Ingredienser
Se tabell for ulike mengdealternativer '- -
- laksefilet, naturell
- Fedon Smartsweet
- salt, natriumredusert
- dill
- sitron
Grav din egen laks
Gravlaks er smakfullt, sunt og veldig godt! …Og hvis du graver den selv blir den enda bedre, enda sunnere og mye billigere!
Det er kjempelett, også er det jo alltid morsomt å servere mat man har laget selv?
Avhengig av mengden fisk du vil lage kan du bruke tabellen nedenfor for å se hvor mye du vil trenge av ulike ingredienser:
Gram laksefilet | Natriumredusert salt | Smartsweet | Lime/Sitron |
1500 | 2 spiseskjeer (30 ml) | 6 spiseskjeer (90 ml) | 6 tynne skiver |
1250 | 5 teskjeer (25 ml) | 5 spiseskjeer (75 ml) | 5 tynne skiver |
1000 | 4 teskjeer (20 ml) | 4 spiseskjeer (60 ml) | 4 tynne skiver |
800 | 1 spiseskje (15 ml) | 3 spiseskjeer (45 ml) | 3 tynne skiver |
500 | 2 teskjeer (10 ml) | 2 spiseskjeer (30 ml) | 2 tynne skiver |
250 | 1 teskje (5 ml) | 1 spiseskje (15 ml) | 1 tynn skive |
Du vil også trenge:
- Enten vakuumpose/vakuumeringsmaskin, eller plastfilm og frysepose
- Måleskjeer. Dette er viktig, ikke alle teskjeer eller spiseskjeer er like og det er fort gjort å bruke
for mye eller for lite. - Kjøkkenpapir
- Skjærebrett
- Skarp kniv
![3.13.-Bilde-Gravlaks-1-Fedon-low-resol-301015-e1446759606716](https://fedon.no/wp-content/uploads/2015/12/3.13.-Bilde-Gravlaks-1-Fedon-low-resol-301015-e1446759606716-300x300.jpg)
![3.13. Bilde-Gravlaks 3-Blogg- Fedon low resol 301015](https://fedon.no/wp-content/uploads/2015/11/3.13.-Bilde-Gravlaks-3-Blogg-Fedon-low-resol-301015-300x300.jpg)
![3.13. Bilde-Gravlaks 4-Blogg- Fedon low resol 301015](https://fedon.no/wp-content/uploads/2015/11/3.13.-Bilde-Gravlaks-4-Blogg-Fedon-low-resol-301015-300x300.jpg)
Slik gjør du:
-
Tørk fileten godt med tørkepapir.
-
Bland sammen salt og Smartsweet og dryss over fisken, dryss mer over tykkere deler av fisken.
-
Dryss over hakket dill, legg på eventuelt lime eller sitronskiver hvis du bruker det.
-
Pakk inn i plastfolie og legg deretter inn i en frysepose, eller bruk vakuumpose og vakuumeringsmaskin.
-
Sett i kjøleskap. Hvis mulig under plett press i ca. 3 døgn. Vend på fileten en til to ganger i døgnet.