringen for mange.