Dato: 03.03.2023
Skrevet av: Siri Schultz

Er hardkokte eller myke egg sunnere og hvorfor? Hva med kolesterolet?

Bare for å gjøre det helt klart – både hardkokte og bløtkokte egg er sunne kilder til protein, essensielle fettstoffer, vitaminer og mineraler. Men det er noen forskjeller i deres ernæringsmessige profiler.

Hardkokte egg kokes over lengre tid, noe som betyr at eggeplommen er ferdigkokt og hviten er fast. Dette kan gjøre hardkokte egg lettere å fordøye for noen mennesker, ettersom proteinet i egget er fullstendig denaturert og kan være lettere tilgjengelig for opptak. Hardkokte egg har også lengre holdbarhet og kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.

Bløtkokte egg kokes i kortere tid, slik at eggeplommen forblir delvis flytende og hviten er mer delikat. Dette kan gjøre bløtkokte egg lettere å fordøye for noen mennesker som kan ha problemer med å fordøye fullkokte eggehviter. Bløtkokte egg kan også være mer næringstett enn hardkokte egg, da noen vitaminer og mineraler lettere absorberes fra en delvis kokt eggeplomme.

Samme næringsinnhold

Forskjellen i næringstetthet mellom hardkokte og bløtkokte egg er imidlertid relativt liten, og begge typer egg anses som sunne valg. Hovedfaktoren du bør vurdere når du velger mellom hardkokte og myke egg er personlige preferanser og eventuelle spesifikke diettbehov eller restriksjoner.

Det er imidlertid et annet aspekt:

Tilberedning av eggeplommer kan forårsake en viss oksidasjon av kolesterolet de inneholder, men graden av oksidasjon avhenger av den spesifikke tilberedningsmetoden og temperaturen som brukes.

Kolesterol og oksidasjon

Kolesterol er en type fett som finnes naturlig i eggeplommer og andre animalske matvarer. Når kolesterol utsettes for varme, lys eller oksygen, kan det oksideres og danne forbindelser kjent som oksidert kolesterol eller oksysteroler. Oksidasjon av kolesterol har vært knyttet til økt betennelse og risiko for hjertesykdom.

Mengden oksidasjon som oppstår under matlaging anses imidlertid generelt for å være lav, og den totale påvirkningen på helsen er sannsynligvis liten.

Studier har vist at koking av eggeplommer ved høyere temperaturer eller over lengre tid kan øke graden av kolesteroloksidasjon. For eksempel kan steking av egg ved høye temperaturer, eller hvis man lar dem ligge i kokende vann over lengre tid, føre til høyere nivåer av oksidert kolesterol.

På den annen side kan tilberedning av eggeplommer ved bruk av mildere metoder, som posjering eller mykkoking, føre til mindre kolesteroloksidasjon. I tillegg kan inntak av egg sammen med antioksidantrik mat, som frukt og grønnsaker, urter og krydder, bidra til å dempe eventuelle negative effekter av kolesteroloksidasjon.

Totalt sett, mens en viss oksidasjon av kolesterol i eggeplommer kan oppstå under tilberedning, anses oksidasjonsgraden generelt å være lav og den totale helsepåvirkningen er sannsynligvis liten. Det anbefales fortsatt å konsumere egg som en del av et balansert kosthold, da de er en næringsrik kilde til protein, vitaminer og mineraler.

Egg er blant de rikeste av våre matvarer i innhold av viktige mineraler og vitaminer og inneholder alle næringsstoffene vi trenger, med unntak av vitamin C.

Hva med eggepulver i matvarer?

Eggepulver brukes ofte som en ingrediens i ultrabearbeidet mat, som bakevarer, kakeblandinger, snacks og bearbeidet kjøtt, for å gi tekstur, smak og protein. Eggepulver kan inneholde oksidert kolesterol.

Eggepulver lages vanligvis ved å tørke og pulverisere hele egg, eggehviter eller eggeplommer. Produksjonsprosessen for eggepulver kan innebære eksponering for varme og andre faktorer som kan bidra til kolesteroloksidasjon. I tillegg kan lagringsforholdene til eggepulveret også påvirke graden av oksidasjon.

Studier har funnet at graden av kolesteroloksidasjon i eggepulver kan variere mye avhengig av behandlingsmetodene som brukes og lagringsforholdene. Noen studier har rapportert relativt lave nivåer av oksidert kolesterol i eggepulver, mens andre har funnet høyere nivåer.

Totalt sett, mens eggepulver kan inneholde noe oksidert kolesterol, er oksidasjonsgraden sannsynligvis lavere enn i noen andre bearbeidede matvarer. Det er fortsatt viktig å innta produkter med eggepulver med måte og heller satse på et balansert kosthold som inkluderer en rekke hele, minimalt bearbeidede matvarer.

Mens eggepulver i seg selv i små mengder ikke er skadelig, kan inntak av ultrabearbeidet mat som inneholder eggepulver ha negative effekter på helsen.

Ultrabearbeidet mat er vanligvis høy i tilsatt sukker, usunt fett og natrium, og lite næringsstoffer som fiber, vitaminer og mineraler. Studier har knyttet regelmessig inntak av ultrabearbeidet mat til en rekke negative helseutfall, inkludert fedme, type 2 diabetes, inflammasjon, kreft og hjertesykdom.

I tillegg kan ultrabearbeidet mat inneholde andre tilsetningsstoffer, konserveringsmidler og kjemikalier som ikke finnes i hele matvarer, og kan ha negative effekter på helsen på lang sikt. For eksempel har noen ultrabearbeidet mat, inkludert brød, bakevarer, knekkebrød, vist seg å inneholde høye nivåer av akrylamid, et kjemikal som dannes under matlaging ved høye temperaturer og har vært knyttet til økt risiko for kreft.

Selv om eggepulver i seg selv ikke er skadelig, er det viktig å vurdere den generelle ernæringsmessige kvaliteten på maten som inneholder det. Å velge hele, minimalt bearbeidede matvarer som inneholder egg som en naturlig ingrediens er generelt et sunnere alternativ enn å innta ultrabearbeidet mat som inneholder eggepulver og andre tilsetningsstoffer.