Bakterienes metabolisme
De fleste cellene i menneskekroppen er energiske hybrider. De kan bruke ulike energikilder, for det meste fra fettsyrer og glukose, men også fra ketoner som resultat av fettforbrenning.
Bakterier er begrenset av en metabolsk motor som bare kan drives av glukose. Så selv om bakterier kan være omgitt av fett og ketoner, kan de bare nyttiggjøre seg av glukosen. Til gjengjeld forbrenner de glukose i mye høyere hastighet enn kroppens celler. Dette gjelder for øvrig også for kreftceller, som trenger 18 ganger mer glukose enn normale celler for å frigjøre like mye energi. I tillegg har de mye større forbrenning, som fører til at de kan ha behov for opptil 200 ganger mer glukose enn normale celler.
Med dette i tankene bør det ikke være overraskende at hvis bakterier har tilgang til mye glukose under angrepet på kroppen, går angrepet mye bedre enn det burde. Faktisk er det mye mer sannsynlig at personer med kronisk høye blodsukkernivåer opplever hyppige og til og med alvorlige bakterielle infeksjoner [1].
Dessuten gjør høye blodsukkernivåer bakterier mer motstandsdyktige mot immunforsvaret vårt, og det tar kroppen mye lengre tid å drepe dem [2]. Selv når bakterier er for få i antall til å forårsake et problem, kan høye blodsukkernivåer gi dem fordelen de trenger til å angripe [3].
Virusets metabolisme
Virus er unike – de er i bunn og grunn små proteiner, som ikke er levende, før de kan invadere en celle og kapre alle cellens evner for å lage flere versjoner av seg selv. Cellen forvandles til en virusproduserende fabrikk.
I prosessen med å overta en celle, er et virus i stand til å utnytte cellens evner til å frigjøre/omdanne energi, noe som skjer i små cellestrukturer som heter mitokondrier. Mitokondriene forbrenner glukose, fett og ketoner fra kosten for å gi energi til cellene. Men virus er fortsatt nesten helt avhengige av glukoseforbrenning for å drive formeringen sin og dermed infeksjonen [4]. Til tross for at det finnes et hav av ulike virus, er avhengigheten av blodsukker noe som alle virus deler [5-7]. Nok en gang er dette en viktig årsak og forklaring hvorfor mennesker med kronisk forhøyet blodsukker er så mye mer utsatt for virusinfeksjoner [8, 9].
Poengene over gir deg forhåpentligvis noen tankevekkere. Det koker ned til en ting; Ønsker du et velfungerende immunsystem? Ta kontroll over kroppens blodsukkernivå!
Her kan du se det digitale foredraget Kosthold og livsstil for balansert blodsukker og hormoner.
Faktisk er denne strategien generelt så vellykket at selv midt i den nåværende COVID pandemien, er forskere i økende grad enig i betydningen av å senke blodsukker etter måltider, som et middel for å redusere alvorlighetsgraden av virusinfeksjoner [10].
Og med rette; personer med dårlig metabolsk helse er mer sannsynlig å oppleve alvorlige infeksjoner.
Andre tiltak som styrker immunforsvaret

Du kan hjelpe immunforsvaret ytterligere ved å sørge for at kroppen ikke mangler vitaminer og mineraler. Faktisk finnes det grundig dokumentasjon på at flere vitaminer, mineraler og andre bioaktive ingredienser bidrar til å støtte immunforsvaret og dets normale funksjon. Fedon Immunfix er et unikt sammensatt kosttilskudd med 10 ulike ingredienser, herav fire vitaminer og to mineraler, som alle bærer EFSA-godkjente helsepåstander angående normal immunfunksjon – basert på vitenskapelige bevis!
Bensin på bålet
Det er flere faktorer som driver opp blodsukker, slik at en infeksjon kan trives. På den ene siden er stress og søvn. Stress eller søvnmangel driver opp blodsukkernivået. Dette er et resultat to stresshormoner: kortisol og adrenalin [12].
Det som påvirker blodsukkernivåer mest, er maten vi spiser. Spesielt gir karbohydrater i kosten direkte økt blodsukker, 50 % til 100 % over normalt nivå, og holder det der i timevis etter måltider med stivelse og sukker.
Selvfølgelig gjør noen karbohydrater dette mer dramatisk enn andre, med de mer bearbeidede karbohydratene er de største synderne. Tragisk nok blir hyppige og store glukosetoppene, med samtidige topper i insulin, til en ond sirkel. Dette driver nemlig insulinresistens, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å fjerne blodsukkeret [13].
Men mens kroppsceller, som i musklene, leveren eller hjernen, kan ha vanskeligere for å ta inn glukosen, har bakterier og infiserte celler ingen slike problemer – de trenger ikke insulin i det hele tatt for å ta til seg blodsukker [14].
Kutt bensintilførselen
Nøkkelen for å bremse- eller unngå infeksjoner, er dermed å senke blodsukkeret ved å kontrollere mengde og type karbohydrat i kosten. Faktisk er dette en kjent strategi for å bidra til å bremse og kvitte seg med bakterielle infeksjoner og virusinfeksjoner [15-18].
Oppsummering
En fornuftig kostholds strategi er enkel: ta kontroll over inntaket av raske karbohydrater. Vær smart med stivelse ved å fokusere mer på grønnsaker som vokser over jorden, og kutt ned på raffinert korn og sukker. Vaksiner for å redusere spredningen av virusinfeksjoner er sannsynligvis verdifull, men å bli smittet er til syvende og sist uunngåelig for de fleste. Ved å kontrollere glukosenivå og blodsukker kan du hjelpe immunsystemet ditt ved å begrense det infeksjoner trenger til bensin på bålet.
Denne artikkelen er kun for informasjons- og pedagogiske formål. Den er ikke, og er heller ikke ment å erstatte profesjonell medisinsk rådgivning.
Se referanser nederst på siden.