Dato: 17.02.2018
Skrevet av: Janne Scherer

Fibermangel kan gi overvekt

Du har sikkert hørt at du blir fet av å spise fet mat. Men det er ikke så sikkert at det er fettet i maten som gir vektøkning; – årsaken kan være mangel på fiber.

Bearbeidet mat som er fiberfattig og lettfordøyelig går raskt over i blodet. Det betyr at kroppen får i seg energi med økt takt – både karbohydrater (sukker, brød, poteter, ris, pasta osv) som blir til blodsukker eller fett som forblir fett. Studier viser at fiberfattig og lettfordøyelig mat representerer økt risiko for hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes 2 andre livsstilsykdommer.

Ved overvekt og diabetes type 2 virker ikke insulinet like effektivt, og kroppen må derfor stadig produsere mer. Lett fordøyelig, fiberfattig mat(høy GI) gir rask stigning i blodsukker. Resultatet er typisk økt vekt, økt magefett og høyt insulinnivå.

Lite fiber i kosten har også vist å ha sammenheng med forhøyet blodtrykk, kolesterol og triglyserider (fettstoffer), samt blodlevringsøkende stoffer. Fibermangel har faktisk større betydning for disse risikofaktorene enn forbruk av fett og mettet fett.

Fiberrik mat sørger for lav insulinproduksjon og langsom stigning av blodsukker. Mye og rask stigning av insulin i blodet øker fettlagringen og risikoen for hjerte/karsykdommer på mange ulike måter.

Fiberrik kost forebygger overvekt fordi den gir mindre energi (kalorier), og stimulerer heller ikke appetitten slik fiberfattig mat kan gjøre. Fiber er dessuten viktig for en sunn bakterieflora i tarmen, som igjen er meget viktig for et godt immunforsvar. Gode eksempler på fiberrik mat er frukt og grønt, belgfrukter, nøtter og frø.

Studier viser også at de som spiser mat med mye fett og mye fiber, er mindre utsatt for overvekt enn de som spiser fiberfattig og fettfattig mat. Fett forsinker tømmingen av magesekken, dermed fordøyes maten sakte og i takt med kroppens forbruk.

Spiser du nok fiber?

Nyttige fibertilskudd:

Se alle produkter