Middelhavskost – verdens mest helsebringende kosthold

Middelhavskost er mer enn bare et kosthold – det er en livsstil som fremmer helse, glede og god smak. Denne mattradisjonen, inspirert av det hardtarbeidende bønder spiste på Kreta på 1950-60-tallet, har vist seg å være en av verdens mest helsebringende kosthold, med dokumenterte fordeler for hjertet, vekten og det mentale velværet.

Dr. Fedon Lindberg har i stor grad bidratt til å introdusere Middelhavskost til det norske folk. Med sin unike innsikt som spesialist i indremedisin og lidenskap for matens kraft, har han bidratt til å tilpasse middelhavskosten til vårt moderne (og mer stillesittende) levesett , og inspirert tusenvis til å velge en sunnere livsstil.

Rykende fersk bok

Fedon Lindberg lanserer i disse dager ny bok som byr på praktiske råd, deilige oppskrifter og forskningsbasert kunnskap om hvordan du kan leve lenger, lettere og lykkeligere.

I Middelhavskoden – din guide til verdens sunneste mat utforsker Fedon hvordan Middelhavsdietten kan forlenge både levetid (longevity) og helsealder (healthspan). Boken gir praktiske råd for å takle utfordringene med ultraprosessert mat og miljøgifter, og kombinerer vitenskap med tradisjonell matkultur.

-Dette er en kulinarisk kjærlighetserklæring til middelhavskostholdet og et lite spark bak til dem som enda ikke har fått smaken på alle helsefordelene. Hvem hadde trodd at en liten håndfull nøtter kunne bidra til lengre liv? sier han.

I 2025 feirer Fedon Lindberg to viktige milepæler: 40 år som lege og 40 år i Norge.

Hva er Middelhavskost?

Det handler ikke bare om hva du spiser, men også hvordan du spiser – med fokus på glede, samvær og naturlige ingredienser.

Kjennetegn på Middelhavskost:

  1. Rikelig med plantebasert mat:
    • Grønnsaker, belgfrukter, frukt og nøtter danner grunnlaget for måltidene.
    • Fullkorn og kornprodukter som quinoa, bulgur og rug foretrekkes fremfor raffinerte alternativer.
  2. Hjertevennlige fettkilder:
    • Olivenolje er den viktigste fettkilden, kjent for sine sunne enumettede fettsyrer.
    • Andre kilder inkluderer avokado, nøtter og fet fisk som laks, sardiner og makrell.
  3. Proteiner med kvalitet:
    • Fisk og sjømat spises ofte, mens kjøtt, særlig rødt kjøtt, spises i moderate mengder.
    • Meieriprodukter som yoghurt og ost brukes i små mengder, gjerne som en del av et balansert måltid.
  4. Lite sukker og bearbeidet mat:
    • Søtsaker og sukkerholdige matvarer spises sjeldent, ofte kun ved spesielle anledninger.
    • Mat lages fra bunnen av, med rene og naturlige ingredienser.
  5. Urter og krydder:
    • Smak og aroma tilføres gjennom bruk av friske urter og krydder, som oregano, timian og rosmarin, i stedet for salt.
  6. Et glass vin i ny og ne:
    • Moderat inntak av vin, spesielt rødvin, er vanlig under måltider for dem som drikker alkohol.
  7. En livsstil, ikke en diett:
    • Måltidene handler om samvær, nytelse og langsom spising.
    • Fysisk aktivitet og daglig bevegelse var en naturlig del av hverdagen, så det morderne middelhavskostholdet er tilpasset en betydelig mer stillesittende livsstil som de fleste av oss har i dag.

Middelhavskost er ikke bare kjent for sine helsefordeler, som redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes og overvekt, men også for å være en livsstil som er enkel å tilpasse og bærekraftig over tid.

Har du lyst å lære enda mer om Middelhavskost?

Ønsker du å nyte godt av alle de gode helseeffektene, og samtidig gå gradvis ned i vekt på en bærekraftig og nytelsesrik måte?

Vårt digitale kurs, Ned i vekt med Middelhavskost, gir deg alt du trenger for å lykkes – fra praktiske verktøy og oppskrifter til støtte og inspirasjon. Lær å mestre en livsstil som ikke bare gir resultater på vekten, men også økt energi og velvære i hverdagen.

Her får du kurshefte, ukemenyer, oppskriftsbibliotek, videoer og foredrag og mulighet for personlig veiledning.

 

Bli med Fedon på reise til Athen i april

Athen er en by hvor antikk og moderne tid møtes. Med over 3000 år med historie er Athen hjem til landemerker som Akropolis og Parthenon. Byen byr på en spennende blanding av kultur, matopplevelser og pulserende byliv. 

Bli med på en unik reise med Fedon. Sammen med resten av teamet av reiseledere vil ha gi deg en dypere innsikt i sin hjemby og gresk matkultur. Klikk her for å se en video om denne reisen.

Høydepunkter på turen:
– Akropolis-besøk
– Foredrag med Dr. Fedon Lindberg
– Solnedgang på Lycabettus-høyden
– Olivenoljeseminar og smaking
– Middag hjemme hos Fedon
– Byrundtur og markedet Varvakios Agora

Les flere detaljer om program og påmelding her.

Artikler:

Middelhavskost bidrar til bedre helse og et lengre liv!

Middelhavskost hjelper mot depresjon hos unge menn.

Ned i vekt med færre karbohydrater