Gjør som Skipper’n – spis spinat!
Spinat er en av våre store kostholdshelter og i tillegg smaker den veldig godt og kan anvendes på svært mange måter. Sammen med ruccola og grønnkål er spinat en av de sunneste bladgrønnsaker i motsetning til mange salatblad, som er mest vann og inneholder lite næring.
Fordi spinat er rik på vannløselige vitaminer, fettløselige vitaminer, mineraler og et bredt utvalg av plantenæringsstoffer, er det mange forskjellige måter å inkludere spinat i kosten og nyte en rekke ernæringsmessige fordeler. For eksempel viser en studie at sautering av spinat best var i stand til å beholde det totale karotenoidinnholdet, sammenlignet med damping eller koking eller steking.
Spis den gjerne rå!
En annen studie viser langt mindre tap av C-vitamin fra spinat når denne grønnsaken ble dampet i 5 minutter, fremfor å bli kokt like lenge. Omtrent 25 % av folat i spinat kan gå tapt ved matlaging, og spinat er en meget viktig kilde til folat. I en meget sunn kost er viktig å inkludere spinat i sin rå form, f.eks. i smoothie og salater.
Spinat er blant ti på topp listen som kilde til magnesium og jern, vitamin B2 og B6, folat, vitamin K, vitamin E, kalsium, kalium og vitamin A, mangan og kobber. Spinat er viktig prebiotisk kilde, gir næring til våre tarmbakterier og er viktig for en sunn tarmflora.
Fordi fersk spinat er en så rik kilde til klorofyll og inneholder omtrent 12 milligram klorofyll per dl), har den ofte blitt brukt i forskningsstudier som en kilde for tylakoider og deres potensielle helsemessige fordeler . Flere nyere studier på dette området har vist tylakoidrike ekstrakter fra spinat for å forsinke magetømning (som gir bedre metthetsfølelse), redusere nivåer av sultrelaterte hormoner som ghrelin og øke nivåene av metthetsrelaterte hormoner som glukagonlignende peptid 1 (GLP-1). Nøyaktig hva disse endringene betyr er ennå ikke klart, men forskerne håper å finne ut om rutinemessig inntak av spinat kan bidra til å redusere risikoen for fedme delvis på grunn av disse tylakoid-relaterte prosessene.
Kan forebygge diabetes 2?
Det er også verdt å merke seg i denne sammenhengen at flere reseptbelagte legemidler som i dag brukes til å hjelpe til med å behandle type 2-diabetes (såkalte GLP-1 analoger) virker ved å etterligne aktiviteten til GLP-1. Av denne grunn kan fremtidige studier finne en sammenheng ikke bare mellom risiko for fedme og spinatinntak, men også risiko for type 2 diabetes.
Bra for tarmen
Forskning har sett også på nitratinnholdet i spinat. Nitrat (og nitritt) som mattilsetningsstoffer har ofte blitt brukt som konserveringsmidler for bacon og bearbeidet kjøttpålegg. Men når nitrat brukes som et tilsetningsstoff, er det vanligvis i en konsentrert form (10 eller flere milligram per 8 gram) sammenlignet med dens naturlig forekommende mengde i visse matvarer. For eksempel, selv om spinat er en rik kilde til nitrat, utgjør dens nitratinnhold vanligvis langt mindre enn 1 milligram per 8 gram. Og på dette lavere, naturlig forekommende nivået, kan nitratet i spinat faktisk gi oss helsemessige fordeler. For eksempel kan bakterier i spytt og tarm omdanne nitrat (NO3) til nitritt (NO2) og nitritt til nitrogenoksid (NO); dette nitrogenoksidet kan i sin tur bidra til å fremme riktig funksjon av tarmslimhinnen.